« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-05-08 14:40:48
Temat: Obiad na obce forum (propozycja)Dzien dobry wszystkim co jesc lubia!
Nie dawno zauwazylem ze coraz wiecej propozycji dan z innych krajow przewija
sie po francuskim forum dla zarlokow. Postanowilem wiec zaproponowac i
polskie menu. Zamiast sterylnej dyskusji na temat czy taka czy inna potrawa
jest : polska, ruska, ukrainska czy austryjacka (itd)
pomyslalem o daniach ktore, dla mnie oczywiscie, wiaza sie natychmiast z
polskim jedzeniem : kapusniak i schabowy z kiszonym ogorkiem.
Na deser oczywiscie sernik albo jeszcze lepiej : makowiec!
Co o tym myslicie?
--
Amicalement
Paul Urstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-05-08 14:47:40
Temat: Re: Obiad na obce forum (propozycja)na pewno makowiec, sernik jest wszedzie- wszedzie, a makowiec
tylko gdzieniegdzie...
Pierogi z kapusta i grzybami ALBO - kontrastowo - z jagodami
(wszystko zalezy od sezonu albo sklepow)
kapusniak (moze typu parzybroda???) i ze skwarkami!
Mizeria.
Niekoniecznie wszystko razem/naraz, ale...
Krysia, dalej marzaca o kaszance....
>Dzien dobry wszystkim co jesc lubia!
>Nie dawno zauwazylem ze coraz wiecej propozycji dan z innych krajow przewija
>sie po francuskim forum dla zarlokow. Postanowilem wiec zaproponowac i
>polskie menu. Zamiast sterylnej dyskusji na temat czy taka czy inna potrawa
>jest : polska, ruska, ukrainska czy austryjacka (itd)
>pomyslalem o daniach ktore, dla mnie oczywiscie, wiaza sie natychmiast z
>polskim jedzeniem : kapusniak i schabowy z kiszonym ogorkiem.
>Na deser oczywiscie sernik albo jeszcze lepiej : makowiec!
>Co o tym myslicie?
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-08 15:05:56
Temat: Re: Obiad na obce forum (propozycja)
> na pewno makowiec, sernik jest wszedzie- wszedzie, a makowiec
> tylko gdzieniegdzie...
Racja, tylko gdzie Oni go beda mogli nabyc???
> Pierogi z kapusta i grzybami ALBO - kontrastowo - z jagodami
> (wszystko zalezy od sezonu albo sklepow)
Swietny pomysl, ale potwornie pracochlonny, dlatego pomyslalem o schabowym
ktory robi sie w 10 minut. No tak, oczywiscie, te pierogi, cholera....
> kapusniak (moze typu parzybroda???) i ze skwarkami!
CO TO JEST ta parzybroda???
--
Amicalement
Paul Urstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-08 15:13:51
Temat: Re: Obiad na obce forum (propozycja)Ja mysle, ze jesli chodzi o zupe to zur taki na zakwasie z zytniej maki i z
wkladka z kielbasy wedzonej, dosc skompikowane ale dosc poskie.
Drugie danie chyba jakies pierogi ale do pochodzenia ich Ukraincy uzrupuja
sobie prawa, moze zrazy zawijane z kasza gryczana.
Deser: makowiec brzmi dobrze, ale bardziej polski bylby kompot np. z
rabarbaru
pozdrawiam,
Slav
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-08 15:48:46
Temat: Re: Obiad na obce forum (propozycja)aha, pierogi ruskie tez sa pracochlonne. W wersji dla leniwych przyjmuja
postac "nalesnikow po litewsku", czyli do "ruskiego" nadzienia wgniatam
sporo czosnku, zawijam to w nalesniki, zapiekam w piekarniku, polewam sosem
smietanowym i posypuje kilkoma wiorkami cienko startego sera. Jeszcze nikt
sie nie oparl! (przepis wlasny, wiec nie wiem, czy sie nada)
POzdrawiam
Margolla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-08 15:48:51
Temat: Re: Obiad na obce forum (propozycja)> Ja mysle, ze jesli chodzi o zupe to zur taki na zakwasie z zytniej maki i
z
> wkladka z kielbasy wedzonej, dosc skompikowane ale dosc poskie.
Trudno bedzie sprawdzic co im z tego wyjdzie, bo i sam zakwas do zurka
trzeba bedzie samemu zrobic.
> Drugie danie chyba jakies pierogi ale do pochodzenia ich Ukraincy uzrupuja
> sobie prawa,
>moze zrazy zawijane z kasza gryczana.
Dlaczego nie? U mnie (CH) kasze gryczana mozna dostac, wiec i we Francji byc
moze tez.
> Deser: kompot np. z rabarbaru
To jest to, kompot z rabarbaru!
I dostac go wszedzie mozna, i smak ciekawy!
Mnie ten kompot przypomina natychmiast stolowka z podstawowki na Miodowej.
(lata 50/60)
Istnialy tam dwa "standarty" : wlasnie deser z wody na wodzie inaczej zwany
kompotem z rabarbaru, i (jeszcze pamietam ten nieosiagalny w normalnych
warunkach zapach) golabki czyli zlepiona substancja owinieta w lisc z
kapusty plywajaca w bladym sosie o smaku kredy.
--
Amicalement
Paul Urstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-08 16:11:36
Temat: Re: Obiad na obce forum (propozycja)> Ja bym proponowala prazuche, czyli ugotowane ziemniaki zagniecione z maka, na
to skwarki. I jeszcze groch z kapusta.
Kalina
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-08 17:40:36
Temat: Re: Obiad na obce forum (propozycja)
>> kapusniak (moze typu parzybroda???) i ze skwarkami!
>CO TO JEST ta parzybroda???
to zdaje sie taka forma kapusniaka ( kartoflanego? Czy mi sie
tylko wydaje i miesza z jakas zalewajka czy czyms takim...),
gdzie kapusta jest w formie dlugich fredzli (a nie posiekanych
fredzli) i jak sie je, to te gorace dlugie fredzle wala czlowieka
po brodzie, parzac.... taka sobie ludowa zabawa ;))
Krysia
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-08 17:43:29
Temat: Re: Obiad na obce forum (propozycja)
>> Drugie danie chyba jakies pierogi ale do pochodzenia ich Ukraincy uzrupuja
>> sobie prawa,
>>moze zrazy zawijane z kasza gryczana.
>Dlaczego nie? U mnie (CH) kasze gryczana mozna dostac, wiec i we Francji byc
>moze tez.
>
zrazy zawijane sa i tu, jako... beef olives, choc wypadly jakby z
mody. Sa ogromne!!
>
>Mnie ten kompot przypomina natychmiast stolowka z podstawowki na Miodowej.
>(lata 50/60)
>Istnialy tam dwa "standarty" : wlasnie deser z wody na wodzie inaczej zwany
>kompotem z rabarbaru, i (jeszcze pamietam ten nieosiagalny w normalnych
>warunkach zapach) golabki czyli zlepiona substancja owinieta w lisc z
>kapusty plywajaca w bladym sosie o smaku kredy.
To moze zaproponuj takie tradycyjne dania, nigdy nie wiadomo co
tym cudzoziemcom zasmakuje!! hehehe
Nieco powaniej - golabki to moze to - elementy do dostania, etc
etc
Krysia
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-08 17:58:16
Temat: Re: Obiad na obce forum (propozycja)Użytkownik Paul <p...@p...ch> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9d94ln$90p$...@p...apk.net...
[...]
> Mnie ten kompot przypomina natychmiast stolowka z podstawowki na
Miodowej.
> (lata 50/60)
Paul a gdzie była ta podstawówka? Bo za cholerę nie mogę skojarzyć. Czy
nie pomyliłeś sobie przypadkiem z ul. Długą?
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |