Data: 2004-10-01 21:36:18
Temat: Re: Ostrzenie wierteł
Od: "yamma" <y...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "MJ" <kocityno.usuńtąnazwę@kki.net.pl> napisał w wiadomości
news:cjk6po$h80$1@news.dialog.net.pl...
> Witam uprzejmie Szanownych Grupowiczów
>
> Mam nietypowy problem, nie znalazłem grupy o narzędziach czy majsterkowaniu.
> Kupiłem przystawkę do ostrzenia wierteł firmy Proma (Czechy) nr kat.
> 25000036 za 59 zł i nie wiem jak się nią posługiwać. Jest to przystawka do
> szlifierki stołowej dwutarczowej. Z przodu jest blaszka o regulowanej
> wysokości z ząbkiem który nieznacznie wchodzi w zwój wiertła, jakie jest jej
> zastosowanie i jak ją używać oraz regulować? Z góry jest docisk wiertła ze
> sprężynką i jak go się dokręci to nie można wiertła obracać. Czy i jak
> obracać w tej przystawce wiertło podczas ostrzenia? Jest możliwość
> ustawienia kąta w pionie przy pomocy wyskalowanego kątomierza, czy podczas
> ostrzenia trzeba obracać całą przystawką też w poziomie? Dodam, że ostrzenie
> wiertła "w ręku" kończy się u mnie zawsze jakimiś cudacznym naostrzeniem
> krawędzi tnących i wiertło ślizga się po metalu zamiast wiercić otwór.
Ciężko tak wirtualnie wytłumaczyć. Generalnie wiertła ostrzy się przystawiając
krawędź tnącą do tarczy i obracając je płynnie w prawo szlifuje się resztę
stożka. Potem tak samo z drugą krawędzią. Oczywiście trzeba pamiętać o
zachowaniu czubka wiertła na jego środku. Obrót poziomy i pionowy przystawki jak
się domyślam służy do ustawienia odpowiedniego kąta ostrza (krawędź tnąca
równolegle do tarczy). Ząbek pewnie służy do przytrzymywania łysinki (tak chyba
się nazywa boczna, spiralna krawędź wietła) podczas obrotu wiertła.
yamma
|