Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "slonko" <s...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pizza - Mapet(ka) dziekuje!
Date: Wed, 29 May 2002 10:02:52 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 47
Message-ID: <ad2204$shv$1@news.tpi.pl>
References: <acd4nk$e24$1@news.tpi.pl> <acd636$6cc$1@news.onet.pl>
<acvo9d$in5$1@news.tpi.pl> <ad20o3$dur$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.160.183.82
X-Trace: news.tpi.pl 1022659398 29247 212.160.183.82 (29 May 2002 08:03:18 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 29 May 2002 08:03:18 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:110221
Ukryj nagłówki
> szuakalam na liscie, ale gdziej juz ten post zniknal, wiem, ze Slonko go
> mial(o) :)
Alez wyslalam Twoj przepisik jako odpowiedz na ten watek (21 maja). Ja go
widze. Bycmoze Wy go nie widzicie (komputery sa dziwne), wiec wklejam raz
jeszcze:
podaje to co Mapetka mi napisala (ja zrobilam z polowy porcji, na jedna
blache):
" no to ja podam po-ma-lut-ku:
Boire pol kostki drozdzy, rozrabiam w misce z 4 lyzkami wody (oprocz tej
szklanki), dodalam 2 lyzki oliwy (wymieszanej u mnie z olejem, taka mam po
prostu), dalam 2 lyzeczki cukru, 1 i 1/4 lyzeczki soli (potem jeszcze ciut
dodalam, bo trzeba ciasto wyprobowac, ma byc smaczne, nie niedosolone i nie
za slone). Nie daje, jak w przepisie proszku do pieczenia. po co, skoro sa
drozdze?
Jak juz mam tki zaczyn, to dodalam reszte wody i walnelam to wszystko do
michy z 3 szklankami maki (ale stopniowo, z wolna wlewajac). Wyrobilam
ciasto reka. Ma ladnie odchodzic od dloni i od miski. Jesli mimo wyrabiania
ci sie lepi, dodaj maki (ja dodalam) jesli jest za twarde, dodaj wody
(odrobinke).
Wyrobilam i pod sciereczka zostawilam w cieplym miejscu (na kuchence, w
ktorej wlaczony byl piekarnik, bo cos w nim akurat bylo). W przepisie bylo,
ze 45 minut, ale mi po 30 minutach podwoilo objetosc, wiec je zdjelam. Nie
mietosilam dalej, ale wyjelam i "rozprasowalam" (lekko!!!!!!, tylko tyle,
zeby bylo od kranca do kranca) w ... tortownicy zwyklej (tak zwyklej, ze
strach). Zostawilam na 15 minut. Rada: jesli chcesz,zeby ci sie ladnie
rozprasowalo, nazmaruj rece oliwa (olejem) - nie lepi sie. Tortownica byla
wysmarowana margaryyna. To jest ciasto na 2 cienkie pizze, albo jedna gruba.
Ja zrobilam gruba, bo nie ufalam ilosci ciasta, ale ono bardzo rosnie, mimo,
ze nie ma jajek (no, ale ma drozdze!).
po 15 minutach ulozylam, co mialam, w kolejnosci: cebula lekko podsmazona w
czsnkiem, parowki w plasterki, oregano, bazylia, pomidorki w drobne czastki,
pol lyzeczki chilli, ser gouda starty na duzych oczkach i na koniec koperek.
pieklam to w nagrzanym uprzedniu piekarniku 25 min (35 to za dlugo chyba) w
temp. 200-220 st.
Wyszlo piekne i mieciutkie, rozplywalo sie w ustach, nie bylo zadnych
twardych kantow. Nie bylo podeszwy, nie bylo surowe, nic!
Uszy do gory! Wyglada na to, ze pizza to po prostu drozdzowka inaczej. :))
Moze robisz za twarde ciasto?
Mapet "
|