From: "asia" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <9dteem$m0$1@news.formus.pl>
Subject: Re: Pierogi
Date: Wed, 16 May 2001 11:21:26 +0200
Lines: 24
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2014.211
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2014.211
NNTP-Posting-Host: rtr.hanslik.com.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: rtr.hanslik.com.pl
Message-ID: <3...@n...vogel.pl>
X-Trace: news.vogel.pl 990004918 rtr.hanslik.com.pl (16 May 2001 11:21:58 +0200)
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.vog
el.pl!nnrp
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:51883
Ukryj nagłówki
Zuza <z...@f...com.pl> wrote in message
news:9dteem$m0$1@news.formus.pl...
> Nie umiem robic pierogow. :-( Wychodzi mi grube ciasto, albo pierogi
> rozklejaja sie. A ja bardzo bym chciala raz na sto lat zrobic pierogi
> (uwielbiam np. z jagodam!), ktore maja cienkie ciasto, ktore sie nie
> rozwodza ze swoim nadzieniem, no ktore sa smaczne. Pomozcie!
moje ciasto na pierogi, ktore jest pyszne i w ogole ;)
2 szkl maki
1 zoltko
1 lyzka masla
szczypta soli
to wszystko zalewasz 1/2 szkl wrzatku i siekasz nozem, az troche wystygnie
(po minucie jest juz nie_parzące) , a potem wyrabiasz i dolewasz stopniowo
goracej wody. Trzeba troche uwazac na lapy co by sie nie poparzyc, ale
osobiscie nigdy sie nie poparzylam. Wody wchodzi niecala szklanka. Wyrabiasz
tak dlugo az jest gladkie, nie klejace i takie gumowate troche.
powodzenia
Asia
|