Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.intelink.pl!news.bipnet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Placki po Węgiersku lub po bytomsku
Date: Sat, 2 Nov 2002 10:45:03 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 41
Message-ID: <aq06q0$37s$1@news2.tpi.pl>
References: <001801c28234$cad59360$2310a8c0@cicha>
NNTP-Posting-Host: pn156.olesnica.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news2.tpi.pl 1036230273 3324 217.96.157.156 (2 Nov 2002 09:44:33 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 2 Nov 2002 09:44:33 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6700
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:132813
Ukryj nagłówki
> Proszę o przepis na te placki no i na sos do nich
> będę wdzięczna za pomoc.
> Aga
nie wiem czy jest to konkretny przes na placki po wegiersku, ale ja je
zrobilam tak:
ok 2 kg ziemniakow (porcja dla glodomowrow ;) )
2 jajka
2 cebule starte
ok 3-4 zabkow czosnku
maki tyle zeby calosc byla dosc gesta
przyprawy - sol, pieprz, vegeta, troche papryki
ze startych ziemniakow, cebuli, wyciscnietego czosnku, jajek i maki robie
"mase" ziemniaczana
smaze placki jak kto wili, powinny byc raczej duze :)
Gulasz:
poledwiczki wieprzowe (moze byc w sumie kazde inne mieso wieprzowe, z
wolowym gulasz robi sie dluzej) pokroilam w kostke, dosalam cebule,
podsmazylam, zrobilam z tego sos, do tego dodalam 2 papryki (mozna
pokombinowac z kolorami, ale zeby nie przedobrzyc z papryka) i to w sumie
wszytskie skkladniki,
Nie dodawalam zadnychnpieczarek, innych warzyw. Sos zagescilam maka i
dodalam odrobine smierany. Sos musi byc ostry, wiec z przypraw, pieprz,
pieprz cayene. mozna dodac pokrojona w male kawaleczki ostra papryczke
Chilli, sol, maggi
Na jeden placek nalozyc gulaszu (musi byc dosc gesty), przykryc drugim
plackiem, na wierzch polozyc lezke gestes smietany
:)
Smacznego
Marta.
|