Data: 2004-03-10 15:22:42
Temat: Re: Re[2]: Kwasniewski o jablkach - FRUKTOZA
Od: b...@n...serwery.pl (Basiek)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Wed, 10 Mar 2004, Krystyna*Opty* wrote:
> Spożycie pokarmów o dużej zawartości sacharozy jest przyczyną dużego napływu
> fruktozy (i glukozy) do żyły wrotnej i wątroby. Fruktoza znacznie szybciej
> niż glukoza ulega glikolizie w wątrobie. Jest to spowodowane tym, że omija
> ona etap metabolizmu glukozy katalizowany przez fosfofruktokinazę. Na tym
> etapie zachodzi bowiem kontrola metaboliczna szybkości katabolizmu glukozy.
> Pozwala to na pobudzienie przez fruktozę szlakow metabolicznych w wątrobie,
> prowadzących do wzmożonej syntezy kwasów tłuszczowych, estryfikacji kwasów
> tłuszczowych i wydzielania VLDL oraz do zwiększenia stężenia
> triacylogliceroli w surowicy krwi.
> Nadmiar glukozy dostający się do krwioobiegu, pobudza wydzielanie insuliny,
> co wzmaga wszystkie w/w procesy. Koniec cytatu.
> ----------------------------------------------------
------
"Nie jedz, nie pij, nie oddychaj a umrzesz zdrowy" jak mawiala moja
znajoma ;-]
Chyba nie ma takiej rzeczy, ktora nie szkodzilaby "na cos" :)
Stawiam na rozsadek, dosc czesto zreszta :)
Pozdrawiam
Basiou, ktora dzis odnotowala -2 kg (w sumie -18) :)))
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.misc.dieta
|