« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2003-08-22 08:51:01
Temat: Re: Odp: Przyswajanie białkaMarcin 'Cooler' Kuliński <m...@p...gazeta.blah> napisał(a):
> Krystyna Tomczak w wiadomości news:bi4j79$so6$1@inews.gazeta.pl pisze:
>
> > Dla mnie bezprzecznym faktem jest, że strawienie i korzyść ze
> > zjedzenia jajka będzie o wiele większa niż strawienie i korzyść ze
> > zjedzenia owsa. Ale skoro wybierasz pokarm najbardziej odpowiedni dla
> > konia... :(
> > no cóż... smacznego!
>
> No tak, to jest argument. Gratuluje umiejetnosci rzeczowej i kulturalnej
> dyskusji.
Nie rozumiem, gdzie tu widzisz z mojej strony brak kultury?
W moim "optymalnym" rozumieniu jajko generalnie będzie lepsze dla mnie od
owsa jako pokarmu i żadna magia liczb w tabelkach, nawet w wersji angielskiej
- nie jest w stanie mnie przekonać żebym żywiła się owsem, lub nawet soją,
których to pokarmów na surowo człowiek nie trawi, czyli zupełnie nie jest do
nich przygotowany, ani anatomicznie, ani fizjologicznie.
Czy ja coś źle rozumiem?
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2003-08-22 08:55:06
Temat: Re: Odp: Przyswajanie białkaKrystyna Tomczak w wiadomości news:bi4lhl$6iv$1@inews.gazeta.pl pisze:
> Nie rozumiem, gdzie tu widzisz z mojej strony brak kultury?
To akurat wiem, ze nie jestes w stanie tego pojac. A tyle osob juz Ci to
wytykalo.
> się owsem, lub nawet soją, których to pokarmów na surowo człowiek nie
> trawi,
Jestes pewna tego, co piszesz?
> czyli zupełnie nie jest do nich przygotowany, ani
> anatomicznie, ani fizjologicznie.
A do jajek tak? Ciekawe wobec tego, dlaczego sama ostrzegalas przed
zjadaniem surowego bialka jaja.
> Czy ja coś źle rozumiem?
Tak. Tylko wciaz sie zastanawiam czy intencjonalnie, czy po prostu z powodu
takich a nie innych horyzontow.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2003-08-22 08:58:34
Temat: Re: Odp: Przyswajanie białkaMarcin 'Cooler' Kuliński <m...@p...gazeta.blah> napisał(a):
> Krystyna Tomczak w wiadomości news:bi4j79$so6$1@inews.gazeta.pl pisze:
>
> > Dla mnie bezprzecznym faktem jest, że strawienie i korzyść ze
> > zjedzenia jajka będzie o wiele większa niż strawienie i korzyść ze
> > zjedzenia owsa. Ale skoro wybierasz pokarm najbardziej odpowiedni dla
> > konia... :(
> > no cóż... smacznego!
>
> No tak, to jest argument. Gratuluje umiejetnosci rzeczowej i kulturalnej
> dyskusji.
Nie rozumiem, gdzie tu widzisz z mojej strony brak kultury?
W moim "optymalnym" rozumieniu jajko generalnie będzie lepsze dla mnie od
owsa jako pokarmu i żadna magia liczb w tabelkach, nawet w wersji angielskiej
- nie jest w stanie mnie przekonać żebym żywiła się owsem, lub nawet soją,
których to pokarmów na surowo człowiek nie trawi, czyli zupełnie nie jest do
nich przygotowany, ani anatomicznie, ani fizjologicznie.
Czy ja coś źle rozumiem?
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2003-08-22 09:06:31
Temat: Re: Przyswajanie białkadaniel figlarz w wiadomości news:bi4meo$9bj$1@inews.gazeta.pl pisze:
>>> Pełną i najlepszą, bo uważana za wrzozec, paleta aminokwasów
>>> dysponuje tylko i wyłącznie żółtko jaja kurzego i to w dodatku
>>> wiejskiego.
>>
>> Wg jakich badan czy analiz? Poprosze o konkretne zrodlo.
>
> Najprościej:"Białko jaja zostało uznane przez organizację FAO/WHO za
> międzynarodowy wzorzec....". Słowa te cytuję za prof.dr hab. Tadeuszem
> Trziszką, który jest Kierownikiem Katedry Produkcji Żywności
> Pochodzenia Zwierzęcego Akademii Rolniczej we Wrocławiu
No i ok. A teraz postaraj sie zglebic roznice miedzy zoltkiem jaja, a jajem
calym.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2003-08-22 09:06:32
Temat: Re: Przyswajanie białkaMarcin 'Cooler' Kuliński <m...@p...gazeta.blah> napisał(a):
> daniel figlarz w wiadomości news:bi2q56$kd9$1@inews.gazeta.pl pisze:
>
> > Pełną i najlepszą, bo uważana za wrzozec, paleta aminokwasów
> > dysponuje tylko i wyłącznie żółtko jaja kurzego i to w dodatku
> > wiejskiego.
>
> Wg jakich badan czy analiz? Poprosze o konkretne zrodlo.
W odpowiedzi na Twoje pytanie, można by przytoczyć wszystkie pewnie
biochemie, ale ja nie jestem lekarzem lecz żywieniowcem i mogę powiedzieć to
co wiem.
Najprościej:"Białko jaja zostało uznane przez organizację FAO/WHO za
międzynarodowy wzorzec....". Słowa te cytuję za prof.dr hab. Tadeuszem
Trziszką, który jest Kierownikiem Katedry Produkcji Żywności Pochodzenia
Zwierzęcego Akademii Rolniczej we Wrocławiu /ufff/. Dodam tylko,że jest on
światowym autorytetem m.in. od jaj. Jeżeli cię to nie zadawala to nawiąż
współprace z ww Akademią. Ja te wiadomości mam z czasów, gdy chodzilem do
szkoły, a to było "miliony " lat temu, i wówczas też to z książek
wyczytałem. Nikt z nas nie jest badaczem na tyle samodzielnym, by prowadzic
badania, wierzymy więc w to co czytamy. Do nas nalezy ocena.
A swoją drogą bardzo mnie bawia przytaczane mądrości z zagranicy,
szczególnie podane w oryginale, jako by miało to być bardziej wiarygodne.
Tam tez są tylko ludzie, a na życie zarobić muszą...
>
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2003-08-22 09:07:55
Temat: Re: Przyswajanie białka
Użytkownik "Chaciur" <gchat@na wirtualnej polsce.pl> napisał w wiadomości
news:bi4dg0$2se$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> TRY | THR | ISO | LEU | LYS | MET+CYS | PHE+TYR | VAL
>
> Ideał 11 35 42 70 51 26
73 48
>
> soja 13 49 44 74 61 27
83 46
> fasola azuki 10 34 49 84 75 20
83 51
> ziemniak 16 36 40 59 60 29
81 56
> mleko ludzkie 16 48 57 97 70 40
101 53
> mleko krowie 14 45 60 97 79 34
96 66
> jajka 16 49 62 87 67 56
97 72
> ryż 11 44 39 72 39 44
94 61
> pszenica 12 29 53 78 25 30
101 49
> owies 13 35 42 83 45 57
84 61
>
>
> TRY | THR | ISO | LEU | LYS | MET+CYS | PHE+TYR | VAL
>
> Ideał 11 35 42 70 51 26 73 48
>
> soja 13 49 44 74 61 27 83 46
> fasola azuki 10 34 49 84 75 20 83 51
> ziemniak 16 36 40 59 60 29 81 56
> mleko ludzkie 16 48 57 97 70 40 101 53
> mleko krowie 14 45 60 97 79 34 96 66
> jajka 16 49 62 87 67 56 97 72
> ryż 11 44 39 72 39 44 94 61
> pszenica 12 29 53 78 25 30 101 49
> owies 13 35 42 83 45 57 84 61
>
> pozdrawiam Chaciur
>
>
>
>
Czy wiadome ci jest coś o przyswajalności białka ???? roślinnego i
zwierzecego , a nie tylko tabelka ze składem ;)))))
Slawek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2003-08-22 09:16:06
Temat: Re: Przyswajanie białkaslawek w wiadomości news:bi4mcg$958$1@inews.gazeta.pl pisze:
> Czy wiadome ci jest coś o przyswajalności białka ???? roślinnego i
> zwierzecego
Cos tam wiadomo. Np. to, ze podzial roslinne-zwierzece jest w tym wypadku
bez sensu.
http://www.pfm.pl/u235/back/173476/navi/173491
"Przyswajalność białka oznacza stopień wykorzystania składników
poszczególnych białek przez organizm ludzki. Przyswajalność białka w różnych
produktach przedstawia się następująco:
jaja - 100%
warzywa i owoce - 90 - 100%
mleko - 82%
ser - 70%
mięso - 65%
zboże - 60%"
(Iwona Kowalczyk, Instytut Żywności i Żywienia)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2003-08-22 10:04:49
Temat: Re: Przyswajanie białka
Użytkownik "Marcin 'Cooler' Kuliński" <m...@p...gazeta.blah> napisał
w wiadomości news:bi4mhm$9k9$1@inews.gazeta.pl...
> daniel figlarz w wiadomości news:bi4meo$9bj$1@inews.gazeta.pl pisze:
>
> >>> Pełną i najlepszą, bo uważana za wrzozec, paleta aminokwasów
> >>> dysponuje tylko i wyłącznie żółtko jaja kurzego i to w dodatku
> >>> wiejskiego.
> >>
> >> Wg jakich badan czy analiz? Poprosze o konkretne zrodlo.
> >
> > Najprościej:"Białko jaja zostało uznane przez organizację FAO/WHO za
> > międzynarodowy wzorzec....". Słowa te cytuję za prof.dr hab. Tadeuszem
> > Trziszką, który jest Kierownikiem Katedry Produkcji Żywności
> > Pochodzenia Zwierzęcego Akademii Rolniczej we Wrocławiu
>
> No i ok. A teraz postaraj sie zglebic roznice miedzy zoltkiem jaja, a
jajem
> calym.
>
>
Nic prostszego wystarczy to zrobić organoleptycznie ;))) a tak poważnie to
w zółtku jest tyle różnych substancji dodatkowych że jeszcze długo
wszystkich nie poznamy , a warto je zjadac , nie ma tego w "białku" z jajka
natomiast żółtko zawiera wszystko co mozliwe ,
Slawek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2003-08-22 10:05:24
Temat: Re: Przyswajanie białkaslawek w wiadomości news:bi4pn6$ld3$1@inews.gazeta.pl pisze:
> Nic prostszego wystarczy to zrobić organoleptycznie ;))) a tak
> poważnie to w zółtku jest tyle różnych substancji dodatkowych że
> jeszcze długo wszystkich nie poznamy , a warto je zjadac , nie ma
> tego w "białku" z jajka natomiast żółtko zawiera wszystko co mozliwe ,
Klasyczny wykret optymalnego. Spojrz na pytanie otwierajace watek, spojrz na
odpowiedz Daniela, a pozniej sam osadz czy grasz fair.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2003-08-22 10:08:16
Temat: Re: Przyswajanie białka
Użytkownik "Marcin 'Cooler' Kuliński" <m...@p...gazeta.blah> napisał
w wiadomości news:bi4n3m$bjk$1@inews.gazeta.pl...
>
> jaja - 100%
> warzywa i owoce - 90 - 100%
> mleko - 82%
> ser - 70%
> mięso - 65%
> zboże - 60%"
>
No tak jajka to przodownicy !!!!
A zboże to nie warzywko ???
Slawek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |