| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2011-03-20 23:24:16
Temat: Re: Pierogi - moze laickie, ale..."JBP" <t...@o...pl> wrote in message
news:im5rs1$c7k$1@node2.news.atman.pl...
> Użytkownik "Stokrotka" <o...@a...pl> napisał w wiadomości
> news:im5oo4$a9q$1@news.onet.pl...
>>
>>>A ciasto pierogowe...
>> Pierogi są niezdrowe i pracowite.
>
>
> Moim skromnym zdaniem pracowitą można nazwać Stokrotkę lepiącą stosy
> pierogów, natomiast same pierogi mogą najwyżej być pracochłonne ;)
> Możesz wyjaśnić dlaczego pierogi są niezdrowe ?
>
> JBP
Bo zmuszają babinę do niezdrowego wysiłku przygotowaniu tego dania na obiad.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2011-03-20 23:47:40
Temat: Re: Pierogi - moze laickie, ale...Dnia Sun, 20 Mar 2011 21:01:09 +0100, Stokrotka napisał(a):
>>>>> KRUPCZATKI. //tak!
>>Widzę wyraźną różnicę - np ciasto kruche jest chrupiące w całym
>>przekroju i takie "łątwo rozpadające się", a nie zbite jak kamień.
> Prawda.
>
>
>>A ciasto pierogowe...
> Pierogi są niezdrowe i pracowite.
Moje sa bardzo zdrowe - nie zauważyłam u nich żadnej choroby, a pracowite
nie są, ani pracochłonne - ciasto wyrabiam robotem, samo rozwałkowanie i
lepienie to już przyjemność, jeśli tylko zaplanowało się na to dosyć czasu.
Siedzę/stoję sobie przy tej robocie i oglądam tv albo ze słuchawkami na
uszach delektuję się ulubioną muzyczką :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2011-03-21 03:11:43
Temat: Re: Pierogi - moze laickie, ale...W dniu 2011-03-19 06:11, Panslavista pisze:
> Pyszne z opieńkami.
Wczoraj jadłam smakowite pieczone z cukinią i marchewką oraz sosem,
którego walorów smakowych z powodu kataru nie mogłam w pełni docenić, i
kiełkami. Wege nie jest takie złe ;)
--
Pozdrawiam - Aicha
http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2011-03-21 05:07:00
Temat: Re: Pierogi - moze laickie, ale...
"Aicha" <b...@t...ja> wrote in message
news:im6fli$ou9$1@news.onet.pl...
>W dniu 2011-03-19 06:11, Panslavista pisze:
>
>> Pyszne z opieńkami.
>
> Wczoraj jadłam smakowite pieczone z cukinią i marchewką oraz sosem,
> którego walorów smakowych z powodu kataru nie mogłam w pełni docenić, i
> kiełkami. Wege nie jest takie złe ;)
Jem wszystko, nie mam zahamowań jakichkolwiek co do pożywienia, aby tylko
było smaczne.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2011-03-21 05:47:10
Temat: Re: Pierogi - moze laickie, ale...W dniu 2011-03-21 06:07, Panslavista pisze:
>>> Pyszne z opieńkami.
>>
>> Wczoraj jadłam smakowite pieczone z cukinią i marchewką oraz sosem,
>> którego walorów smakowych z powodu kataru nie mogłam w pełni docenić, i
>> kiełkami. Wege nie jest takie złe ;)
>
> Jem wszystko, nie mam zahamowań jakichkolwiek co do pożywienia, aby tylko
> było smaczne.
Ja miałam zawsze wrażenie, że za dużo w tej kuchni zapychaczy, typu
mąka, bułka tarta. Staram się do minimum ograniczać liczbę wypełniaczy w
jedzeniu.
--
Pozdrawiam - Aicha
http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2011-03-21 07:33:45
Temat: Re: Pierogi - moze laickie, ale..."Aicha" <b...@t...ja> wrote in message
news:im6op1$gvc$1@news.onet.pl...
>W dniu 2011-03-21 06:07, Panslavista pisze:
>
>>>> Pyszne z opieńkami.
>>>
>>> Wczoraj jadłam smakowite pieczone z cukinią i marchewką oraz sosem,
>>> którego walorów smakowych z powodu kataru nie mogłam w pełni docenić, i
>>> kiełkami. Wege nie jest takie złe ;)
>>
>> Jem wszystko, nie mam zahamowań jakichkolwiek co do pożywienia, aby tylko
>> było smaczne.
>
> Ja miałam zawsze wrażenie, że za dużo w tej kuchni zapychaczy, typu mąka,
> bułka tarta. Staram się do minimum ograniczać liczbę wypełniaczy w
> jedzeniu.
W internatach, bursach, akademikach oraz w wojsku najpierw jadłem drugie
danie, a później zupa z chlebem - do oporu razem lub cheb do zupy - zależnie
co było w większej ilości dostępne ale i tak chodziłem wiecznie głodny.
Łatwiej było mnie ubierać niż wyżywić. :-)))))))))) Tak mówiły kobiety.
Teraz już nie jadam tyle, chociaż czasem się zdaży...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2011-03-21 07:53:04
Temat: Re: Pierogi - moze laickie, ale...
Użytkownik "Stokrotka" <o...@a...pl> napisał w wiadomości
news:im5oo4$a9q$1@news.onet.pl...
>>>>> KRUPCZATKI. //tak!
>>Widzę wyraźną różnicę - np ciasto kruche jest chrupiące w całym
>>przekroju i takie "łątwo rozpadające się", a nie zbite jak kamień.
> Prawda.
>
>
>>A ciasto pierogowe...
> Pierogi są niezdrowe i pracowite.
>
> --
> (tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
> Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
> nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl
Niezdrowe jest czytanie tego co piszesz... i JAK piszesz. Bardzo niezdrowe
:-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2011-03-21 07:57:03
Temat: Re: Pierogi - moze laickie, ale...
Użytkownik "jedrus" <j...@w...btx.pl> napisał w wiadomości
news:ilv492$eft$1@mx1.internetia.pl...
>W dniu 2011-03-18 07:52, Misiek pisze:
> > A. jak robicie ciasto na pierogi? Spotkalem sie z roznymi przepisami,
> > jedne mowia zeby dawac jajko, inne ze nie, jeszcze inne zamiast wody
> > mowia o ... mleku.
>
> [...]
>
> W jakims serialu kulinarnym mowili, ze jezeli pierogi to tylko z ciasta
> wyrabianym na mleku. Zrobilem i ..... p o r a z k a. Zrobilem to
> eksperymentalnie a ze sie nie sprawdzilo wrocilem do starych babcinych
> metod.
> Szczypta soli, woda z czajnika ale nie wrzatek i stary smak pieroga wrocil
> po tym "mleczaku" ;)
>
>
Wczraj byl w TV program "wsciekle gary" prowadzony przez Adama Gesslera.
POkazywal jak robic ciasto do pierogow:
1. maka (uzywal z tego co pamietam wroclawskiej)
2. mleko
3. woda
4. maslo klarowane
NIe dawal jajka wogole...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2011-03-21 13:28:14
Temat: Re: Pierogi - moze laickie, ale...Dnia Mon, 21 Mar 2011 08:57:03 +0100, Misiek napisał(a):
> Użytkownik "jedrus" <j...@w...btx.pl> napisał w wiadomości
> news:ilv492$eft$1@mx1.internetia.pl...
>>W dniu 2011-03-18 07:52, Misiek pisze:
>>> A. jak robicie ciasto na pierogi? Spotkalem sie z roznymi przepisami,
>>> jedne mowia zeby dawac jajko, inne ze nie, jeszcze inne zamiast wody
>>> mowia o ... mleku.
>>
>> [...]
>>
>> W jakims serialu kulinarnym mowili, ze jezeli pierogi to tylko z ciasta
>> wyrabianym na mleku. Zrobilem i ..... p o r a z k a. Zrobilem to
>> eksperymentalnie a ze sie nie sprawdzilo wrocilem do starych babcinych
>> metod.
>> Szczypta soli, woda z czajnika ale nie wrzatek i stary smak pieroga wrocil
>> po tym "mleczaku" ;)
>>
>>
>
> Wczraj byl w TV program "wsciekle gary" prowadzony przez Adama Gesslera.
> POkazywal jak robic ciasto do pierogow:
> 1. maka (uzywal z tego co pamietam wroclawskiej)
> 2. mleko
> 3. woda
> 4. maslo klarowane
> NIe dawal jajka wogole...
Adam Gessler ma się do kuchni POLSKIEJ delikatnie mówiąc jak pięść do nosa.
Może U NICH tak się robi ciasto pierogowe, ale nie u nas.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2011-03-21 13:56:59
Temat: Re: Pierogi - moze laickie, ale...
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1b2arvmaszsvt.1wjuzo4zeymcf.dlg@40tude.net...
> Dnia Mon, 21 Mar 2011 08:57:03 +0100, Misiek napisał(a):
>
>> Użytkownik "jedrus" <j...@w...btx.pl> napisał w wiadomości
>> news:ilv492$eft$1@mx1.internetia.pl...
>>>W dniu 2011-03-18 07:52, Misiek pisze:
>>>> A. jak robicie ciasto na pierogi? Spotkalem sie z roznymi przepisami,
>>>> jedne mowia zeby dawac jajko, inne ze nie, jeszcze inne zamiast wody
>>>> mowia o ... mleku.
>>>
>>> [...]
>>>
>>> W jakims serialu kulinarnym mowili, ze jezeli pierogi to tylko z ciasta
>>> wyrabianym na mleku. Zrobilem i ..... p o r a z k a. Zrobilem to
>>> eksperymentalnie a ze sie nie sprawdzilo wrocilem do starych babcinych
>>> metod.
>>> Szczypta soli, woda z czajnika ale nie wrzatek i stary smak pieroga
>>> wrocil
>>> po tym "mleczaku" ;)
>>>
>>>
>>
>> Wczraj byl w TV program "wsciekle gary" prowadzony przez Adama Gesslera.
>> POkazywal jak robic ciasto do pierogow:
>> 1. maka (uzywal z tego co pamietam wroclawskiej)
>> 2. mleko
>> 3. woda
>> 4. maslo klarowane
>> NIe dawal jajka wogole...
>
> Adam Gessler ma się do kuchni POLSKIEJ delikatnie mówiąc jak pięść do
> nosa.
> Może U NICH tak się robi ciasto pierogowe, ale nie u nas.
Coz, wiem ze gotuje na prawde dobrze... Wiec czemu nie sprobowac?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |