Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "ACF" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Problem z GOFRAMI
Date: Fri, 27 Jun 2003 09:22:54 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 34
Sender: a...@p...onet.pl@pc48.wroclaw.sdi.tpnet.pl
Message-ID: <bdgrao$qj5$1@news.onet.pl>
References: <bd6otm$aqt$1@news.onet.pl> <bdc6h5$f8p$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pc48.wroclaw.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1056698520 27237 213.76.198.48 (27 Jun 2003 07:22:00 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 27 Jun 2003 07:22:00 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:161259
Ukryj nagłówki
Przepis z którego korzystam i zawsze mam chrupiące gofry:
(z tego wychodzi na mojej gofrownicy (zwykła teflonowa marketowa z
wymiennymi taflami-tosty-gofry) 16-18 gofrów
0,5kg mąki
1 kostka margaryny
5 jajek
1 proszek do pieczenia
2 szklanki wody mineralnej (ja mieszam gazowaną z niegazowaną 1:1)
1 szklanka cukru
cukier waniliowy (jak nie zapominam :) )
białka ubić
margarynę rozpuścić
wymieszać=woda+mąka+żółtka+cukier+cukier waniliow
po wymieszaniu dodać rozpuszczoną przestudzoną margarynę a na końcu białko
Tylko jak dodaje białko to nie mieszam juz mikserem tylko łyżką, wtedy
ciasto wydaje mi sie delikatniejsze
konsystencja naleśnikowa lub rzadsza (lejąca)
To taki przepis jest w orginale, ja daje mniej cukru bo z 1 szklanką
wychodzą moim zdaniem za słodkie.
A jak już wcześniej wspomniałam gofrownice mam zwykłą domową teflonową,
gofry piekę jakieś 10-15 minut, a ciasta leję tak by przykryć rowki -
gofrownicy nie zaciskam na zatrzask i gofry fajnie rosną.
Życze smacznego
Pozdrawiam
Agnieszka
PS.góra gofra z dowolną kompozycją :)
na czasie bita smietanka nawet light ;) +jagody=palce lizać (2 gofry i
pękam)
|