Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!newsfeed.silweb.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "aniteczka" <a...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Proste świąteczne ciasto
Date: Mon, 19 Dec 2005 14:31:47 +0100
Organization: Onet.pl
Lines: 33
Message-ID: <do6cnu$b8i$1@news.onet.pl>
References: <do4ik1$k0i$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: litewska-nat.os.kn.pl
X-Trace: news.onet.pl 1134999102 11538 81.219.225.228 (19 Dec 2005 13:31:42 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 19 Dec 2005 13:31:42 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1506
X-Sender: +VCk7ciFBfYFQWxjaCIJbA==
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1506
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:256238
Ukryj nagłówki
> jakieś ciasto. Nie mam kompletnie do tego talentu, o ile potrafię zrobić
> prawie każdą potrawę, o tyle ciasto to dla mnie kompletna osobista porażka
Czekoladowe ciasto (wybitnie dla niechlujnych/zajetych/nieumiejacych)
1 i 3/4 szklanki maki
1 i 3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki kakao (np. ciemne z wiatrakiem albo Wedla)
1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
3/4 lyzeczki soli
1 2/3 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
3 jaja
cukier waniliowy
Wymieszac lyzka suche skladniki w jednej misce,
wymieszac mikserem mokre skladniki w drugiej misce.
Dodac mokre do tych suchych i mikserem potraktowac, az sie dobrze wszystko
wymiesza.
Piec 45 min. - 1 godz. w 180 st. C az patyczek wsuniety w ciasto wyjdzie
suchy
(podana temp. i czas dla piekarnika elektrycznego, ale wiadomo, ze takie
dane sa zawsze mniej-wiecej).
Uwaga 1: ciasto na wierzchu popeka sie troche - ladnie to bedzie wygladac i
jest to objaw normalny.
Uwaga 2: ciasto po wymieszaniu jest plynne, wiec musisz miec blaszke, ktora
nie przecieka.
Uwaga 3: blaszka jaka najlepiej sie nadaje to okragala tortownica o srednicy
ok 21 cm.
|