Data: 2001-07-28 21:41:12
Temat: Re: Pomidory - czy to zaraza?
Od: "Moniq" <m...@p...gliwice.sdi.tpnet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Faber" <f...@q...pl> napisał w wiadomości
news:005101c117a4$3bdcdc50$23cc800a@dom...
> To chyba jednak była solanina: "silnie trujący glikozyd należacy do
saponin.
> Występuje m.in. w pędach ziemniaka, pomidora i psianki czarnej. Po
spożyciu
> kiełkujących ziemniaków może spowodować zatrucie."
Tylko pędach czy w zielonych owocach też?
jest w końcu pewna niewielka różnica.
> Pewnie nie ma jej w dżemie aż tyle, żeby zwaliło z nóg, ale po co sobie
> aplikować nawet trochę. Sama kiedyś przyrządzałam pyszne konfitury z
> zielonych pomidorów, ale solanina odebrała mi na nie apetyt. Teraz jemy
już
> tylko dojrzałe pomidorki.
> Pozdrawiam - Danusia
>
> ----- Original Message -----
> From: "Moniq" <m...@p...gliwice.sdi.tpnet.pl>
> To: <p...@n...pl>
> Sent: Saturday, July 28, 2001 2:44 PM
> Subject: Re: Pomidory - czy to zaraza?
>
> Straszył, jeszcze żadnych objawów czegokolwiek nie zaobserwowałam ani u
mnie
> ani u chłopa (oprócz typowych chorób śląska)
>
> Moniq
>
>
>
>
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.ogrody
>
|