Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Anai <a...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pomysł na mizerię...
Date: Sun, 19 Aug 2012 03:34:48 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 59
Message-ID: <k0pfrp$kaj$1@inews.gazeta.pl>
References: <jupqc1$t2m$1@inews.gazeta.pl> <jveoca$cks$1@usenet.news.interia.pl>
NNTP-Posting-Host: dynamic-78-8-193-145.ssp.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1345340089 20819 78.8.193.145 (19 Aug 2012 01:34:49 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 19 Aug 2012 01:34:49 +0000 (UTC)
X-User: ania_pelc
In-Reply-To: <jveoca$cks$1@usenet.news.interia.pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:12.0) Gecko/20120430
Thunderbird/12.0.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:347722
Ukryj nagłówki
W dniu 02.08.2012 22:36, Aicha pisze:
> W dniu 2012-07-26 00:01, Justyna Vicky S. pisze:
>
>> Podsuniecie jakiś pomysł? Bo ogórków mam ciut za dużo i nie wiem już co
>> z nimi zrobić ;)
>
> Pewnie już dawno zrobiłaś, ale ja akurat mam "parę" ogórków i szukałam
> sposobu na ich zutylizowanie. A że ostatnio za mną chodzą klimaty
> bliskowschodnie, wynalazłam takie cuś:
> http://www.kuchniaplus.pl/kuchnia_przepis_0-0-2639_s
alatka-z-ogorkow-pomaranczowo-cynamonowa.html
>
>
Też miałam w tym roku ciut za dużo ogórów - poniosło mnie i kupiłam 30
kg, ale grzech było nie kupić skoro wyszły po złotówce za kilogram :D
W ramach eksperymentu zrobiłam sałatkę i muszę powiedzieć,że jeszcze
przed załadowaniem do słoików była bardzo, bardzo...
4 kg średnich ogórków
1 kg marchwi
1 kg czerwonej cebuli
1 kg papryki (czerwona, żółta, zielona - im bardziej kolorowo tym lepiej)
papryka chilli (ilość uzależniona od osobistych preferencji - ja lubię
ossstrrro więc dałam 2 :P)
2 główki czosnku
zalewa:
5 łyżek oleju
2 szklanki octu
4 szklanki wody
2 szklanki cukru
4 łyżki soli
10 ziaren zielska angielskiego
5 dużych (połamanych) liściów laurowych
łyżeczka pieprzu ziarnistego (płaska)
niezbyt płaska łyżeczka kolendry lub gorczycy a najlepiej jednej i
drugiej :p
Ogórki umyć, nie obierać i pokroić w półcentymetrowe plasterki.
Paprykę też umyć, wypatroszyć i pokroić w paski,
chili umyć ale nie patroszyć i pokroić w poprzek, w krążki.
Marchewkę umyć ale dopiero po obraniu i pokroić w ultracienkie plasterki,
czosnek rozdrobnić jakkolwiek a cebulę pokroic np. w plasterki ale
wcześniej ją obrać.
Wymieszać całość w dużym garze, dodać przygotowaną ciut wcześniej zalewę
i odstawić do lodówki albo inne chłodne miejsce odosobnienia
na 3-4 godziny coby się przegryzło.
Poupychać w słoikach, dopełnić zalewą i pasteryzować ok. 25 minut ale
wcześniej pozakręcać coby się nie wylało... :P
--
Pozdrawiam
Anai
*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
***** http://photo-of-anai.gu.ma/ *****
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."
|