« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-07-05 06:51:02
Temat: Przechowywanie ziół - helpBardzo rozrósł mi się tymianek, a ponieważ pogoda jaka jest każdy
widzi długie gałązki okazały się być nieco łamliwe. Na opakowaniu po
nasionkach i w zielarskich poradnikach piszą, że najlepiej zbierać
tymianek jak zaczyna kwitnąć, co też zamierzam dziś zrobić. I tu
pytanie: jak najlepiej przechowywać zioła??? Ususzyć - tak jak opisują
w poradnikach czy można na przykład umyte zielone części ( listki )
przechowywać w zamrażarce w pojemniczkach lub woreczkach - tak aby po
dodaniu do potraw były świeże??? Robię tak od lat z pietruszką ,
koperkiem i selerem i doskonale się sprawdza...inne zioła w dużych
ilościach używałam tylko suszone i kupne, więc nie wiem...
--
Pozdrówka gorące!
****Tashunko****
## GG:52436##
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2004-07-05 07:07:15
Temat: Re: Przechowywanie ziół - helpW wiadomości news:ccatkk$qln$1@news.onet.pl Tashunko
<t...@T...pl> napisał(a):
> Bardzo rozrósł mi się tymianek, a ponieważ pogoda jaka jest każdy
> widzi długie gałązki okazały się być nieco łamliwe. Na opakowaniu po
> nasionkach i w zielarskich poradnikach piszą, że najlepiej zbierać
> tymianek jak zaczyna kwitnąć, co też zamierzam dziś zrobić. I tu
> pytanie: jak najlepiej przechowywać zioła??? Ususzyć - tak jak
> opisują w poradnikach czy można na przykład umyte zielone części (
> listki ) przechowywać w zamrażarce w pojemniczkach lub woreczkach -
> tak aby po dodaniu do potraw były świeże??? Robię tak od lat z
> pietruszką , koperkiem i selerem i doskonale się sprawdza...inne
> zioła w dużych ilościach używałam tylko suszone i kupne, więc nie
> wiem...
Hejka. Tymianek jest bardzo aromatyczny po ususzeniu. :-) Żona robi
tak: po ścięciu tymianku odrzuca (odcina) dolne zdrewniałe części
łodyżek, potem po umyciu i obsuszeniu na ściereczce kroi tymianek
drobniutko i rozkłada na papierowe ręczniki do wysuszenia. Ususzony
przechowuje w metalowym pudle. Z tymiankiem jest o tyle wygodnie, że
można w zimie odgrzebać zielone gałązki spod śniegu i dodać je do
barszczyku czy pieczeni. Mniam, mniam. :-)
Natomiast listki bazylii przechowujemy w pudełkach po lodach w
zamrażarce. :-)
Pozdrawiam pysznie Ja...cki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2004-07-05 08:19:30
Temat: Re: Przechowywanie ziół - helpWyczekując na gorące lato, napotkałam wirtualne osoby podpisującej
się *Dirko* myśli nieuczesane:
Żona robi tak: po ścięciu tymianku odrzuca (odcina) dolne zdrewniałe
>> części łodyżek, potem po umyciu i obsuszeniu na ściereczce kroi
>> tymianek drobniutko i rozkłada na papierowe ręczniki do wysuszenia.
>> Ususzony przechowuje w metalowym pudle. Z tymiankiem jest o tyle
>> wygodnie, że można w zimie odgrzebać zielone gałązki spod śniegu i
>> dodać je do barszczyku czy pieczeni. Mniam, mniam. :-)
>> Natomiast listki bazylii przechowujemy w pudełkach po lodach w
>> zamrażarce. :-)
Dzięki serdeczne!!!:)
--
Pozdrówka gorące!
****Tashunko****
## GG:52436##
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2004-07-05 09:02:40
Temat: Re: Przechowywanie ziół - przyprawUżytkownik "Tashunko" <t...@T...pl>
> Bardzo rozrósł mi się tymianek, a ponieważ pogoda jaka jest każdy
> widzi długie gałązki okazały się być nieco łamliwe. Na opakowaniu po
> nasionkach i w zielarskich poradnikach piszą, że najlepiej zbierać
> tymianek jak zaczyna kwitnąć, co też zamierzam dziś zrobić.
Błąd, tymianek zbiera się tuż przed kwitnieniem. Ziele kosisz na krótko,
zbierasz w pęczki i bardzo szybko suszysz w zacienionym przewiewnym
miejscu.
W ogrodzie moze rosnąć 3-4 lata ale potem musisz go odnowić.
> I tu pytanie: jak najlepiej przechowywać zioła??? [...]
Unikaj:
światła
wysokiej temperatury
dużej wilgotnosci
dostępu powietrza
innych zapachaów
wkładania do jednego pojemnika ziół wsypanych do papierowych torebek
Stosuj:
- szczelne pojemniki (porcelana, ciemne szkło, ceramika ale nie metal)
- oddzielne pojemniki dla każdej przyprawy
- przechowuj w miejscu sychym z daleka od źródła ciepła
- ziarniste przechowuj nie zmielone
- zioła (przyprawy) zbieraj tuz przed użyciem albo krótko trzymaj w
lodówce lub w pojemniku z wodą
- rozdrabniaj przed spożyciem
- jedne (warzywa) dodaje się i gotuje inne dopiero pod koniec gotowania
(przyprawy zielne)
- wsypuj dozując do garnka ręką a nie z pojemnika
- jeśli dajesz kilka przypraw to lepiej rozetrzeć je razem i tak wsypać
- zachować umiar bo co za dużo to ...
- mniej przypraw zużyjesz jeśli doprawisz mięso a nie sos
- nie wszyscy lubią te same przyprawy więc gościom podawaj je oddzielnie
aby sami dokonali wyboru
- przyprawy mozna gotowac w specjalnym woreczku tak dla bezpieczeństwa
aby je można było wyjąć
- tworząc nową mieszankę dodawaj po jednym składniku i sprawdzaj smak na
sobie
- grzyby szuszone uchronisz przed molami przesypując je mielonym
pieprzem i trzymając bez dostępu powietrza.
--
Pozdrawiam, Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2004-07-05 09:07:25
Temat: Re: Przechowywanie ziół - przyprawW wiadomości news:ccb5gk$c0j$1@nemesis.news.tpi.pl JerzyN
<N...@m...pl> napisał(a):
>
> Stosuj:
> - szczelne pojemniki (porcelana, ciemne szkło, ceramika ale nie
> metal)
>
Hejka. Nieomieszkam poinformować żonę. :-)
Pozdrawiam metalicznie Ja...cki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2004-07-05 09:25:52
Temat: Re: Przechowywanie ziół - przyprawWyczekując na gorące lato, napotkałam wirtualne osoby podpisującej
się *JerzyN* myśli nieuczesane:
>> Błąd, tymianek zbiera się tuż przed kwitnieniem.
Oczywiście masz rację - źle napisałam:)
Dziękuję za wyczerpującą i szybką odpowiedź!!
--
Pozdrówka gorące!
****Tashunko****
## GG:52436##
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2004-07-05 09:32:45
Temat: Re: Przechowywanie ziół - przyprawUżytkownik "Dirko" <d...@w...pl>
> JerzyN <N...@m...pl> napisał(a):
> >
> > Stosuj:
> > - szczelne pojemniki (porcelana, ciemne szkło, ceramika ale nie
> > metal)
> >
> Hejka. Nieomieszkam poinformować żonę. :-)
Chyba, że ona stosuje torebki papierowe ale mimo wszystko lepiej tak jak
stoi wyżej.
Polietylenu też nie polecam.
Ani folii aluminiowej.
A dlaczego? Bo aluminium odkłada się w organizmie i potem za jego
przyczyna można dostać choroby Parkinsona lub Alzheimera. Tak więc uwaga
piwosze [na piwo z puszek] i zjadacze aspiryny.
--
Pozdrawiam, Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2004-07-05 10:12:11
Temat: Re: Przechowywanie ziół - help> Natomiast listki bazylii przechowujemy w pudełkach po lodach w
> zamrażarce. :-)
> Pozdrawiam pysznie Ja...cki
Zróbcie pesto.
Pozdrawia przepisowo boletus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2004-07-05 10:20:21
Temat: Re: Przechowywanie ziół - helpUżytkownik "boletus" <b...@o...pl>
> Zróbcie pesto.
Ja dam trochę bazylii a ty resztę. OK?
[Pesto zawiera dużo czosnku, sery parmezan i romano, i orzeszki
piniowe.]
--
Pozdrawiam, Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2004-07-05 10:41:59
Temat: Re: Przechowywanie ziół - przyprawUżytkownik "Tashunko" <t...@T...pl> napisał w
wiadomości news:ccb6mu$96r$1@news.onet.pl...
> Wyczekując na gorące lato, napotkałam wirtualne osoby podpisującej
> się *JerzyN* myśli nieuczesane:
>
> >> Błąd, tymianek zbiera się tuż przed kwitnieniem.
A majeranek?
B.Y.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |