« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-01-05 17:27:25
Temat: Przepisy ze starej książki kucharskiejWitam.
Dostałem od mamy starą ksiązkę kucharską (chyba przedwojenną), nie
jestem pewien bo nie ma daty wydania. Jej tytuł to: "Najnowsza Kuchnia
Warszawska zawierająca przeszło 1200 przepisów różnych od
najskromniekszych do najwykwintniejszych ułożonych przez Anielę Owoczyńską".
I mam problem, bo miary i wagi w tej książce też są przedwojenne. I tu
pytanie na grupę - ile to jest:
- funt,
- łut,
- kwarta,
- cal (teraz około 2,5cm, ale nie wiem jak się to ma do przedwojennego
cala).
Bardzo bym prosił o wspólne rozwiązanie tergo problemu.
W miarę wynajdywania ciekawych przepisów z tej książki będę je podawał
na grupie (oczywiście w opryginale) i chciałbym w wyjaśnieniach do tych
przepisów podawać współczesne wagi i miary.
Prosiłbym o komentarz, czy podawanie wam tych przepisów jest dobrym
pomysłem i czy ktoś je będzie czytał.
I jeszcze na koniec ciekawa sentencja ze wstępu tej książki, która mi
się bardzo spodobała:
"Żołądek to pedant, to nudziarz, krzywdzony krzywdzi, złości się i
buntuje. Należy mu dogodzić, jeżeli się chce być z nim na przyjaznej
stopie. Walki z nim nie radzę nikomu, bo to wróg zacięty, silny,
nieubłagany i w swych kaprysach wytrwały"
Pozdrawiam i smacznego.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-01-05 18:02:18
Temat: Re: Przepisy ze starej książki kucharskiejIn article <crh81n$2rr8$1@node1.news.atman.pl>,
alien71 <a...@t...pl> wrote:
> Witam.
> Dostałem od mamy starą ksiązkę kucharską (chyba przedwojenną), nie
> jestem pewien bo nie ma daty wydania. Jej tytuł to: "Najnowsza Kuchnia
> Warszawska zawierająca przeszło 1200 przepisów różnych od
> najskromniekszych do najwykwintniejszych ułożonych przez Anielę Owoczyńską".
> I mam problem, bo miary i wagi w tej książce też są przedwojenne.
Którą wojnę masz na myśli? ;-)
> pytanie na grupę - ile to jest:
> - funt,
400 g
> - łut,
c. 1,5 dag
> - kwarta,
c. 0,85 l
> - cal (teraz około 2,5cm, ale nie wiem jak się to ma do przedwojennego
> cala).
To teraz używa się u nas cali jako miary długości?
Ponieważ sądzę, że chodzi to o rosyjski, przedrewolucyjny system miar,
to cal ma 2,54 cm.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-05 19:41:01
Temat: Re: Przepisy ze starej książki kucharskiejUżytkownik Wladyslaw Los napisał:
> Którą wojnę masz na myśli? ;-)
Nie mam pojęcia sprzed której wojny jest ta książka, bo nie ma w niej
żadnych dat (może być z okresu międzywojennego, lub wcześniejsza -
dlatego napisałem przedwojenna, bo chodziło mi o ostatnią wojnę)
> To teraz używa się u nas cali jako miary długości?
Nie napisałem, że u nas uzywa się cali, tylko że teraz cal ma około
2,5cm (w jednym przepisie jest napisane, by kroić mięso na 1,5 calowe
kawałki)
Wielkie dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam i smacznego.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-05 20:14:40
Temat: Re: Przepisy ze starej książki kucharskiejIn article <crhg9g$vcg$1@node3.news.atman.pl>,
alien71 <a...@t...pl> wrote:
> Użytkownik Wladyslaw Los napisał:
>
> > Którą wojnę masz na myśli? ;-)
> Nie mam pojęcia sprzed której wojny jest ta książka, bo nie ma w niej
> żadnych dat (może być z okresu międzywojennego,
A jakiego systemu miar używano w Polsce w okresie międzywojennym?
>
> > To teraz używa się u nas cali jako miary długości?
> Nie napisałem, że u nas uzywa się cali, tylko że teraz cal ma około
> 2,5cm (w jednym przepisie jest napisane, by kroić mięso na 1,5 calowe
> kawałki)
Gdzie teraz cal ma ok. 2,5 cm? A czy miał tam kiedyś inną długość?
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-05 21:29:35
Temat: Re: Przepisy ze starej książki kucharskiejUżytkownik Wladyslaw Los napisał:
> In article <crhg9g$vcg$1@node3.news.atman.pl>,
> alien71 <a...@t...pl> wrote:
>
>
>>Użytkownik Wladyslaw Los napisał:
>>
>>
>>>Którą wojnę masz na myśli? ;-)
>>
>>Nie mam pojęcia sprzed której wojny jest ta książka, bo nie ma w niej
>>żadnych dat (może być z okresu międzywojennego,
>
>
> A jakiego systemu miar używano w Polsce w okresie międzywojennym?
Nie wiem, dlatego pytałem (podobno kto pyta nie błądzi) ;)
>
>
>> > To teraz używa się u nas cali jako miary długości?
>>Nie napisałem, że u nas uzywa się cali, tylko że teraz cal ma około
>>2,5cm (w jednym przepisie jest napisane, by kroić mięso na 1,5 calowe
>>kawałki)
>
>
> Gdzie teraz cal ma ok. 2,5 cm? A czy miał tam kiedyś inną długość?
Jak wyżej ;)
Pozdrawiam i smacznego.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-06 05:55:42
Temat: Re: Przepisy ze starej książki kucharskiej> In article <crh81n$2rr8$1@node1.news.atman.pl>,
> alien71 <a...@t...pl> wrote:
>
> > Witam.
> > Dostałem od mamy starą ksiązkę kucharską (chyba przedwojenną), nie
> > jestem pewien bo nie ma daty wydania. Jej tytuł to: "Najnowsza Kuchnia
> > Warszawska zawierająca przeszło 1200 przepisów różnych od
> > najskromniekszych do najwykwintniejszych ułożonych przez Anielę Owoczyńską".
>
>
> > I mam problem, bo miary i wagi w tej książce też są przedwojenne.
> > pytanie na grupę - ile to jest:
> > - funt,
>
> 400 g
dokładnie 467,711 g
>
> > - łut,
>
> c. 1,5 dag
dokładnie 1/32 funta, czyli ok. 12,7 g
>
> > - kwarta,
>
> c. 0,85 l
kwarta może być zarówno jednostką objętości, jak i wagi:
objętość - 1 l, waga: 2,04 g
>
> > - cal (teraz około 2,5cm, ale nie wiem jak się to ma do przedwojennego
> > cala).
cal polski - 2,4 cm
cal rosyjski (równy angielskiemu) 2,54 cm
>
> Władysław
Gośka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-06 10:23:40
Temat: Re: Przepisy ze starej książki kucharskiejIn article <1...@n...onet.pl>,
g...@p...onet.pl wrote:
> > In article <crh81n$2rr8$1@node1.news.atman.pl>,
> > alien71 <a...@t...pl> wrote:
> >
> > > Witam.
> > > Dostałem od mamy starą ksiązkę kucharską (chyba przedwojenną), nie
> > > jestem pewien bo nie ma daty wydania. Jej tytuł to: "Najnowsza Kuchnia
> > > Warszawska zawierająca przeszło 1200 przepisów różnych od
> > > najskromniekszych do najwykwintniejszych ułożonych przez Anielę
> > > Owoczyńską".
> >
> >
> > > I mam problem, bo miary i wagi w tej książce też są przedwojenne.
> > > pytanie na grupę - ile to jest:
> > > - funt,
> >
> > 400 g
> dokładnie 467,711 g
Nie wiem skąd wzięłaś tę wielkość. Zapewne chodzi Ci o funt pruski,
stosowany w zaborze pruskim do 1884.
Ja zakładam, nie znając niestety książki Owoczyńkiej, że mamy do
czynienia z przedrewolucyjnymi miarami rosyjskimi, bowiem Warszawa
leżała w zaborze rosyjskim.
> >
> > > - łut,
> >
> > c. 1,5 dag
> dokładnie 1/32 funta, czyli ok. 12,7 g
Policz:
467,711:32=14,616
I tyle też wynosił łut pruski (Lot).
Natomiast ok. 12,8 g to był łut rosyjski, używany do I wojny na terenie
zaboru rosyjskiego. Pomnożony przez 32 daje ok. 410 g, czyli funt
rosyjski. 400 g. to była praktyczna wielkość według której w dawnych
książkach kucharskich przeliczano funty rosyjskie na kilogramy
obowiązujące w Galicji.
> >
> > > - kwarta,
> >
> > c. 0,85 l
> kwarta może być zarówno jednostką objętości, jak i wagi:
> objętość - 1 l,
1 litr to była kwarta nowopolska. System nowopolski używany był na
terenie Królestwa Polskiego oficjalnie do 1849 r. a w praktyce tylko do
powstania styczniowego.
Natomiast nie znam jednostki "kwarta" w oficjalnym rosyjskim systemie
przedrewolucyjnym, jednak dawne książki kucharskie podają, że 1 litr to
1 1/6 kwarty rosyjskiej, czyli wypada, że kwarta to ok. 0,85 l.
waga: 2,04 g
Tu chodzi Ci zapewne o kwartę jako 1/96 grzywny (196 g.), jednostkę
systemu wagowo-pieniężnego, stosowaną w Polsce w tej wielkości do
ważenia kruszców szlachetnych od wieku XIII (wcześniej grzywna wnosiła
213 g) do 1528 r., a w praktyce do pocz. XVII w.
> >
> > > - cal (teraz około 2,5cm, ale nie wiem jak się to ma do przedwojennego
> > > cala).
> cal polski - 2,4 cm
To jest cal nowopolski. Patrz wyżej.
> cal rosyjski (równy angielskiemu) 2,54 cm
Tu się zgadza.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-06 10:26:03
Temat: Re: Przepisy ze starej książki kucharskiejalien71 <a...@t...pl> nakibordził(a):
Widzę, że różnie trochę jest podawane. Ja podam wartości z książki
kucharskiej Aliny Gniewkowskiej z 1927r. Podane tam tabele zamian miar wag
zostały zamieszczone "ze względów praktycznych na dwoistość miar, która
jeszcze przez jakiś czas będzie u nas w Polsce występowała"
>pytanie na grupę - ile to jest:
>- funt,
409,5 g
>- łut,
12,8 g
--
Kamil 'Raczek' Raczyński <r...@r...yupe.net>
Co Usenetowicz wiedzieć powinien: http://evil.pl/pip/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-06 11:01:02
Temat: Re: Przepisy ze starejksiążki kucharskiejIn article <crj3oe$bqb$1@inews.gazeta.pl>,
Kamil Raczynski <r...@r...yupe.net> wrote:
> alien71 <a...@t...pl> nakibordził(a):
>
> Widzę, że różnie trochę jest podawane. Ja podam wartości z książki
> kucharskiej Aliny Gniewkowskiej z 1927r. Podane tam tabele zamian miar wag
> zostały zamieszczone "ze względów praktycznych na dwoistość miar, która
> jeszcze przez jakiś czas będzie u nas w Polsce występowała"
>
> >pytanie na grupę - ile to jest:
> >- funt,
> 409,5 g
>
> >- łut,
> 12,8 g
To się zgadza tyle, że w praktyce kuchennej przed pierwszą wojną
stosowano dla uproszczenia wielkości zaokrąglone 400 g i 1,5 g.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-06 11:49:19
Temat: Re: Przepisy ze starejksiążki kucharskiejDnia Thu, 06 Jan 2005 12:01:02 +0100, Wladyslaw Los napisał(a):
> To się zgadza tyle, że w praktyce kuchennej przed pierwszą wojną
> stosowano dla uproszczenia wielkości zaokrąglone 400 g i 1,5 g.
Czy to aby na pewno dla uproszczenia? Wydaje mi sie, ze to miary z systemu
nowopolskiego, ktory opieral sie na metrycznym (tam tez kwarta rowna byla
litrowi, a cal mial 12 linii po 2 mm).
--
pozdrawiam
Maciek
"Wyglad mam niecodzienny, ale wnetrze mile i spokojne" (TR&A)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |