Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Bogumila Wendt" <b...@p...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Proszę o przepisy
Date: Mon, 8 Oct 2001 19:39:25 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 87
Message-ID: <9pu7tk$n8$1@news.tpi.pl>
References: <9prl7e$rvd$1@news.tpi.pl>
<N...@r...com.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.244.129.107
X-Trace: news.tpi.pl 1002611444 744 212.244.129.107 (9 Oct 2001 07:10:44 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 9 Oct 2001 07:10:44 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: Proszę o przepisy
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:74014
Ukryj nagłówki
super wilgotne ciasto : z jablkami :))) (mozna dodawac inne owoce)
4 jajka
szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
2 szklanki maki krupczatki
lyczeczka sody oczyszczonej
lyczeczka proszku do pieczenia
4 jablka pokrojone w czastki
1/2 lyczeczki cnamonu
orzechy rodzynki
wybieszac jajka z cukrem
dodac olej potem mieszajac dodawac
make krupczatke, dodac sode i proszek
dodac pokrojone jablka i cynamon oraz orzechy i rodzynki
piec ok 45-60 minut moze nawet i dluzej zalezy jaki kto ma piecyk :)")
pozdrawiam wlasnie dzis zajadam sie tym ciastem z rodzinka :)
))
Użytkownik Klient - rzeczoznawcyap - info <i...@r...com.pl> w
wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:NEBBJOMGALBEKOHNOBGKOEOLEJAA.info@rzeczoznaw
cyap.com.pl...
> From: Wkn
>
> > Użytkownik Ewa <e...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
> > dyskusyjnych napisał:9prk3n$4er$...@o...biskupin.wroc.pl...
> > > Bardzo proszę o przepisy na ciasta na oleju (oliwie).
> > Często mam ochotę
> > coś
> > > upichcić, a margaryny jak na złość nie mam akurat w lodówce......
> >
> > na oleju znam tylko jeden:
> > murzynek Castle, i jest bardzo pyszny:
> >
>
> I jeszcze ciasto bananowe Magdy Basset:
>
> Mam swietny przepis, sprawdzony kilkanascie razy, zawsze wychodzi,
> jest to
> ciasto na oleju, bez masla, wilgotne i smaczne:
> Ciasto bananowe
> 110 ml oleju (1/2 cup)
> 110 gr bialego cukru (1/2 cup)
> 110 gr brazowego cukru (1/2 cup) (lub 220 gr tylko bialego - 1 cup)
> 2 jajka
> 3 przejrzale banany - im ciemniejsze i bardziej obslizgle, tym lepsze.
> 260 gr maki (1-3/4 cup)
> 1 lyzeczka polskiego - 2 amerykanskiego proszku do pieczenia
> 1 lyzeczka sody oczyszczanej
> wloskie orzechy i rodzynki - na objetosc "czubata szklanka" - 2
> garscie
> kilka kropel olejku pomaranczowego
> Rozgrzac piec do 160C/325F. Wysmarowac maslem i oproszyc maka 1 forme
> do keksu
> (jak dno od trumny). W mikserze polaczyc cukry z olejem, dodac jajka,
> ubijac 1
> minute. Zmieszac make z proszkiem i soda, i dodac polowe do miksera.
> Ubijac 1
> minute, dodac banany i reszte maki, ubijac 3 minuty. Jesli ubijamy
> recznym
> mikserem, nalezy banany zmiazdzyc widelcem. Mikser wolnostojacy ma
> wystarczajaco
> sily, ze zrobi z nich papke. Dodac rodzynki i orzechy, wymieszac
> lyzka, przelac
> do formy, piec 90 + minut. Sprawdzic patyczkiem w srodku. Musi byc
> bardzo
> brazowy, i bedzie mial ladne pekniecie wzdluz, a orzechy i rodzynki
> nie opadaja
> na dno.
> A propos ciemniejacych bananow i co z nimi zrobic. Gdy sa juz bardzo
> dojrzale,
> mozna je zamrozic. Gdy sie ma 3, mozna zrobic ciasto. Latwo sie
> obieraja po
> zamrozeniu i zupelnie nie zmieniaja smaku ciasta.
> Magdalena
>
> --
> Maya
> "When God made man, she was only testing"
>
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
>
|