Data: 2004-03-10 17:19:53
Temat: Re: Re[2]: Kwasniewski o jablkach - FRUKTOZA
Od: "Chaciur" <gchat@na_wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Krystyna*Opty*" <K...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:c2n759$d0h$1@news.onet.pl...
> A jeszcze o jabłkach. Mam podać stronę z biochemii Harpera, gdzie jest
> napisane,
> co powoduje nadmiar fruktozy? Jak na dłoni miażdżycę, ... i nie tylko.
> Każdy może sobie poczytać.
>
> BH (wydanie III 1995 r.) str. 245. Cytuję:
> ----------------------------------------------------
------
> Spożycie dużych ilości fruktozy ma głębokie konsekwencje metaboliczne
>
> Spożycie pokarmów o dużej zawartości sacharozy jest przyczyną dużego napływu
> fruktozy (i glukozy) do żyły wrotnej i wątroby. Fruktoza znacznie szybciej
> niż glukoza ulega glikolizie w wątrobie. Jest to spowodowane tym, że omija
> ona etap metabolizmu glukozy katalizowany przez fosfofruktokinazę. Na tym
> etapie zachodzi bowiem kontrola metaboliczna szybkości katabolizmu glukozy.
> Pozwala to na pobudzienie przez fruktozę szlakow metabolicznych w wątrobie,
> prowadzących do wzmożonej syntezy kwasów tłuszczowych, estryfikacji kwasów
> tłuszczowych i wydzielania VLDL oraz do zwiększenia stężenia
> triacylogliceroli w surowicy krwi.
> Nadmiar glukozy dostający się do krwioobiegu, pobudza wydzielanie insuliny,
> co wzmaga wszystkie w/w procesy. Koniec cytatu.
> ----------------------------------------------------
------
A to mnie Krysia zaskoczyła. :)
Czy jesteś pewna, że chcesz rozmawiać o poziomie różnych
frakcji cholesterolu u osób żywiących się wg diety:
wegetariańskiej, wegańskiej, tradycyjnej i optymalnej?
A to ci gratka! Poszukam trochę czasu i już się przyłączam :)
pozdrawiam Chaciur
|