Data: 2022-04-09 08:19:56
Temat: Re: nowa kuchnia
Od: Stefan <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2022-04-09 o 07:45, trybun pisze:
> W dniu 09.04.2022 o 00:05, Gil pisze:
>> Witam wszyskich umarłych i żyjących grupowiczów pl.rec.kuchnia
>> Proponuję temat co zjedź z z ogódka albo koło niego.
>> Ja na początek proponuję młode pokrzywy, co jest wiadome. Potem łodygi i
>> korzonki łopianów.
>>
>
> Podaj przepis na te korzonki.
>
KORZEŃ ŁOPIANU SMAŻONY Z SOSEM SOJOWYM
o 200 g korzeni łopianu
o 2 łyżki sosu sojowego
o 2 łyżki oleju
Korzeń łopianu oczyść, oskrob (obieranie niszczy jego najbardziej
aromatyczną część), następnie podziel na paseczki o grubości zapałki i
długości 4 cm - tak jakbyś strugała ołówek. Tak przygotowane korzenie
mocz przez dobę w zimnej wodzie z odrobiną octu, zmieniając ją
kilkakrotnie (wyciągnie z nich to, co niesmaczne). Zalej na krótko
wrzątkiem i odcedź. Wysusz na ściereczce. Na gorący olej wrzuć korzenie,
dodaj sos sojowy, podsmaż. Wlej 2 łyżki wody, dalej smaż, mieszając, aż
sos się wchłonie, a korzenie mocno przypieką.
pozdr
Stefan
|