Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Parapetówka Re: Parapetówka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Parapetówka

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Akulka" <s...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Parapetówka
Date: Mon, 6 Jun 2005 01:39:36 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 75
Message-ID: <d802kk$o0l$1@inews.gazeta.pl>
References: <d7t53t$1dch$1@news.mm.pl>
NNTP-Posting-Host: 213-238-75-244.adsl.inetia.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1118014935 24597 213.238.75.244 (5 Jun 2005 23:42:15 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 5 Jun 2005 23:42:15 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-User: slodka_cytrynka
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:240770
Ukryj nagłówki


Użytkownik "Yaro" <w...@U...vp.pl> napisał w wiadomości
news:d7t53t$1dch$1@news.mm.pl...
> Noszę się z zamiarem zrobienia wreszcie imprezy parapetowej :-).
.................
> Ma być koło 15 osób, a robić coś na ciepło to bedzie dużo roboty no i
koszty
> będą spore....... no chyba, ze macie jakies pomysły :-)))).


Witam,
Ja proponuję bułeczki smażone, to u mnie w domu "hicior". wklejam:

"""""Bułeczki smażone - mega wypasione Tak nazywa je mój siostrzeniec:)). Są
dość
nietypowe, ale naprawdę smaczne i zachwycają swoją prostotą. Myślę, że
świetnie nadają się jako przekąska do piwa, na parapetówę, albo spotkanie "z
kumplami".

Potrzebne:
bułeczki - mogą być czerstwe,
mleko,
Farsz (proporcje wg gustu):
Kapusta kiszona,
świeże pieczarki,
cebula
ew. skrawki wędlin
ew. serek topiony

Panierka:
jajko doprawione do smaku, bułka tarta

Kapustę ugotować do miękkości (ja dodaję zawsze majeranek, trochę kminku i
liść laurowy, by nie sponiewierała delikatnych żołądków i.. nosów).
Odcisnąć, jeśli trzeba przesiekać.
Osobno przesmażyć i dodać do kapusty: pokrojone w plaserki pieczarki, drobno
posiekaną cebulę i resztki wędlin - /niekoniecznie/ (każde z osobna).
Wszystko razem połączyć,
"dosmaczyć" i chwilę oczywiście pozostawić na ogniu, by smaki się zmieszały.
Ja na końcu dodaję pokrojony w kostkę serek topiony, który nieco spaja
całość.
Bułki umoczyć lekko w mleku od wewnątrz - mają być wilgotne, a nie
przemoczone - jeśli trzeba, nadmiar płynu odcisnąć. Farsz nakładać do bułek,
lekko ścisnąć obie połówki, obtaczać w jajku i bułce, smażyć na tłuszczu na
złoto (trwa to dość krótko - szybko się rumienią). Smażyć na gorącym
tłuszczu, aby nie wsiąkł w bułki, zawsze można je też osączyć na bibułce.
Aha, bułki oczywiście należy przekroić na pół, a jeśli ktoś jest mało
zręczny, może zrobić dziurkę w bułce i ją nafaszerować.
Uwagi:
Mleko jest bardzo ważne! Nie zamieniać niczym, ani nie pomijać.
Proporcje składników farszu wg uznania podniebienia kucharza - wszystkiego z
umiarem, tak by składniki dobrze ze sobą się komponowały, no i nie
dominowała tylko kapusta.
Podaję bułki na talerzu pod kołderką ręcznika papierowego, osobno na stół
kladę: keczup, słodki sos chilli, oraz starkowany na malutkie wiórka ser
żółty. Dodatki najlepiej dodawać po troszku do środka bułek - każdy nakłada
sobie ile uważa za stosowne. Nie polecam kładzenia dodatków na wierzch
bułki - smak gorszy, a i bułki nie da się wziąść w łapkę.
Farsz zasadniczo może być inny, bardziej lub mniej mięsny, z serem żółtym
nie przesadzać, bo wiadomo - lubi wypływać. Sama mam zamiar niedługo w
podobny sposób zrobić coś ala hot dogi, albo nawet i coś ala hamburger. A
więc jak zwykle, co do wyboru nadzienia ogranicza nas jedynie nasza
wyobraźnia. Myślę, że z soczewicą byłyby też pyszne.

I jeszcze jedno - zachęcam szczerze do spróbowania - bo panierka na bułce
tworzy chrupiącą skórkę, która jest przepyyyyyszna. Nie ma obaw - zębów nie
połamiecie, a jeśli tłuszcz jest dość gorący, to buła nic a nic nie
nasiąknie tłuszczem.

""""

pozdrawiam,
Akulka


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
06.06 telcia
06.06 Yaro
07.06 Jagna
07.06 Jagna
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem