« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-12-06 19:47:22
Temat: Pan Tadeusz
W Księdze II wiersz 511 czytamy:
Panie starsze już wcześniej wstawszy piły kawę,
Teraz drugą dla siebie zrobiły potrawę.
Z gorącego, śmietaną bielonego piwa,
W którym twaróg gruzłami posiekany piwa.
Czy spotkaliście się już kiedyś z tak przyrządzonym piwem ? Czy ktoś posiada
może kuchnię staropolską ?
Jak zwykle zachęcający do dyskusji
William Bonawentura
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-12-06 20:04:17
Temat: Re: Pan TadeuszUżytkownik William Bonawentura <a...@b...com> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:90m55b$c4q$...@i...cyf-kr.edu.pl...
[...]
> Czy spotkaliście się już kiedyś z tak przyrządzonym piwem ? Czy ktoś
posiada
> może kuchnię staropolską ?
Polewka piwna.
Ale nie każdy to strawi.
pozdr Jan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-07 01:27:53
Temat: Re: Pan TadeuszSzanowny Williamie Bonawenturo!
Zakupilam jakis czas temu ksiazke pt. " Sekret kucharski, czyli jak jadano w
Soplicowie" i tam, poprzedzone podanym przez Ciebie cytatem, figuruja cztery
polewki piwne.
Oto polewka nr.3 najbardziej przypominajaca te z cytatu:
"3 szklanki jasnego piwa,
3/4 szklanki przegotowanej wody,
2 zoltka,
3 lyzki cukru,
kawalek suszonej skorki z pomaranczy,
2-3 gozdziki,
laska cynamonu,
2 kromki suchego razowego chleba,
szklanka niezbyt kwasnej, gestej smietany,
20 dkg obsuszonego bialego sera
W rondelku zagotowac wode z lyzka cukru, cynamonem, gozdzikami i skorka
pomaranczy. Dodac kromki chleba i gotowac na malym ogniu okolo 10 minut. Gdy
chleb bedzie miekki, calosc przetrzec przez sito, wymieszac z piwem i
zagotowac. Pod koniec dodac smietane i znowu podgrzac na niewielkim ogniu.
Zoltka z cukrem utrzec na puch, zaciagnac nim zupe. Ostroznie wymieszac -
nie gotowac. Podawac z pokrojonym w kostke, obsuszonym bialym serem."
Koniec cytatu z ksiazki.
Czy to smaczne, hmm.. Szczegolnie w wersji na sniadanie jakos trudno mi to
sobie wyobrazic.
Beata
"William Bonawentura" <a...@b...com> wrote in message
news:90m55b$c4q$1@info.cyf-kr.edu.pl...
>
> W Księdze II wiersz 511 czytamy:
>
> Panie starsze już wcześniej wstawszy piły kawę,
> Teraz drugą dla siebie zrobiły potrawę.
> Z gorącego, śmietaną bielonego piwa,
> W którym twaróg gruzłami posiekany piwa.
>
> Czy spotkaliście się już kiedyś z tak przyrządzonym piwem ? Czy ktoś
posiada
> może kuchnię staropolską ?
>
> Jak zwykle zachęcający do dyskusji
> William Bonawentura
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-07 20:08:02
Temat: Re: Pan TadeuszOn Thu, 7 Dec 2000 10:27:53 +0900, "Witold Szczechura"
<w...@h...net> wrote:
>
>W rondelku zagotowac wode z lyzka cukru, cynamonem, gozdzikami i skorka
>pomaranczy. Dodac kromki chleba i gotowac na malym ogniu okolo 10 minut. Gdy
>chleb bedzie miekki, calosc przetrzec przez sito, wymieszac z piwem i
>zagotowac. Pod koniec dodac smietane i znowu podgrzac na niewielkim ogniu.
>Zoltka z cukrem utrzec na puch, zaciagnac nim zupe. Ostroznie wymieszac -
>nie gotowac. Podawac z pokrojonym w kostke, obsuszonym bialym serem."
>Koniec cytatu z ksiazki.
>Czy to smaczne, hmm.. Szczegolnie w wersji na sniadanie jakos trudno mi to
>sobie wyobrazic.
>
>Beata
>
>
>
>
>"William Bonawentura" <a...@b...com> wrote in message
>news:90m55b$c4q$1@info.cyf-kr.edu.pl...
>>
>> W Ksi?dze II wiersz 511 czytamy:
>>
>> Panie starsze ju? wcze?niej wstawszy pi?y kaw?,
>> Teraz drug? dla siebie zrobi?y potraw?.
>> Z gor?cego, ?mietan? bielonego piwa,
>> W kt?rym twar?g gruz?ami posiekany piwa.
>>
>> Czy spotkali?cie si? ju? kiedy? z tak przyrz?dzonym piwem ? Czy kto?
>posiada
>> mo?e kuchni? staropolsk? ?
>>
>> Jak zwykle zach?caj?cy do dyskusji
>> William Bonawentura
>>
>>
>>
>
Stad tez prawdopodobnie "Piwo z rana jak smietana" ;-)
Art.(Gruby )
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |