Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "walkie!" <w...@w...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Przepis na golabki - z liści winogron
Date: Mon, 02 Jun 2003 17:20:07 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 47
Message-ID: <bbfpjc$hu5$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <bb2pgv$j88$1@atlantis.news.tpi.pl> <bb4v2i$s6f$1@nemesis.news.tpi.pl>
<bb503u$c08$1@atlantis.news.tpi.pl> <bb516k$7vn$1@nemesis.news.tpi.pl>
<bb52tl$k5k$1@magusz.net> <bb72oj$dvm$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: vi104.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=windows-1250; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1054566828 18373 80.50.128.104 (2 Jun 2003 15:13:48
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 2 Jun 2003 15:13:48 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; PL; rv:1.3.1) Gecko/20030425
X-Accept-Language: pl, en-us, en
In-Reply-To: <bb72oj$dvm$1@atlantis.news.tpi.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:158610
Ukryj nagłówki
Użytkownik gdaMa napisał:
> agulka wrote:
>
>>Oto adres do strony z przepisami z wedrowek pana Maklowicza
>>http://kuchnia.mckornik.com/index1.htm
>>Golabki w liściach z winogron są w wedrowce 96 - pasterski smak
>
> WIELKIE dzięki:-)
> --
> Pozdrawiam,
> gdaMa (Magda)
>
Teraz w NAJ jest przepis. Przeklepuje!
DALMADAKIA (nadziewane liscie winogron)
Przygotowanie 30 minut
Gotowanie 15 minut
Dla 4 osob
10 dkg ryzu
garsc rodzynek
cebulka dymka ze szczypiorkiem
po 1/2 peczka pietruszki i koperku
30 lisci winogron (sloik)
oliwa z oliwek
sol, pieprz, tymianek, mieta
Cebulke, natke i koperek oplukac, posiekac. W rondlu rozgrzac kilka
lyzek oliwy, wsypac ryz, podsmazyc 5 minut. Dodac rodzynki, cebulke,
koperek, natke i przyprawy. Wlac tyle wody by przykryla skladniki.
Gotowac az ryz bedzie prawie miekki. Pzyprawic do smaku, ostudzic. Na
lisciach winogron ukladac po lyzeczce farszu, zawijac. Garnek wylozyc
pozostalymi liscmi, wlozyc dolmadakia, zalac je woda. Przycisnac
obciazonym talerzem i gotowac na malym ogniu ok. 15 minut. Podawac na zimno.
Porcja ok. 140 kcal
Tak jak pisalam przepis pochodzi z NAJ a na dole strony jest napisane
"Potrawy przygotowano w tawernie Santorini w Warszawie, ul Egipska 7,
tel (022) 672 05 25
To tyle ode mnie ;)
--
------------------------------
walkie! - GG: 411958
w...@w...net.pl
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony
|