Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.v
ectranet.pl!news.wlb.vectranet.pl!not-for-mail
From: "Kael" <k...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: POM?CIE MI!!!
Date: Tue, 10 Feb 2004 04:16:21 +0100
Organization: VectraNet.pl
Lines: 53
Message-ID: <c09iev$k0o$1@walbrzych.wlb.vectranet.pl>
References: <c08vlg$5l3$1@opal.futuro.pl> <c094ip$8fq$1@inews.gazeta.pl>
<c098ju$i8o$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 10.23.243.223
X-Trace: walbrzych.wlb.vectranet.pl 1076383007 20504 10.23.243.223 (10 Feb 2004
03:16:47 GMT)
X-Complaints-To: a...@w...vectranet.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 10 Feb 2004 03:16:47 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:191278
Ukryj nagłówki
Mam coś w zanadżu na specjalne okazje doslownie specjalne :)
Krewetki Tiger w sosie pikantnym z warzywami:
Przepis na 2 porcje
Czas przygotowania 2,30h
Stopień trudnosci 3
Koszt 30 do 40zł
30 dkg krewetek krulewskich ( około 20 szt. )
3 ząbki czosku
2 cebule
1 czerwona papryka
3 srednie borowiki
Sol,pieprz kolorowy,papruka,szczypta imbiru
Krewetki oczyścić ze skorupli,osolić,popieprzyć oraz natrzeć
czosnkiem.Odstawić na 1 godzine w chlodne miejsce.Po leżakowaniu opruszyć w
bułce tartej i zrumienić na głębokim oleju.Wyciągnąć na durszlak i
odstawiś.W międzyczasie siekamy cebule w pulksiężyce,papryke w cienkie paski
a borowiki w drobną kostke oraz doprawić na ostro.Wszystkie ważywa zrumienić
na masle nastepnie dusić przez około 20 minut.Następnie do ważyw dodać
krewetki i dusić około 5 minut.
Sos
2 papryczki chili
1 przecier pomidorowy
3 lyzki ketchapu
Łyżka miodu
sol pieprz cayan
Papryczki drobno posiekać , przecier ketchuap oraz miod podsmażyć na
oleju.Przelać do miski doprawić oraz dodać posiekaną papryke.Schlodzoć 30
min.
Tak przygotowane krewetki wprost z nad samego azjatyku najlepiej podawać na
tależach obiadowych przyozdobionie liskiem salatu oraz kwiatem z
cytryny.Ponadto można ruwnież stworzyć kompozycje z owoców tropikalnych -
według gustu.Krewetki na tależu powinny być ułożone w pułksiężyc jedna obok
drugiej,ważywa zaś w obrębie krewetek - najlepiej na środku tależa.Sos
wspaniale komponuje się z porcelanowumi sosjerkami.Oczywiście nie może
zabraknąć szczypty romantyzmu - Dwie pachnące rożami świeczki przyciemnione
światła,oraz nastrojowa muzyka.Do całokształtu twurczego dzieła
walentynkowej kolacji dołażyłbym jeszcze białe półwytrawne wino.
Smacznego
Pozdrawiam
Angelfall
Tajemniczy świat Ezechiela
http://ezechiel.blog.pl
|