« poprzedni wątek | następny wątek » |
41. Data: 2022-08-01 18:18:32
Temat: Re: Ostrzenie nożaW dniu 24.05.2022 o 14:14, trybun pisze:
>
> Kupiłem nóż ostry jak brzytwa. Chleb przecinał samym naciskiem.
> Niestety z czasem się stępił, i nie za bardzo wiem czym można by go
> naostrzyć, pilnik, osełka sprawiają że staje się tylko bardziej tępy.
> Moglibyście polecić coś czym naostrzę ten nóż?
>
Dzięki wszystkimi za odzew. Wykorzystałem kilka proponowanych przez Was
metod. Niestety noża nie naostrzyłem. Jak ktoś tu zauważył aby oczekiwać
jakiegoś efektu trzeba mieć praktykę w tej dziedzinie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
42. Data: 2022-08-10 10:37:53
Temat: Re: Ostrzenie nożaponiedziałek, 1 sierpnia 2022 o 18:18:35 UTC+2 trybun napisał(a):
> W dniu 24.05.2022 o 14:14, trybun pisze:
> >
> > Kupiłem nóż ostry jak brzytwa. Chleb przecinał samym naciskiem.
> > Niestety z czasem się stępił, i nie za bardzo wiem czym można by go
> > naostrzyć, pilnik, osełka sprawiają że staje się tylko bardziej tępy.
> > Moglibyście polecić coś czym naostrzę ten nóż?
> >
> Dzięki wszystkimi za odzew. Wykorzystałem kilka proponowanych przez Was
> metod. Niestety noża nie naostrzyłem. Jak ktoś tu zauważył aby oczekiwać
> jakiegoś efektu trzeba mieć praktykę w tej dziedzinie.
Proszę zagłębić się w temat pasów bezkońcowych Trizact firmy 3M
https://www.sklep.majer-hurt.com/pl/307-3m-trizact przeznaczonych do precyzyjnego
szlifowania stali nierdzewnej. Występują w drobnych granulacjach np. w granulacji A16
lub A6 (odpowiednik P3000). Współpracowaliśmy z manufakturą ręcznie robionych ostrzy,
która z zadowoleniem stosowała ten materiał.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
43. Data: 2022-08-10 17:26:27
Temat: Re: Ostrzenie nożaW dniu 10.08.2022 o 10:37, Majer Hurt pisze:
>
> Proszę zagłębić się w temat pasów bezkońcowych
ROTFL
--
-
Akarm
Nie trawię chamstwa, nieuctwa, bydła wszelakiego
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
44. Data: 2022-08-15 18:43:22
Temat: Re: Ostrzenie nożaW dniu 2022-05-28 o 08:22, Stefan pisze:
> najlepsze pasty cwinglera?
Ale alarmy nie były najlepsze.
"Zingler und Sohn" byliby wściekli, gdyby to usłyszeli.
Cytat z Vabank'u.
Robert
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
45. Data: 2022-08-15 18:56:01
Temat: Re: Ostrzenie nożaW dniu 2022-06-02 o 19:02, Akarm pisze:
> Zaś tutaj masz nóż z bardzo szeroką (według mnie sporo ponad jeden
> centymetr) krawędzią tnącą:
> https://www.youtube.com/watch?v=0P6klz6BTek
> Wszystkie noże ostrzy się tak samo.
Już myślałem, że te kamienie mu się nie skończą.
Robert
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
46. Data: 2022-08-15 19:35:36
Temat: Re: Ostrzenie nożaW dniu 15.08.2022 o 18:56, Robert Wańkowski pisze:
> W dniu 2022-06-02 o 19:02, Akarm pisze:
>> Zaś tutaj masz nóż z bardzo szeroką (według mnie sporo ponad jeden
>> centymetr) krawędzią tnącą:
>> https://www.youtube.com/watch?v=0P6klz6BTek
>> Wszystkie noże ostrzy się tak samo.
>
> Już myślałem, że te kamienie mu się nie skończą.
>
> Robert
Trochę drogawo. Kilkaset dolarów za kamienie to lekka przesada.
Tym bardziej, że moje noże są nawet lepsze od tego, co ten magik
wyprodukował. Pomidora kroję podobnie jak on, tylko, że ja noża nie
ostrzyłem od dwóch lat:)
No i koszt ostrzenia znacznie niższy, ale o mojej metodzie pisałem
wcześniej w tym wątku.
--
Wiesiaczek - Z DC.
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
Ja chcę pić w wolnym kraju, niech żyje POLEXIT!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
47. Data: 2022-08-16 00:03:39
Temat: Re: Ostrzenie nożaDnia Mon, 15 Aug 2022 18:56:01 +0200, Robert Wańkowski napisał(a):
> W dniu 2022-06-02 o 19:02, Akarm pisze:
>> Zaś tutaj masz nóż z bardzo szeroką (według mnie sporo ponad jeden
>> centymetr) krawędzią tnącą:
>> https://www.youtube.com/watch?v=0P6klz6BTek
Imo - na początku to jest "fazka".
Wyraznie widac, ze przy samym ostrzu jest jeszcze jedna - ok 1-2 mm
natomiast w 1:40, po 3h - on chyba zlikwidowal te drugą "fazke"
czy dobrze zrobil - nie wiem. efekt koncowy, od 9:40, jest
rewelacyjny, ale wiadomo, ze takie ostrze malo wytrzymale jest.
A sowja drogą ... japonski noz, a fabrycznie taki tępy ?
>> Wszystkie noże ostrzy się tak samo.
A on ostrzy .... najbardziej to chyba "wzdluz ostrza", ale składowa
"z ostrzem" i "pod ostrze" tez tam jest.
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |