Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "spp" <s...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.dom
Subject: Re: Płyn do mycia naczyń :) ... niby nic a się zakręciłem
Date: Thu, 25 Nov 2004 22:21:22 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 35
Sender: s...@o...pl@bbc135.neoplus.adsl.tpnet.pl
Message-ID: <co5icc$ls5$1@news.onet.pl>
References: <5...@n...onet.pl> <co59hl$a7j$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: bbc135.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1101417676 22405 83.27.192.135 (25 Nov 2004 21:21:16 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 25 Nov 2004 21:21:16 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:49358
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Włodek Chrzanowski" <w...@f...pl> napisał w
wiadomości news:co59hl$a7j$1@inews.gazeta.pl...
> może troszeczkę zasłyszanej przeze mnie teorii na temat gęstości
> płynów do mycia naczyń. W czasach nie tak znowu odległych,
> wprowadzano na rynek polski, płyny importowane z zagranicy i dla
> takich rynków produkowane. Różnica polega na sposobie mycia naczyń,
> u naszych zachodnich sąsiadów *częściej* myło się naczynia w wodzie
> stojącej a później płukało, stąd gęstość płynu i jednocześnie jego
> wydajność była dość duża, natomiast u nas myje się naczynia pod wodą
> bieżącą, dlatego też płyn nie powinien być nadmiernie gęsty, bo i
> tak zużywa się go w ilości nadmiernej, stąd później narzekania na
> słabą wydajność. Teraz wystarczy, że odpowiesz sobie w jaki sposób
> myje się u was naczynia i wybór dokona się prawie sam. My używamy
> Ludwika :)
"Gęstość" płynu do mycia naczyń reguluje się ... solą kuchenną. :)
Tak, zwykłą solą.
Nie zawsze więc "gęsty" znaczy "lepszy".
Trudno mi doradzać - trzeba ćwiczyć i dobrać sobie najodpowiedniejszy
płyn.
PS. Sól jest znacznie tańsza niż pozostałe składniki płynu do mycia a
efekt wizualny ("dobrego, bo gęstego") daje ten sam.
Resztę dopowiedzcie sobie sami.
Pozdrawiam
--
spp
spp(na)op.pl
|