Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: AgataW <a...@g...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Proszę o pomoc...
Date: Sat, 18 May 2002 20:40:45 GMT
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 73
Message-ID: <ac6dr2$r78$1@news.tpi.pl>
References: <ac55c8$ngu$1@h1.uw.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: pac87.warszawa.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1021754019 27880 217.96.222.87 (18 May 2002 20:33:39 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 18 May 2002 20:33:39 +0000 (UTC)
User-Agent: Noworyta News Reader/1.9b
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:108829
Ukryj nagłówki
"Sajmon Templer" <d...@...LOVE.SPAM.interia.pl> wrote:
>Cześć,
>Bardzo proszę o pomoc. Czy ktoś mógłby mi poradzić lub ewentualnie dać namiar na
przepis jak
>przyrządzić jagnię z rożna. Najbardziej interesuje mnie receptura wykonania
marynaty, w której
>mięso musi się wcześniej moczyć.
Lamb Pasada sie to nazywa, rodem z Indii, ale niezbyt ostre.
Jagniecine ( z koscia,czy bez, ale poktojona w 2 cm plastry}
marynuje przez conajmniej godzine w mieszance:
500g jogurtu
4 zabki czosnku, troche bialego wina
Na patelni zeszklic 1 duza drobno posiekana cebule i kawalek
(posiekanego)
swiezego korzenia imbiru, dodac pare ziarnek kardamonu i dwie
lyzki jakiejs
curry (ja stosuje Ayam Brand) ale moze byc inna - w pascie, czy
w proszku.
Mozna przyrzadzic wlasna mieszanke ale to troche skomplikowane.
podsmazyc przez minute dla wydobycia aromatu przypraw.
dodac jagniecine wraz z marynata, posolic dodac lyzke cukru i
posiekanego
sporego pomidora. podlac to woda. ok pol szklanki.
Dusic pod przykryciem przez okolo 45 minut.
Przed podaniem dodac mozna 2 lyzki posiekanych lub zmielonych migdalow
Podawac z ryzem oczywiscie i saltka z pomidorow ( raita)
Baranina tez swietnie komponuje sie z wszelkimi przyprawami
"hinduskimi
znakomicie tuszuja ten slynny zapaszek." autor z forum gazety w.Senin
"moja mama marynuje najpierw jagnięcinę w loiwie z dodatkiem
balsamico, czosnku
i ziół (troche tymianku, pieprzu itp., co kto lubi)tak przez
ok. 24 godziny.
Potem obsmaża ją i następnie dusi z dodatkiem sosu sliwkowego i
paru sliweczek
kalifornijskich. Zawsze jak to przygotowuje znika
błyskawicznie. Niedawno
piekła też cały comber z dodatkiem tylko czosnku i ziół w takim
rękawie do
piekarnika - daje to efekt w kruchego soczystego miesa."Miriam
z wyborczej
"Polecam wypróbowaną ozdobę wielu okazji w naszym domu: udziec
jagnięcy (barani
robię podobnie).
Zetrzeć warzywa (marchew, seler, cebula, pietruszka), zalać je olejem,
wygnieść, mieszaniną nasmarować udziec wcierając w niego tę
masę. Postawić do
lodówki na 2-3 dni, co jakiś czas go obracać i ew. ponawiać
nacieranie masą
warzywną.
Zdjąć masę, nadziać mięso ząbkami czosnku nakłuwając ostrym
wąskim nożem (ile
się lubi, my lubimy sporo), wstawić do gorącego pieca; czas
pieczenia zależy od
wagi mięsiwa (na jagnięcy wystarczy godzinka, ale trzeba
uważać, żeby nie
spalić ani nie wysuszyć).
Podawać na stół w całości, na drewnianej desce, kroić soczyste,
lekko różowe
plastry i zapijać mocnym czerwonym winem; sine qua non."Alka z
wyborczej
|