Data: 2004-07-05 07:07:15
Temat: Re: Przechowywanie ziół - help
Od: "Dirko" <d...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W wiadomości news:ccatkk$qln$1@news.onet.pl Tashunko
<t...@T...pl> napisał(a):
> Bardzo rozrósł mi się tymianek, a ponieważ pogoda jaka jest każdy
> widzi długie gałązki okazały się być nieco łamliwe. Na opakowaniu po
> nasionkach i w zielarskich poradnikach piszą, że najlepiej zbierać
> tymianek jak zaczyna kwitnąć, co też zamierzam dziś zrobić. I tu
> pytanie: jak najlepiej przechowywać zioła??? Ususzyć - tak jak
> opisują w poradnikach czy można na przykład umyte zielone części (
> listki ) przechowywać w zamrażarce w pojemniczkach lub woreczkach -
> tak aby po dodaniu do potraw były świeże??? Robię tak od lat z
> pietruszką , koperkiem i selerem i doskonale się sprawdza...inne
> zioła w dużych ilościach używałam tylko suszone i kupne, więc nie
> wiem...
Hejka. Tymianek jest bardzo aromatyczny po ususzeniu. :-) Żona robi
tak: po ścięciu tymianku odrzuca (odcina) dolne zdrewniałe części
łodyżek, potem po umyciu i obsuszeniu na ściereczce kroi tymianek
drobniutko i rozkłada na papierowe ręczniki do wysuszenia. Ususzony
przechowuje w metalowym pudle. Z tymiankiem jest o tyle wygodnie, że
można w zimie odgrzebać zielone gałązki spod śniegu i dodać je do
barszczyku czy pieczeni. Mniam, mniam. :-)
Natomiast listki bazylii przechowujemy w pudełkach po lodach w
zamrażarce. :-)
Pozdrawiam pysznie Ja...cki
|