« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2012-04-12 08:38:58
Temat: Przypkowska zupa cebulowa
Użytkownik "Kinga" <k...@1...0.0.1> napisał w wiadomości
news:jm4fna$n9u$1@news.icm.edu.pl...
> Witam.
> Potrzebuję dobrego i sprawdzonego przepisu na zupę cebulową:)
>
> Pozdrawiam.
> --
> Zapraszam na blog kulinarny http://www.ProstePrzepisyKulinarne.com
http://prowincjalnawioska.blox.pl/2008/04/Przypkowsk
a-zupa-cebulowa.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2012-04-12 08:50:31
Temat: Re: Przepis za zupę cebulowąDnia dzisiejszego niebożę Krzysztof Tabaczyński wylazło do ludzi i marudzi:
> Użytkownik "Kinga" <k...@1...0.0.1> napisał w wiadomości
> news:jm4fna$n9u$1@news.icm.edu.pl...
>> Witam.
>> Potrzebuję dobrego i sprawdzonego przepisu na zupę cebulową:)
>>
>> Pozdrawiam.
>
> Oto mój sprawdzony przepis na zupę cebulową, która zwłaszcza w mroźne
> dni smakuje wybornie. Biorę trzy duże cebule. Kroję w piórka i smażę na
> złoty kolor na maśle i 1 łyżce oliwy. Jak cebula jest gotowa, zestawiam
> z ognia, wsypuję 1 kopiastą łyżkę mąki i energicznie mieszam. Taką
> mieszankę od nowa podgrzewam i ciągle mieszając dodaje pół szklanki
> białego wytrawnego wina i ok. 1 litr rosołu. Rosołu, a nie wywaru z
> kostki knorr. Piszę około, bo wlewam do osiągnięcia pożądanej gęstości
> zupy. Jak ktoś woli bardziej gęstą to albo mniej rosołu albo więcej
> mąki. Jak się zagotuje doprawiam: solą, białym pieprzem i koniecznie
> gałką muszkatołową. Gałka jest niezbędna.
Podpisuję się pod tym wszystkimi obiema rękoma. Zwłaszcza pod tą gałką. Bo
widziałam wiele przepisów, gdzie zalecali sypać tymianek, a dla mnie (choć
to bardziej chyba polski niźli francuski wymysł jest) gałka jest w zupie
cebulowej niezbędna.
qr.a
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2012-04-12 09:34:50
Temat: Re: Przypkowska zupa cebulowaDnia Thu, 12 Apr 2012 10:38:58 +0200, jerzy.n napisał(a):
> http://prowincjalnawioska.blox.pl/2008/04/Przypkowsk
a-zupa-cebulowa.html
I to jest TO.
Zupa cebulowa bez dodatku chleba (rozgotowane grzanki) nie jest TĄ zupą.
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2012-04-12 10:53:25
Temat: Re: Przypkowska zupa cebulowaDnia dzisiejszego niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
> Dnia Thu, 12 Apr 2012 10:38:58 +0200, jerzy.n napisał(a):
>
>> http://prowincjalnawioska.blox.pl/2008/04/Przypkowsk
a-zupa-cebulowa.html
>
> I to jest TO.
> Zupa cebulowa bez dodatku chleba (rozgotowane grzanki) nie jest TĄ zupą.
Jednakże zupa cebulowa nie występuje tylko w jednym ale za to prawdziwie
polskim wariancie.
qr.a
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2012-04-12 10:57:38
Temat: Re: Przypkowska zupa cebulowaDnia Thu, 12 Apr 2012 12:53:25 +0200, Qrczak napisał(a):
> Dnia dzisiejszego niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
>> Dnia Thu, 12 Apr 2012 10:38:58 +0200, jerzy.n napisał(a):
>>
>>> http://prowincjalnawioska.blox.pl/2008/04/Przypkowsk
a-zupa-cebulowa.html
>>
>> I to jest TO.
>> Zupa cebulowa bez dodatku chleba (rozgotowane grzanki) nie jest TĄ zupą.
>
> Jednakże zupa cebulowa nie występuje tylko w jednym ale za to prawdziwie
> polskim wariancie.
>
A gdzie mowa o polskim?
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2012-04-12 11:46:03
Temat: Re: Przypkowska zupa cebulowaUżytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> Dnia Thu, 12 Apr 2012 12:53:25 +0200, Qrczak napisał(a):
>> Dnia dzisiejszego niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
>>> Dnia Thu, 12 Apr 2012 10:38:58 +0200, jerzy.n napisał(a):
>>>
>>>> http://prowincjalnawioska.blox.pl/2008/04/Przypkowsk
a-zupa-cebulowa.html
>>>
>>> I to jest TO.
>>> Zupa cebulowa bez dodatku chleba (rozgotowane grzanki) nie jest TĄ zupą.
>>
>> Jednakże zupa cebulowa nie występuje tylko w jednym ale za to prawdziwie
>> polskim wariancie.
>>
> A gdzie mowa o polskim?
>
No właśnie, Qro. Nie zauważyłaś, że to nie wariant polski, tylko zupa
hrabiego P. z kielecczyzny ;)
Pozdrawiam,
JBP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2012-04-12 11:50:31
Temat: Re: Przypkowska zupa cebulowaW dniu 2012-04-12 12:57, Ikselka pisze:
> A gdzie mowa o polskim?
Powyżej.
Dla ułatwienia: zupa cebulowa Przypkowskiego, a francuska zupa cebulowa.
Chyba, że jędrzejowska nie znaczy polska :)
--
B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2012-04-12 12:43:16
Temat: Re: Przypkowska zupa cebulowaW dniu 2012-04-12 13:50, Bbjk pisze:
> W dniu 2012-04-12 12:57, Ikselka pisze:
>
>> A gdzie mowa o polskim?
>
> Powyżej.
> Dla ułatwienia: zupa cebulowa Przypkowskiego, a francuska zupa cebulowa.
> Chyba, że jędrzejowska nie znaczy polska :)
A nawet:
"Zupa-legenda
Rdzennie polska"
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2012-04-12 12:45:10
Temat: Re: Przepis za zupę cebulowąW dniu 2012-04-12 10:50, Qrczak pisze:
>
> Podpisuję się pod tym wszystkimi obiema rękoma. Zwłaszcza pod tą
> gałką. Bo widziałam wiele przepisów, gdzie zalecali sypać tymianek, a
> dla mnie (choć to bardziej chyba polski niźli francuski wymysł jest)
> gałka jest w zupie cebulowej niezbędna.
Tyż. No i ser jest dla mnie niezbędny w tej zupie.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2012-04-12 13:27:16
Temat: Re: Przypkowska zupa cebulowaDnia dzisiejszego niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
> W dniu 2012-04-12 13:50, Bbjk pisze:
>> W dniu 2012-04-12 12:57, Ikselka pisze:
>>
>>> A gdzie mowa o polskim?
>>
>> Powyżej.
>> Dla ułatwienia: zupa cebulowa Przypkowskiego, a francuska zupa cebulowa.
>> Chyba, że jędrzejowska nie znaczy polska :)
>
> A nawet:
>
> "Zupa-legenda
>
> Rdzennie polska"
Uf. Pocieszające, że nie ja jedna mam problemy z czytaniem.
qr.a
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |