Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ostrzenie noża

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ostrzenie noża

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 47


« poprzedni wątek następny wątek »

41. Data: 2022-08-01 18:18:32

Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: trybun <M...@j...cb> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 24.05.2022 o 14:14, trybun pisze:
>
> Kupiłem  nóż ostry jak brzytwa. Chleb przecinał samym naciskiem.
> Niestety z czasem się stępił, i nie za bardzo wiem czym można by go
> naostrzyć, pilnik, osełka sprawiają że staje się tylko bardziej tępy.
> Moglibyście polecić coś czym naostrzę ten nóż?
>

Dzięki wszystkimi za odzew. Wykorzystałem kilka proponowanych przez Was
metod. Niestety noża nie naostrzyłem. Jak ktoś tu zauważył aby oczekiwać
jakiegoś efektu trzeba mieć praktykę w tej dziedzinie.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


42. Data: 2022-08-10 10:37:53

Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: Majer Hurt <m...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

poniedziałek, 1 sierpnia 2022 o 18:18:35 UTC+2 trybun napisał(a):
> W dniu 24.05.2022 o 14:14, trybun pisze:
> >
> > Kupiłem nóż ostry jak brzytwa. Chleb przecinał samym naciskiem.
> > Niestety z czasem się stępił, i nie za bardzo wiem czym można by go
> > naostrzyć, pilnik, osełka sprawiają że staje się tylko bardziej tępy.
> > Moglibyście polecić coś czym naostrzę ten nóż?
> >
> Dzięki wszystkimi za odzew. Wykorzystałem kilka proponowanych przez Was
> metod. Niestety noża nie naostrzyłem. Jak ktoś tu zauważył aby oczekiwać
> jakiegoś efektu trzeba mieć praktykę w tej dziedzinie.

Proszę zagłębić się w temat pasów bezkońcowych Trizact firmy 3M
https://www.sklep.majer-hurt.com/pl/307-3m-trizact przeznaczonych do precyzyjnego
szlifowania stali nierdzewnej. Występują w drobnych granulacjach np. w granulacji A16
lub A6 (odpowiednik P3000). Współpracowaliśmy z manufakturą ręcznie robionych ostrzy,
która z zadowoleniem stosowała ten materiał.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


43. Data: 2022-08-10 17:26:27

Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: Akarm <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 10.08.2022 o 10:37, Majer Hurt pisze:

>
> Proszę zagłębić się w temat pasów bezkońcowych

ROTFL

--
-
Akarm
Nie trawię chamstwa, nieuctwa, bydła wszelakiego

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


44. Data: 2022-08-15 18:43:22

Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: Robert Wańkowski <r...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2022-05-28 o 08:22, Stefan pisze:
> najlepsze pasty cwinglera?

Ale alarmy nie były najlepsze.
"Zingler und Sohn" byliby wściekli, gdyby to usłyszeli.
Cytat z Vabank'u.

Robert

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


45. Data: 2022-08-15 18:56:01

Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: Robert Wańkowski <r...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2022-06-02 o 19:02, Akarm pisze:
> Zaś tutaj masz nóż z bardzo szeroką (według mnie sporo ponad jeden
> centymetr) krawędzią tnącą:
> https://www.youtube.com/watch?v=0P6klz6BTek
> Wszystkie noże ostrzy się tak samo.

Już myślałem, że te kamienie mu się nie skończą.

Robert

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


46. Data: 2022-08-15 19:35:36

Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: Wiesiaczek <c...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 15.08.2022 o 18:56, Robert Wańkowski pisze:
> W dniu 2022-06-02 o 19:02, Akarm pisze:
>> Zaś tutaj masz nóż z bardzo szeroką (według mnie sporo ponad jeden
>> centymetr) krawędzią tnącą:
>> https://www.youtube.com/watch?v=0P6klz6BTek
>> Wszystkie noże ostrzy się tak samo.
>
> Już myślałem, że te kamienie mu się nie skończą.
>
> Robert

Trochę drogawo. Kilkaset dolarów za kamienie to lekka przesada.
Tym bardziej, że moje noże są nawet lepsze od tego, co ten magik
wyprodukował. Pomidora kroję podobnie jak on, tylko, że ja noża nie
ostrzyłem od dwóch lat:)
No i koszt ostrzenia znacznie niższy, ale o mojej metodzie pisałem
wcześniej w tym wątku.



--
Wiesiaczek - Z DC.
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
Ja chcę pić w wolnym kraju, niech żyje POLEXIT!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


47. Data: 2022-08-16 00:03:39

Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: "J.F." <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 15 Aug 2022 18:56:01 +0200, Robert Wańkowski napisał(a):
> W dniu 2022-06-02 o 19:02, Akarm pisze:
>> Zaś tutaj masz nóż z bardzo szeroką (według mnie sporo ponad jeden
>> centymetr) krawędzią tnącą:
>> https://www.youtube.com/watch?v=0P6klz6BTek

Imo - na początku to jest "fazka".
Wyraznie widac, ze przy samym ostrzu jest jeszcze jedna - ok 1-2 mm

natomiast w 1:40, po 3h - on chyba zlikwidowal te drugą "fazke"

czy dobrze zrobil - nie wiem. efekt koncowy, od 9:40, jest
rewelacyjny, ale wiadomo, ze takie ostrze malo wytrzymale jest.

A sowja drogą ... japonski noz, a fabrycznie taki tępy ?

>> Wszystkie noże ostrzy się tak samo.

A on ostrzy .... najbardziej to chyba "wzdluz ostrza", ale składowa
"z ostrzem" i "pod ostrze" tez tam jest.


J.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 4 . [ 5 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Czym wyczyścić plastik z kamienia?
nowa kuchnia
indukcji vs elektryka
Kuchnia indukcyjna
Mleko w ekspresie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »