Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news
.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Witek" <w...@e...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.dom
Subject: Re: Peknieta pokrywa zaroodporna
Date: Thu, 10 Feb 2005 10:01:22 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 31
Message-ID: <cuf84s$31t$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <cudej5$lhe$1@news.onet.pl> <cudms2$nji$2@213.238.78.155.adsl.inetia.pl>
<cuf5l5$2j4$1@news.mch.sbs.de>
NNTP-Posting-Host: 217.96.2.155
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1108026332 3133 217.96.2.155 (10 Feb 2005 09:05:32 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 10 Feb 2005 09:05:32 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:53202
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Jarek P." <jarek.p@spam_jest_beee_gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:cuf5l5$2j4$1@news.mch.sbs.de...
> A co do tematu: cyjanoakrylami (kropelki, superglue itp.) skleisz to na
> pewno, ale naczynie będzie mogło najwyżej funkcje ozdobne pełnić. O
> używaniu tego w piecu zapomnij. Nie chodzi nawet o klej, być może
> znalazłby się taki, który wytrzyma i temperaturę i może się kontaktować z
> żywnością (choćby silikon szklarski), ale o samą wytrzymałość szkła. Szkło
> hartowane w zasadzie nie powinno pęknąć "na pół", ono powinno się rozpaść
> w drobny maczek. Jeśli tego nie zrobiło, to może to jeszcze zrobić po
> powtórnym włożeniu do pieca. Ta pokrywa niestety już jest bezużyteczna.
Szkło żaroodporne i hartowane to nie to samo.
Żaroodporność otrzymuje się przez dodanie związków glinu,
a hartowanie, to proces polegający na schłodzeniu zimnym
powietrzem szkła podgrzanego do temperatury ponad 600C.
W ten sposób szkło hartowane ma twardą powierzchnię
i miękki rdzeń. Panujące na powierzchni takiego szkła
naprężenia powodują, że uszkodzenie powierzchni kończy
się rozpadem szkła na drobne kawałki. Natomiast naczynia
żarrodporne często mają ubytki na brzegach (przynajmniej
u mnie). Szkło hartowane też ma zwiększoną wytrzymałość na
zmiany temperatury i robi się z niego np. drzwiczki do kuchenek.
Witek
|