Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Peyton <p...@t...pl.POTRZEBNA.pozyczka.500.tys.zl.0601.49.19.98.04>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pascha
Date: Thu, 10 Apr 2003 08:23:41 +0000 (UTC)
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 43
Message-ID: <X...@1...110.122.80>
References: <3...@w...net.pl>
NNTP-Posting-Host: gw001.waw.man.rdi.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1049963021 13181 212.69.75.90 (10 Apr 2003 08:23:41 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 10 Apr 2003 08:23:41 +0000 (UTC)
User-Agent: Xnews/4.11.09
X-Face: #(IYZYf2_K}#!HOB#LJ/`EJCB){/|?gh|Q_sm@~"\hWa1{0ixW|[HgAMgi[ThPgnOLv4syds@,Ddm
;Cp.03{j:9ZIqg{h_nX'Wua6q"WBg0qn^}2;buZIDPx=BRmkLv$@`0Zo0&#&p]o-n)-,]aI'EUIY
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:152443
Ukryj nagłówki
"walkie!" <w...@w...net.pl> wrote in
news:3E9528B3.5080603@wroclaw.net.pl:
> Moze sie podzielicie jakims przepisem?
Przypomnijmy: typowa staropolska pascha niewiele miała wspólnego z
paschami wschodnimi, owymi wielkanocnymi sernikami ruskimi, które zaliczyć
dziś należy do słodkich wypieków cukierniczych. Wypiek polskiego chleba
paschalnego, zwanego rodzimie paska, najbardziej zbliżony jest do niżej
zaproponowanego przepisu.
Składniki paski
35 dkg pszennej mąki, 1/4 szklanki mleka, 3 dkg drożdży, 6 dkg cukru, 2
całe jaja + jeszcze jedno żółtko, 0,5 kostki margaryny, 1,5 dkg masła, 1/2
łyżeczki soli, łyżeczka startej skórki cytrynowej.
Z drożdży, połowy łyżeczki cukru i letniego mleka rozmieszać rozczyn.
Potem przesiać mąkę i z jej 2/3 części dodać rozczyn, sól, cukier i
rozbite dwa jaja, i wyrabiać ciasto, dodając powoli pozostałą część (1/3)
mąki. Wszystko dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Potem dodać margarynę
pokrojoną w małe kosteczki, startą skórkę cytrynową i też wyrobić. Na
stolnicy utoczyć z ciasta kulę, włożyć ją do miski wysmarowanej masłem,
przykryć lnianym ręczniczkiem i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi
swoją objętość, kilkakrotnie uderzyć nim o stolnicę, a następnie utoczyć z
niego wałek o średnicy około 5 cm. Z części wałka należy zwinąć pierścień
o średnicy 15 cm, przemieścić go na wysmarowaną masłem blachę i ułożyć na
nim coraz to mniejsze pierścienie - trzy, cztery. Tak uformowany chleb na
30 minut trzeba odstawić w ciepłe miejsce, by ciasto ponownie wyrosło.
Szczyt tej "piramidy" ozdobić krzyżem z ciasta. Przed wsunięciem do
piekarnika całość posmarować rozmieszanym żółtkiem. Piec około 45 minut na
jasnozłoty kolor.
Razem z paschalnym chlebem pieczono niegdyś małe bułeczki, ale tylko tam,
gdzie nie pieczono w Wielki Piątek. Był to przywilej Wielkiego Czwartku,
gdy mali chłopcy "kukali" przez okno do kuchni, przyglądając się
czynnościom kobiet. Od tego kukania maleńkie żytnie bocheneczki zwano
kukucami. Uciechą dla dzieci były też, pieczone w specjalnych foremkach,
pszenne baranki. Wspólnie z paska miały zapewnić dostatek, a ich spożycie
przezwyciężało śmierć, czyniąc otoczenie bezpieczne na najbliższy rok.
http://wielkanoc.opoka.org.pl/swiatecznystol/pascha.
html
|