Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.internetia.pl!skynet.be!skynet.be!news-out.cwix.com!news
feed.cwix.com!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pytanie o sos do salatki
References: <aoesqd$jl7$1@absinth.dialog.net.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 28
Date: Mon, 14 Oct 2002 10:28:34 -0700
NNTP-Posting-Host: 4.60.132.229
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1034616439 4.60.132.229 (Mon, 14 Oct 2002 10:27:19 PDT)
NNTP-Posting-Date: Mon, 14 Oct 2002 10:27:19 PDT
Organization: None
X-Received-Date: Mon, 14 Oct 2002 10:27:19 PDT (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:129889
Ukryj nagłówki
Kami wrote:
>
> Hej hej od jakiegos czasu czyta mgrupe:))) Musze to robic po posilku bo
> inaczej zaczynam byc straaaasznie glodna:)
> Mam pytanie chce zrobic salatke z salaty, papryki,pomidorow, ogorka i jajek.
> Mam dwa pytania
> 1. Czy te skladniki jakos pasuja do siebie
Pasuja
> 2. Jaki sos, mysle o oliwie z oliwek ( +ew. troche soku z cytryny) ale
> chcialabym sie poradzic profesionalistow, bo w sumie latwo zepsuc taka
> salatke (surowke) niedrobrym sosem. Moze jednak tradycyjny majonez????
Jak nie mam kupnego, to zwykle robie taki sos do salaty: 1 czesc octu
winnego, 2 czesci oliwy z oliwek, 3 czesci wody, sol, pieprz, ziola, pol
lyzeczki musztardy, wszystko wlac do malej butelki, dobrze potrzasnac i
polac. Jajko pokroic na kawalki i posypac na wierzchu. Jesli kochasz
majonez, to mozesz dodac do tego sosu dodatkowo1 czesc majonezu. Suche
ziola mozna tez zalac1 lyzka wrzatku, zeby "puscily" smak. Zamiast (czy
obok) majonezu mozna dodac 1 lyzke kwasnej smietany albo joghurtu.
Mozesz rowniez dodac pol zabka zmiazdzonego czosnku lub lyzeczke
ketchupu lub lyzke soku malinowego, albo troche chrzanu - wszystko
zalezy od indywidualnego smaku.
Magdalena Bassett
|