Data: 2007-11-19 17:46:09
Temat: Re: Pizza - jakie drozdze na ciasto ?
Od: "JBP" <t...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Boombastic" <b...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości
> Użytkownik " 666" <j...@w...eu> napisał w wiadomości
>> Ale jakie to powinny być drożdze?
>> I mąka?
>> Zapewne nieco inne do grubego ciasta (deep pan), a inne do cienkiego
>> ciasta (thin crust)?
>
> Jak podają w łyżeczkach to pewnie chodzi o drożdże instant, czyli suche w
> proszku. Generalnie nie polecam jak sa dostepne w prasowanej kostce. Te
> suche czasem trzeba pobudzić przez leciutkie podgrzanie ciasta lub
> wczesniej rozrobić np. w mleku.
Drozdze instant tzw. piekarskie. Sa takie na rynku - w proszku, po 8
g/torebke, polskiej produkcji. IMO lepsze od tych z zachodu. (Drozdze
cukiernicze uzywane sa do ciast slodzonych.) Woda _letnia_ (lub mleko) 20-30
st.C. - nie wiecej i nie mniej. Z temperatura startowa ostroznie, bo
"zabijesz" drozdze.
Maka moze w tym wypadku byc pszenna chlebowa (850), ale z popularnej
luksusowej 550 tez ciasto dobrze wyjdzie. Prawdopodobnie ciut bardziej
urosnie. Niektorzy chwala sobie krupczatke. Najlepiej samemu wyprobowac:)
JBP
|