Data: 2004-07-05 23:00:38
Temat: Re: Przechowywanie ziół - przypraw
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
JerzyN wrote:
> - grzyby szuszone uchronisz przed molami przesypując je mielonym
> pieprzem i trzymając bez dostępu powietrza.
>
W zamrazalniku mole sie nie zalegna i mozna grzyby przechowywac latami.
Dodam jeszcze pare slow na temat suszenia ziol:
Ziola do suszenia lub mrozenia zbiera sie wczesnie rano, zanim gorace
slonce nie wypali olejkow eterycznych. Ziola takie, jak tymianek,
majeranek, mieta, zyskuja na smaku podczas suszenia. Ziola takie, jak
bazylia, pietruszka, koperek, estragon, lubczyk traca smak po ususzeniu i
nalezy je uzywac albo swieze, albo mrozone. Ziola do mrozenia nalezy
oplukac, wyszypulkowac, posiekac i zapakowac ciasno w pojemniki, i
zamrozic.
Ziola mozna suszyc w torebkach papierowych zawiazane w peczek razem z
brzegiem torebki. Po wysuszeniu pomietosic ziola w torebce, wyjac galazki,
reszte przesiac przez durszlak i przelozyc do ciemnych, szczelnych naczyn.
Podczas gotowania uzywajac ziol nalezy trzymac sie prostej zasady: swieze
ziola gotuje sie krotko, dodaje sie pod koniec gotowania, suszone ziola
gotuje sie dlugo, dodaje sie je na poczatku.
Magdalena Bassett
|