Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.nask.pl!lublin.pl!news.lublin.pl!not-for-mail
From: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Proszę, bo szukam...:)))
Date: Fri, 17 May 2002 10:06:27 +0200
Organization: lubman
Lines: 50
Message-ID: <ac2e01$r16$1@news.lublin.pl>
References: <ac0mbp$o8k$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.117.192.115
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.lublin.pl 1021623106 27686 195.117.192.115 (17 May 2002 08:11:46 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 17 May 2002 08:11:46 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:108700
Ukryj nagłówki
Użytkownik Lusi <g...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisała:
> zwracam sie z prosba do Was -przepis na ciasto -chyba deser, taki co to z
> cherbatnikow i sera twarogowego robi sie cos na ksztalt trojkata:))
> Ale namodzilam, moze jednak Ktos bedzie wiedzial co mialam na mysli:)
> Prosze wiec o przepis ze szcegolami :)))
Taki przepis znajdziesz na: http://www.kuchnia.of.pl/ pod nazwa
"Domek Baby Jagi". Zrobiłam go kiedyś, więc podam Ci ten przepis
z moimi uwagami.
Składniki
Masa:
-50 dag białego sera
-1 masło roślinne
-4 paczki herbatnikow (mnie poszło ich mniej)
-1 zapach rumowy
-1 szklanka cukru pudru
-2 łyżki kakao
-2 żółtka
Polewa:
-20 dag masła
-3 żółtka
-20 dag cukru pudru
-5 dag kakao
-1/3 szklanki mleka
-1 kieliszek winiaku (można, ale nie trzeba)
Masło utrzeć z pudrem, dodać żółtka i zapach, a nastepnie zmielony ser.
Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.
Herbatniki ułożyć płasko (w formie prostokąta) w trzech rzędach na folii
aluminiowej. Nałożyć ciemną masę, a na niej jasną, skrajne rzędy herbatników
zagiąć do góry tak, aby powstał trójkąt i wstawiamy do lodówki.
Po 1-2 godzinach smarujemy polewą.
Polewa (wedlug mnie wystarczy ja zrobic tylko z polowy podanych ilosci
skladnikow):
Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę i nadal ucierając dodawać kolejno żółtka.
Kakao zagotować z mlekiem, przestudzić, wlać do masy, dodać winiak i wymieszać.
Rozsmarowywać szerokim nożem maczanym w gorącej wodzie.
Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, ponieważ herbatniki muszą zmięknąć.
Podobne przepisy znajdziesz na:
http://ksiegakuchni.republika.pl/ramki.htm pod nazwą Chata
oraz na:
http://www.kulinaria.pl/przepis.php?nr=1417&p=2
pod nazwą Domki Baby-Jagi.
Pozdrawiam
Lilla
|