Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!feeder.erje.net
!eu.feeder.erje.net!zen.net.uk!dedekind.zen.co.uk!aioe.org!.POSTED!not-for-mail
From: DJ Abelson(R) <h...@s...org>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pomidory na przetwory...
Date: Mon, 16 Sep 2013 16:44:32 +0200
Organization: Vvarranty Service Of Remote Matóóla Vagina Explorer 2.0
Lines: 34
Message-ID: <l175gf$fhl$1@speranza.aioe.org>
References: <kut0bb$8ir$1@news.dialog.net.pl> <kvvsrm$lm1$2@speranza.aioe.org>
<jg4fbho9oq07$.1xu4yo8ngmn0t.dlg@40tude.net>
<l0074n$k6f$1@speranza.aioe.org>
<1...@4...net>
NNTP-Posting-Host: qkq4yobL7C6WH1/plwVtTA.user.speranza.aioe.org
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@a...org
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:17.0) Gecko/20130620
Thunderbird/17.0.7
X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.8.2
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:352570
Ukryj nagłówki
W dniu 2013-09-01 22:35, Ikselka pisze:
> Dnia Sun, 01 Sep 2013 22:13:15 +0200, DJ Abelson(R) napisał(a):
>
>> W dniu 2013-09-01 22:05, Ikselka pisze:
>>> Dnia Sun, 01 Sep 2013 19:17:46 +0200, DJ Abelson(R) napisał(a):
>>>
>>>> W dniu 2013-08-19 13:42, Anai pisze:
>>>>
>>>>> Pomidory: malinowe, saint pierre i bawole serca.
>>>>
>>>> Ale lima jest najlepsza :)
>>>
>>> A gdzie Ty limę dziś widzisz? - na targu czy w sklepie sprzedawane są tylko
>>> pomidory "typu lima", są to przemysłowe dzisiejsze nowe odmiany i żadna
>>> lima to nie jest. Bo to zupełnie tak jak np z szynką: ci co nigdy nie jedli
>>> prawdziwej, kupują z przekonaniem to, co jest nią DZIŚ nazywane...
>>>
>> Wobec tego, czym różni się ta prawdziwa lima od tej obecnie dostępnej?
>
> W sumie to zabiłeś mi klina tym pytaniem - bo także jak np miałabym
> wytłumaczyć, czym się różni szynka od dzisiejszej "szynki"... To zupełnie
> jak ślepemu o kolorach by gadać...
>
Akurat wiem w kwestii szynki, jaka była kiedyś i jaka jest teraz.
Odnośnie pomidorów to już się mniej znam, tylko pamiętam że w Bułgarii,
Rumunii i na Węgrzech dominowały onegdaj te pomidory lima. Mięsiste i
dość słodkie, mało soku. U nas teraz czasem dostaje podobne. Także
bardziej żółte. Ale to loteria. Znam jednego na targu, który ma kilka
rodzajów pomidorów i tak na prawdę to pomimo różnych kształtów i
rozmiarów smakują podobnie.
--
PO jest tak silne, że...ja pierdole!
|