Data: 2004-07-05 09:02:40
Temat: Re: Przechowywanie ziół - przypraw
Od: "JerzyN" <N...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Tashunko" <t...@T...pl>
> Bardzo rozrósł mi się tymianek, a ponieważ pogoda jaka jest każdy
> widzi długie gałązki okazały się być nieco łamliwe. Na opakowaniu po
> nasionkach i w zielarskich poradnikach piszą, że najlepiej zbierać
> tymianek jak zaczyna kwitnąć, co też zamierzam dziś zrobić.
Błąd, tymianek zbiera się tuż przed kwitnieniem. Ziele kosisz na krótko,
zbierasz w pęczki i bardzo szybko suszysz w zacienionym przewiewnym
miejscu.
W ogrodzie moze rosnąć 3-4 lata ale potem musisz go odnowić.
> I tu pytanie: jak najlepiej przechowywać zioła??? [...]
Unikaj:
światła
wysokiej temperatury
dużej wilgotnosci
dostępu powietrza
innych zapachaów
wkładania do jednego pojemnika ziół wsypanych do papierowych torebek
Stosuj:
- szczelne pojemniki (porcelana, ciemne szkło, ceramika ale nie metal)
- oddzielne pojemniki dla każdej przyprawy
- przechowuj w miejscu sychym z daleka od źródła ciepła
- ziarniste przechowuj nie zmielone
- zioła (przyprawy) zbieraj tuz przed użyciem albo krótko trzymaj w
lodówce lub w pojemniku z wodą
- rozdrabniaj przed spożyciem
- jedne (warzywa) dodaje się i gotuje inne dopiero pod koniec gotowania
(przyprawy zielne)
- wsypuj dozując do garnka ręką a nie z pojemnika
- jeśli dajesz kilka przypraw to lepiej rozetrzeć je razem i tak wsypać
- zachować umiar bo co za dużo to ...
- mniej przypraw zużyjesz jeśli doprawisz mięso a nie sos
- nie wszyscy lubią te same przyprawy więc gościom podawaj je oddzielnie
aby sami dokonali wyboru
- przyprawy mozna gotowac w specjalnym woreczku tak dla bezpieczeństwa
aby je można było wyjąć
- tworząc nową mieszankę dodawaj po jednym składniku i sprawdzaj smak na
sobie
- grzyby szuszone uchronisz przed molami przesypując je mielonym
pieprzem i trzymając bez dostępu powietrza.
--
Pozdrawiam, Jerzy
|