Data: 2004-07-05 19:37:48
Temat: Re: Przechowywanie ziół - przypraw
Od: "Michal Misiurewicz" <m...@i...rr.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"JerzyN" <N...@m...pl> wrote in message
news:ccc8vo$33a$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > >
> > > A dlaczego? Bo aluminium odkłada się w organizmie i potem za jego
> > > przyczyna można dostać choroby Parkinsona lub Alzheimera.
> >
> > To zdaje sie jakies lokalne teorie sprzed wielu lat.
>
> No to mnie pocieszyłeś Michale i chyba masz rację. A jak lokalne?
Kiedys odkryto, ze w mozgach ludzi zmarlych na Alzheimera jest wiecej aluminium
niz w mozgach ludzi zmarlych z innych przyczyn. Zjawisko to nie zostalo wyjasnione,
ale wybuchla panika i ludzie zaczeli sie pozbywac naczyn aluminiowych. Ta panika
juz dawno ucichla, ale jak to jest z takimi rzeczami, ciagle sie tli. Wydaje sie, ze
jesli
nawet aluminium szkodzi, to wazna jest glownie jego zawartosc w wodzie pitnej (no i
w roznego rodzaju srokach przeciw zgadze). Folii aluminiowej nie radzilbym zjadac;
nie nalezy tez gotowac lub piec w niej potraw zawierajacych duzo kwasu. Jesli jednak
ani kwas ani wysokie temperatury nie wchodza w gre, aluminium z niej nie ma powodu
przenikac do zywnosci.
Lokalnosc jest wiec dwojaka - w czasie (pamietam panike chyba sprzed trzydziestu lat)
i w populacji (sa ludzie, ktorzy sie wszystkiego boja).
Pozdrowienia,
Michal
--
Michal Misiurewicz
m...@m...iupui.edu
http://www.math.iupui.edu/~mmisiure
|