Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pyszny biały ser - cz. 2

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pyszny biały ser - cz. 2

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 22


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2017-05-22 12:07:05

Temat: Re: Pyszny biały ser - cz. 2
Od: Jingiel <x...@x...xx> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 22.05.2017 o 08:32, Ikselka pisze:
> Jingiel <x...@x...xx> wrote:
>> W dniu 21.05.2017 o 21:02, Ikselka pisze:
>>> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>>>> W dniu .05.2017 o 17:52 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
>>>>
>>>
>>> Łaskawie spieprzaj.
>>>
>>
>> Czy ty musisz być naprawdę taka wredna baba? Wszyscy, którzy mają
>> odmienne zdanie od twojego muszą od razu być nieukami? Trochę pokory.
>> Wszyscy tacy na tej skieleczczyżnie?
>>
>
>
> U ciebie w otoczeniu wyrażanie "odmiennego zdania" to głównie obrażanie?
> Współczuję środowiska, ale nie pomogę. Musisz to sam przepracować. Łaskawie
> spieprzaj.
>

Jesteś prosta i do tego chamska kobieta. Usenet nie jest twoją
własnością i równie dobrze sama możesz spieprzać.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2017-05-22 12:14:36

Temat: Re: Pyszny biały ser - cz. 2
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jingiel <x...@x...xx> wrote:
> W dniu 22.05.2017 o 08:32, Ikselka pisze:
>> Jingiel <x...@x...xx> wrote:
>>> W dniu 21.05.2017 o 21:02, Ikselka pisze:
>>>> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>>>>> W dniu .05.2017 o 17:52 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
>>>>>
>>>>
>>>> Łaskawie spieprzaj.
>>>>
>>>
>>> Czy ty musisz być naprawdę taka wredna baba? Wszyscy, którzy mają
>>> odmienne zdanie od twojego muszą od razu być nieukami? Trochę pokory.
>>> Wszyscy tacy na tej skieleczczyżnie?
>>>
>>
>>
>> U ciebie w otoczeniu wyrażanie "odmiennego zdania" to głównie obrażanie?
>> Współczuję środowiska, ale nie pomogę. Musisz to sam przepracować. Łaskawie
>> spieprzaj.
>>
>
> Jesteś prosta i do tego chamska kobieta. Usenet nie jest twoją
> własnością i równie dobrze sama możesz spieprzać.
>

Nie chodzi tu o Usenet, tylko o wypowiadanie się DO MNIE bezpośrednio:
spieprzaj.

--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2017-05-22 14:59:21

Temat: Re: Pyszny biały ser - cz. 2
Od: Jingiel <x...@x...xx> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 22.05.2017 o 12:14, Ikselka pisze:
> Jingiel <x...@x...xx> wrote:
>> W dniu 22.05.2017 o 08:32, Ikselka pisze:
>>> Jingiel <x...@x...xx> wrote:
>>>> W dniu 21.05.2017 o 21:02, Ikselka pisze:
>>>>> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>>>>>> W dniu .05.2017 o 17:52 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
>>>>>>
>>>>>
>>>>> Łaskawie spieprzaj.
>>>>>
>>>>
>>>> Czy ty musisz być naprawdę taka wredna baba? Wszyscy, którzy mają
>>>> odmienne zdanie od twojego muszą od razu być nieukami? Trochę pokory.
>>>> Wszyscy tacy na tej skieleczczyżnie?
>>>>
>>>
>>>
>>> U ciebie w otoczeniu wyrażanie "odmiennego zdania" to głównie obrażanie?
>>> Współczuję środowiska, ale nie pomogę. Musisz to sam przepracować. Łaskawie
>>> spieprzaj.
>>>
>>
>> Jesteś prosta i do tego chamska kobieta. Usenet nie jest twoją
>> własnością i równie dobrze sama możesz spieprzać.
>>
>
> Nie chodzi tu o Usenet, tylko o wypowiadanie się DO MNIE bezpośrednio:
> spieprzaj.
>
Kulturą nie grzeszysz.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2017-05-22 15:34:52

Temat: Re: Pyszny biały ser - cz. 2
Od: "Stokrotka" <o...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Nie chcesz to jej nie czytaj, ale ona prawo to tu pisać , bo na temat.
Owszem , możesz mieć swoje zdanie i mieć gdzieś domowe robienie sera, bo po
prostu za wiele roboty, albo są inne łatwiejsze wersje sera gdy robisz ser
tylko po to by coś tam się nie zmarnowało,
ale ona może sobie ser robić tak właśnie i rozpisywać się o tym.


--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. ( ortografia . pev . pl )

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2017-05-22 16:31:55

Temat: Re: Pyszny biały ser - cz. 2
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Stokrotka <o...@g...pl> wrote:
> Nie chcesz to jej nie czytaj, ale ona prawo to tu pisać , bo na temat.
> Owszem , możesz mieć swoje zdanie i mieć gdzieś domowe robienie sera, bo po
> prostu za wiele roboty, albo są inne łatwiejsze wersje sera gdy robisz ser
> tylko po to by coś tam się nie zmarnowało,
> ale ona może sobie ser robić tak właśnie i rozpisywać się o tym.
>
>

Otóż to. Ujęłaś to jak trzeba.

--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2017-05-22 17:57:55

Temat: Re: Pyszny biały ser - cz. 2
Od: cef <c...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2017-05-22 o 00:34, Ikselka pisze:
> cef <c...@i...pl> wrote:
>
>> ser skwaśnieje.
>
> Zanim napiszesz kolejną bzdurę, poczytaj, o czym chcesz mówić.

Raczej o czym nie chcę.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2017-05-23 10:05:59

Temat: Re: Pyszny biały ser - cz. 2
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>> Jak już wspomniałam, ser biały robiony podaną przeze mnie metodą pół na pół
>> ( czyli poprzez równoczesne wytrącanie sernika w słodkim gorącym mleku
>> KWASEM z identycznej ilości mleka zsiadłego - przy równoczesnym ścinaniu
>> tegoż sernika czyli kazeiny w mleku zsiadłym ciepłem dostarczonym w mleku
>> wrzącym) to bardzo dobra metoda otrzymywania wartościowego, zdrowego i
>> smacznego oraz o świetnych walorach fizycznych produktu mlecznego.
>>
>> Metoda znana jest i polecana do wyrobu twarożku dla niemowląt, zatem nie ma
>> przeszkód, aby i dorośli mogli jeść ten smaczny i lekkostrawny ser, co
>> bardzo polecam.
>>
>> Wszelkie głosy o niedopuszczalności mieszania mleka zsiadłego ze słodkim i
>> o rzekomym "niszczeniu białka mleka przez gotowanie" wynikają z arogancji i
>> niewiedzy osób, które nie znają własności poszczególnych białek mleka -
>> kazeiny i białek serwatkowych. Opinie takie to urbanlegend środowisk żtp.
>> pozostających w niewiedzy.
>>
>> Gdyby zwykłe zagotowanie mleka pozbawiało jego białka jakichkolwiek
>> własności o które chodzi w żywieniu, wszelkie gotowane mleczne potrawy (w
>> szczególności dla dzieci) nie miałyby uzasadnienia w pełnowartościowej
>> diecie człowieka. A są przecież ze wszech miar polecane, jak również picie
>> przegotowanego mleka jako takiego - albowiem zgodnie z wynikami badań
>> naukowych (cyt.):
>> "Kazeina jest najbardziej ,,ciepłoopornym"białkiem mleka. Przetrzymuje
>> ona ogrzewanie w 100 C przez 14 godzin, a ulega koagulacji po 1,5 godzinie
>> w temperaturze 120C.(...)"
>> http://www.iaea.org/inis/collection/NCLCollectionSto
re/_Public/29/024/29024567.pdf
>
> Kazeina w mleku krowim jest głównym białkiem mleka - stanowi od 0,75 do 0,8
> białka ogólnego w mleku. Inne białka pozostają w serwatce. Nie występuje w
> mleku jako taka - lecz w postaci soli wapnia. Dlatego w celu jej
> wydzielenia z mleka można działać kwasem (fermentacja mlekowa mleka - na
> ser biały; kwas cytrynowy na słodkie mleko - mozarella), temperaturą,
> enzymami (podpuszczką - sery twarde) w różnych kombinacjach, w zależności
> od tego, jaki ser chce się otrzymać.
>
> Pyszny ser biały, o którym mowa w tym wątku, składa się niemal z samej
> kazeiny (jeśli chodzi o rodzaj białka).
> Ponieważ kazeina, jak wcześniej przytoczyłam, nie traci swej struktury i
> właściwości podczas krótkotrwałego gotowania mleka, jak najbardziej takie
> słodkie, przegotowane i ostudzone, po czym zaszczepione kulturami bakterii
> mleko jest dobre na ser, a jako gorące, zmieszane z wcześniej przygotowanym
> zaszczepionym i zsiadłym, daje jeszcze lepsze efekty.
>
> Chętnym bardzo rekomenduję ten sposób, ponieważ łatwiej w nim o uzyskanie
> właściwej temperatury, w jakiej lekko i aksamitnie ścina się sernik, a
> unika się przegrzania/przypalenia skrzepu przy dnie garnka oraz
> długotrwałego uważnego podgrzewania kwaśnego mleka z termometrem w ręce.
>
> Mało tego! Dwa czy trzy razy miałam za mało mleka, więc całość ukwasiłam, a
> zamiast porcji wrzącego słodkiego - wlałam wrzątek! Ser też był bardzo
> smaczny :-)
>
> Warto robić domowy biały ser tymi sposobami. Żaden kupny nie ma tego smaku
> i konsystencji, żaden kupny tak świetnie nie nadaje się na świąteczną
> paschę, sernik - nie mówiąc już, że małe dzieci w miarę chęci i możliwości
> mam, powinny jeść domowy ser, nie pochodzący z masowej produkcji, o której
> naprawdę lepiej nie wiedzieć, jak w praktyce wygląda.
>


A wygląda z zewnątrz oczywiście wspaniale! - te kilometry błyszczacych,
poplątanych rur, te śliczne zaworki, te piękne nowoczesne pompy i
instalacje filtrujące, zbiorniki, w których ścianach można przeglądając się
zrobić makijaż.
Może jednak warto czasem uzmysłowić sobie, jak wygląda sprawa od środka -
jak wyglada czyszczenie tego labiryntu?
Kamień mleczny i płukanie agresywną tzw. chemią. Tony specjalistycznych i
preparatów przepuszczane przez instalacje. A efekt? - a to już trzeba
byłoby rozciąć taką rurkę i zajrzeć. Podejrzewam, że widok byłby nieciekawy
i zupełnie różny od tego, czego można się spodziewać na podstawie
zewnętrznej, lustrzanej warstwy.
I cóż z tego, że może i pozabijane są tam bakterie. Nie ma możliwości, żeby
nie pozostawały tam cząstki zdenaturowanego i wysyconego chemią białka,
które zmieszane z mlekiem trafia do wyrobów mleczarskich.



Jeśli ktoś ma wannę z hydromasażem i bajerami, nie radzę zbyt dokładnie
sprawdzać, jak naprawdę wygląda to od środka, pomimo stosowania tzw. chemii
czyszczącej. Było o tym niedawno w pl.rec.dom.


--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2017-05-23 14:02:00

Temat: Re: Pyszny biały ser - cz. 2
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

cef <c...@i...pl> wrote:
> W dniu 2017-05-22 o 00:34, Ikselka pisze:
>> cef <c...@i...pl> wrote:
>>
>>> ser skwaśnieje.
>>
>> Zanim napiszesz kolejną bzdurę, poczytaj, o czym chcesz mówić.
>
> Raczej o czym nie chcę.
>

Więc przestań się katować po prostu.

--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2017-05-24 05:16:40

Temat: Re: Pyszny biały ser - cz. 2
Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora

"Jingiel" <x...@x...xx> wrote in message
news:5922b84b$0$5151$65785112@news.neostrada.pl...
> W dniu 22.05.2017 o 08:32, Ikselka pisze:
>> Jingiel <x...@x...xx> wrote:
>>> W dniu 21.05.2017 o 21:02, Ikselka pisze:
>>>> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>>>>> W dniu .05.2017 o 17:52 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
>>>>
>>>> Łaskawie spieprzaj.
>>>
>>> Czy ty musisz być naprawdę taka wredna baba? Wszyscy, którzy mają
>>> odmienne zdanie od twojego muszą od razu być nieukami?
>>> Trochę pokory.
>>> Wszyscy tacy na tej skieleczczyżnie?
>>
>> U ciebie w otoczeniu wyrażanie "odmiennego zdania" to głównie obrażanie?
>> Współczuję środowiska, ale nie pomogę. Musisz to sam przepracować.
>> Łaskawie spieprzaj.
>
> Jesteś prosta i do tego chamska kobieta. Usenet nie jest twoją własnością
> i równie dobrze sama możesz spieprzać.

Ta prosta i chamska kobieta wciąż znajduje tu ludzi którzy zniżają
się do jej prostackiego i chamskiego poziomu i z nią rozmawia...
Po co miałaby stąd odchodzić skoro tu zapewniacie jej rozrywkę
w jej nudnym życiu prywatnym w którym nie doznaje innej satysfakcji?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2017-05-24 05:18:45

Temat: Re: Pyszny biały ser - cz. 2
Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora

"cef" <c...@i...pl> wrote in message
news:5921dd01$0$5160$65785112@news.neostrada.pl...
> W dniu 2017-05-21 o 18:21, Trefniś pisze:
>> W dniu .05.2017 o 17:52 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
>>
>>
>>> http://www.iaea.org/inis/collection/NCLCollectionSto
re/_Public/29/024/29024567.pdf
>>
>> Ikselka, proszę, szanuj sama siebie...
>> Zanim dalej zaczniesz bić pianę,
>
> Przewidziano 8 części o serze.
> A jak ktoś będzie mącił czy wygibasy nie na temat uprawiał,
> to będzie 12 odcinków.

:-))))

Zdaje się spowodowałeś swoją wypowiedzią ze 2-3 dodatkowe
odcinki tej nudnej telenoweli o niewolnicy Ikselce... robiącej ser :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

W kwestii sera.
Pyszny biały ser.
Łosoś po ikselsku.
Niby nic, a cieszy :-))
Gołąbki w liściach botwinki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

https://www.pacificgloba lchem.com/ +1(678) 682-2341.+1(678) 682-2341 info@pacificglobalchem.c om best quality Pentylone online, Bk-MBDP, Bk-MBDP base for sale online, Bk-MBDP by mail, Bk-MBDP for sale, Bk-MBDP powder, Bk-MBDP powder for sale online,
https://www.pacificgloba lchem.com/ +1(678) 682-2341.+1(678) 682-2341 info@pacificglobalchem.c om best quality Pentylone online, Bk-MBDP, Bk-MBDP base for sale online, Bk-MBDP by mail, Bk-MBDP for sale, Bk-MBDP powder, Bk-MBDP powder for sale online,
https://www.pacificgloba lchem.com/ +1(678) 682-2341.+1(678) 682-2341 info@pacificglobalchem.c om best quality Pentylone online, Bk-MBDP, Bk-MBDP base for sale online, Bk-MBDP by mail, Bk-MBDP for sale, Bk-MBDP powder, Bk-MBDP powder for sale online,
https://www.pacificgloba lchem.com/ +1(678) 682-2341.+1(678) 682-2341 info@pacificglobalchem.c om best quality Pentylone online, Bk-MBDP, Bk-MBDP base for sale online, Bk-MBDP by mail, Bk-MBDP for sale, Bk-MBDP powder, Bk-MBDP powder for sale online
https://www.pacificgloba lchem.com/ +1(678) 682-2341.+1(678) 682-2341 info@pacificglobalchem.c om best quality Pentylone online, Bk-MBDP, Bk-MBDP base for sale online, Bk-MBDP by mail, Bk-MBDP for sale, Bk-MBDP powder, Bk-MBDP powder for sale online

zobacz wszyskie »