Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.p
l!newsgate.pl
From: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pomocy !
Date: 14 Mar 2003 23:57:02 +0100
Organization: email<>news gateway
Lines: 50
Message-ID: <04f301c2ea7d$0547ac30$bff2573e@home68z1dftw81>
References: <b4t19v$vio$1@tem.asynchrone.net>
<1fru3jw.76mp7thn46jeN%wlos@tele.com.pl>
<04bd01c2ea79$17032660$bff2573e@home68z1dftw81>
<1fru46i.4p7myotkt88iN%wlos@tele.com.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1047682622 1104 192.168.240.245 (14 Mar 2003 22:57:02 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 14 Mar 2003 22:57:02 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-Received: from dial-4508.wroclaw.dialog.net.pl ([62.87.146.156]
helo=home68z1dftw81) by poczta.man.pl with esmtp (Exim 3.35 #1) id
18ty6U-0000gR-00 for p...@n...pl; Fri, 14 Mar 2003
23:56:43 +0100
X-Received: from dial-4508.wroclaw.dialog.net.pl ([62.87.146.156]
helo=home68z1dftw81) by poczta.man.pl with esmtp (Exim 3.35 #1) id
18ty6U-0000gR-00 for p...@n...pl; Fri, 14 Mar 2003
23:56:43 +0100
X-Received: from dial-4508.wroclaw.dialog.net.pl ([62.87.146.156]
helo=home68z1dftw81) by poczta.man.pl with esmtp (Exim 3.35 #1) id
18ty6U-0000gR-00 for p...@n...pl; Fri, 14 Mar 2003
23:56:43 +0100
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:149319
Ukryj nagłówki
From: "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl>
> Barbara Czaplicka <b...@i...com.pl> wrote:
>
>>>
>>> Ja zawsze zaczynalem od utarcia masla na piane, nastepnie cukier,
>>> zoltka na koncu.
>>> Wladyslaw
>>
>> A nie dodawanie ubitych na parze jaj z cukrem do utartego wczesniej
>> masla??? Oczywiscie ostudzonych...
>> ???
>> Barbara
>
> Nie. Ja tam nigdy specjalnie nie zajmowalem sie wypiekami i
> slodyczami a kremy do tortow krecilem tylko w dziecinstwie, pomagajac
> Mamie.
>
:-))))
> Ale pomysl mi sie podoba. Lubie w kuchni wszelkie utrudnieniai
> ryzykowne kompilkacje.
> W kazdym razie nieuzylbym nigdy do tego miksera.
> Wladyslaw
W ten sposob przygotowywana masa charakteryzuje sie wyjatkowa puszystoscia i
delikatnoscia.
Jaja na parze najlepiej ubijac trzepaczka - ale ta spiralna, a nie sztywna,
prezentowana przez Kuronia m.in.
Natomiast potem to ja jednak uzylabym do ukrecania dalszego z masa maslana wlasnie
miksera, a nie palki, bo dzisiejsze [moj ma co
prawda ponad 20 lat] miksery maja regulowane, plynne obroty... totez naprawde
wszystko mozna zrobic, a cukru juz rozcierac nie
trzeba... w ubijanych na goraco jajach zostal rozpuszczony..
No i taka masa [to oczywiscie masa-baza] przelozenie nasaczonego uczciwie! czyli dosc
mocno! biszkoptu - daje niepowtarzalna lekkosc
tortu.
Przyszlo mi jeszcze cos do glowy... czy aby opisane wczesniej efekty :(((
z tym ucieranym maslem nie mialy swojej przyczyny np. w fakcie, ze owo maslo bylo z
domieszka oleju?? i wlasnie dlatego nastapil
efekt rozwarstwienia?
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.461 / Virus Database: 260 - Release Date: 2003.03.10
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|