Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.task.gda.pl!not-for-mail
From: "Dirko" <d...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.ogrody
Subject: Re: Przechowywanie ziół - help
Date: Mon, 5 Jul 2004 09:07:15 +0200
Organization: CI TASK http://www.task.gda.pl
Lines: 26
Message-ID: <ccaumu$p3s$1@korweta.task.gda.pl>
References: <ccatkk$qln$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pg166.siedlce.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: korweta.task.gda.pl 1089011230 25724 80.49.142.166 (5 Jul 2004 07:07:10 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...task.gda.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 5 Jul 2004 07:07:10 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:128155
Ukryj nagłówki
W wiadomości news:ccatkk$qln$1@news.onet.pl Tashunko
<t...@T...pl> napisał(a):
> Bardzo rozrósł mi się tymianek, a ponieważ pogoda jaka jest każdy
> widzi długie gałązki okazały się być nieco łamliwe. Na opakowaniu po
> nasionkach i w zielarskich poradnikach piszą, że najlepiej zbierać
> tymianek jak zaczyna kwitnąć, co też zamierzam dziś zrobić. I tu
> pytanie: jak najlepiej przechowywać zioła??? Ususzyć - tak jak
> opisują w poradnikach czy można na przykład umyte zielone części (
> listki ) przechowywać w zamrażarce w pojemniczkach lub woreczkach -
> tak aby po dodaniu do potraw były świeże??? Robię tak od lat z
> pietruszką , koperkiem i selerem i doskonale się sprawdza...inne
> zioła w dużych ilościach używałam tylko suszone i kupne, więc nie
> wiem...
Hejka. Tymianek jest bardzo aromatyczny po ususzeniu. :-) Żona robi
tak: po ścięciu tymianku odrzuca (odcina) dolne zdrewniałe części
łodyżek, potem po umyciu i obsuszeniu na ściereczce kroi tymianek
drobniutko i rozkłada na papierowe ręczniki do wysuszenia. Ususzony
przechowuje w metalowym pudle. Z tymiankiem jest o tyle wygodnie, że
można w zimie odgrzebać zielone gałązki spod śniegu i dodać je do
barszczyku czy pieczeni. Mniam, mniam. :-)
Natomiast listki bazylii przechowujemy w pudełkach po lodach w
zamrażarce. :-)
Pozdrawiam pysznie Ja...cki
|