Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!not-for-mail
From: "Joanna Pol" <j...@p...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Przepis
Date: Mon, 13 Nov 2000 23:30:48 +0100
Organization: Internet Partners
Lines: 55
Message-ID: <8upq2c$j3d$1@news.ipartners.pl>
References: <8upnoq$ila$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: dial-0083.waw.ppp.coolnet.pl
X-Trace: news.ipartners.pl 974154636 19565 217.8.170.84 (13 Nov 2000 22:30:36 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: 13 Nov 2000 22:30:36 GMT
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Ident: 5484d548144e91f2747aab06fc53cb71
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:37223
Ukryj nagłówki
empanadas, przepis był kiedyś w magazynie wyborczej. ten jest 'poprawiony'
przez Argentyńczyka. to co w nawiasie było w przepisie z wyborczej, ale
Argentyńczyk nie używa, brzmi jednak interesująco (szczególnie te rodzynki),
więc zachowałam.
EMPANADAS, 6 - 8 osób
ciasto (30 minut)
1 kg mąki
300 g smalcu (lepiej) lub miękkiego masła
sól
ciepła woda
białko do posmarowania
oliwa do posmarowania
połączyć składniki, wyrobić gładkie ciasto; rozwałkować, wycinać kółka,
układać farsz na środku i lepić pierogi; można smażyć na głębokim oleju lub
piec w średnio nagrzanym piekarniku, wysmarowane białkiem i ułożone na
posmarowanej oliwą blasze
farsz (45 minut)
250 g wołowiny, najlepiej polędwicy pokrojonej w kostkę
6 dymek
1 czerwona papryka
garść zielonych oliwek
2 jajka na twardo
2-3 łyżki oliwy
(1 zielona papryka)
(garść sparzonych rodzynek)
na oliwie usmażyć (po kolei) paprykę i pokrojone w kostkę cebule; podsmażyć
razem wołowinę; dodać posiekane oliwki, (rodzynki) i pokrojone w kostkę
jajka, doprawić solą, pieprzem; nadziać pierogi
pozdrawiam, jon.
Użytkownik "Marek Sikora" <s...@p...com.pl> napisał w wiadomości
news:8upnoq$ila$1@news.tpi.pl...
> Cześć !!!
>
> jestem tu poraz pierwszy wiec pozdrwiam wszystkich grupowiczów. mam
małe
> pytanko -czy ktoś z grupowiczów ma przepisy na potrawy z kuchni
> argentyńskiej ? (np. asado lub empanadas - pieróżki +...). Z góry dziękuję
> za udzielone informacje.
>
> --
> Z pozdrowieniem
> Marek Sikora
> ------------------------------------
> s...@p...com.pl
>
>
>
>
>
>
|