Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!new
s.nask.org.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-m
ail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia,pl.soc.dzieci,pl.soc.dzieci.starsze
Subject: Re: Patent
Date: Mon, 27 Nov 2006 17:43:46 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 41
Message-ID: <ekf4qa$7lq$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <ekctqq$nng$1@nemesis.news.tpi.pl> <ekcvlt$rd0$1@nemesis.news.tpi.pl>
<ekd0d9$a6u$1@news.onet.pl>
<1...@l...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: abbg78.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1164646027 7866 83.6.196.78 (27 Nov 2006 16:47:07 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 27 Nov 2006 16:47:07 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Antivirus: avast! (VPS 0651-0, 2006-11-27), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:283949 pl.soc.dzieci:490203
pl.soc.dzieci.starsze:22355
Ukryj nagłówki
"ikselka" <i...@w...pl> wrote in message
news:1164643073.905838.295970@l39g2000cwd.googlegrou
ps.com...
Witaj!
Pewnie musisz używać do planowania tych zmian i obiegu produktów
programu Microsoft Project.
Racjonalizacja i optymalizacja prac kuchennych nie jest tak bardzo
trudn, jeżeli osiągnie się pewien stopień nasycenia sprzętem i miejscem do
przechowywania. Podstawowy sprzęt to szatkownica do warzyw, zamrażarka, i
ewentualnie piwnica.
Sprzętem do gotowania - przynajmniej jeden szybkowar.
Całość jest prosta i dla gotujących oczywista (tutaj zostanę
zaatakowany), piszę rzeczy, które "każdy" zna...
Sztuka polega na takim rozłożeniu sobie prac i zmagazynowanych zapasów,
aby gotowanie przebiegało możliwie szybko, nie zawierało żmudnych i
brudzących prac, a sprowadzało się do paru ruchów rąk i sztuki komponowania
posiłku, a nie odważania za każdym razem precyzyjnych dawek (tylko w
zbiorowym żywieniu jest to konieczność, choćby dla utrzymania ceny potrawy),
aby uzyskać powtarzalność danego jadłospisu.
W tym celu rodzinnie (ale często sam) przerabiamy warzywa na mrożonki
oraz przetwory - wekowanie, kiszenie, marynowanie, solenie, suszenie,
wędzenie, peklowanie itp. obróbki.
Wracając do obiadów - mam zarówno zamrożone: pokrojone w słomkę warzywa
jako mieszanki - poporcjowane w woreczkach śniadaniowych porcje na jeden
raz, jak i czyste np. marchew w tych samych woreczkach (do marchewki z
groszkiem).
Obranie ziemniaków i pokrojenie w kostkę, wrzucenie do garnka z wsypanym
woreczkiem mrożonki, dodanie cebuli (tej nie mrozimy), przypraw typowych -
pieprz ziarnem, ziele angielskie, liść laurowy - skutkuje 10 minutami pracy
nad postawieniem zupy ziemniaczanej, jarzynowej itp np zwykłego barszczu
czerwonego po dodaniu nie ziemniaków a buraków ze słoja...
Gotowanie zamienia się w twórczą przyjemność... Już tylko niektóre
potrawy gotuję w 35 litrowym garze - bigos, flaki, barszcz KOZACKI. W tym
przypadku część jest mrożona - bigos, flaki, część pasteryzowana w weckach -
bigos, flaki, barszcz...
|