« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2004-10-15 20:26:46
Temat: Re: "Re: Piekarnie bankrutują, 44 tysiącom ludzi grozi be"zrobocie...> Hmm... a podobno dietę Atkinsa skompromitowano?... ;)
chyba raczej nie
w przyszlym roku, lub w tym, dokladnie nie pamietam maja byc wyniki
kilkuletnich badan na wielotysiecznej liczbie ludzi i jezeli dowiada
ze dieta atkinsa nie szkodzi to zostanie za taka oficjlanie uznana
przez ichniejsza organizacje zdrowia i zywienia (lobby atknisowe
wymusilo po kilku latach przeprowadzenie takich oficjalnych badan)
przepraszam za niescislosci ale moja pamiec do dat i wszelkich nazw
jest sraszna :)
jesli kogos interesuje poszukam
> Jak widać, FAKTY temu przeczą! :)
a i racja
> Można sobie wyobrazić, jak pomstują na Atkinsa i jego
> dietę... hi hi... ;)
niech zaczna piec chleb wysokotluszczowy i nie bedzie problemu,
smakuje inaczej, lepiej gorzej kwestia gustu, ale spelnia swoje
zadania jako podkladu pod jedzenie tak samo dobrze jak pszenny :)
pozdrawiam
Goha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2004-10-15 20:39:44
Temat: Re: "Re: Piekarnie bankrutują, 44 tysiącom ludzi grozi be"zrobocie...
Użytkownik "Goha" <r...@c...ungr.fcnz.tnmrgn.cy > napisał w
wiadomości news:67086940.20041015222646@cbpmgn.ungr.fcnz.tnmrgn
.cy...
> > Hmm... a podobno dietę Atkinsa skompromitowano?... ;)
> chyba raczej nie
> w przyszlym roku, lub w tym, dokladnie nie pamietam maja byc wyniki
> kilkuletnich badan na wielotysiecznej liczbie ludzi i jezeli dowiada
> ze dieta atkinsa nie szkodzi to zostanie za taka oficjlanie uznana
> przez ichniejsza organizacje zdrowia i zywienia (lobby atknisowe
> wymusilo po kilku latach przeprowadzenie takich oficjalnych badan)
> przepraszam za niescislosci ale moja pamiec do dat i wszelkich nazw
> jest sraszna :)
> jesli kogos interesuje poszukam
>
> > Jak widać, FAKTY temu przeczą! :)
> a i racja
>
> > Można sobie wyobrazić, jak pomstują na Atkinsa i jego
> > dietę... hi hi... ;)
> niech zaczna piec chleb wysokotluszczowy i nie bedzie problemu,
> smakuje inaczej, lepiej gorzej kwestia gustu, ale spelnia swoje
> zadania jako podkladu pod jedzenie tak samo dobrze jak pszenny :)
>
> pozdrawiam
> Goha
Dzięki za optymistyczne wieści :)
I proszę o więcej, jeśli coś w normalnym świecie usłyszysz ;)
Też pozdrawiam
Krystyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2004-10-18 07:34:49
Temat: Re: "Re: Piekarnie bankrutują, 44 tysiącom ludzi grozi be"zrobocie...
Użytkownik "Krystyna*Opty*" <K...@o...pl> napisał
> > > Hmm... a podobno dietę Atkinsa skompromitowano?... ;)
Czy moglabys w trzech slowach podac roznice pomiedzy dieta Atkinsa a
Kwasniewskiego?
Moja zona twerdzi ze to to samo a ja mysle ze sa zasadnicze roznice, jednak
w czym dokladnie nie wiem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2004-10-18 09:45:01
Temat: Re: "Re: Piekarnie bankrutują, 44 tysiącom ludzi grozi be"zrobocie...
Użytkownik "arek" <a...@a...pl> napisał w wiadomości
news:ckvrm1$2iu$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "Krystyna*Opty*" <K...@o...pl> napisał
> > > > Hmm... a podobno dietę Atkinsa skompromitowano?... ;)
> Czy moglabys w trzech slowach podac roznice pomiedzy dieta Atkinsa a
> Kwasniewskiego?
> Moja zona twerdzi ze to to samo a ja mysle ze sa zasadnicze roznice,
jednak w czym dokladnie nie wiem.
Najkrócej mówiąc Atkins mówi:
- Jedz ile chcesz, nie bój się jeść tłuszczu, ale ogranicz węglowodany
do miniumum (nie ogranicza ilości zjadanego białka).
A Kwaśniewski mówi:
- Jedz tyle, aby nie być głodnym, ale trzymaj się optymalnej proporcji
między białkiem, tłuszczem i węglowodanami.
Jest to mniej więcej odwrotna proporcja do ogólnie zalecanej piramidy
żywieniowej.
Kwaśniewski w odróżnieniu od Atkinsa bierze pod uwagę fakt, że organizm
każdy nadmiar białka przetwarza na węglowodany, a te na zapasowy
tłuszcz.
Krystyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2004-10-18 15:06:15
Temat: Re: "Re: Piekarnie bankrutują, 44 tysiącom ludzi grozi be"zrobocie...
Użytkownik "Krystyna*Opty*" <K...@o...pl> napisał >
Kwaśniewski w odróżnieniu od Atkinsa bierze pod uwagę fakt, że organizm
> każdy nadmiar białka przetwarza na węglowodany, a te na zapasowy
> tłuszcz.
A ktory z nich pierwszy opracowal swoja diete, bo mi wmawiaja że Kwasniewski
zgapil całą idee od Atkinsa.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2004-10-18 15:13:37
Temat: Re: "Re: Piekarnie bankrutują, 44 tysiącom ludzi grozi be"zrobocie...> Użytkownik "Krystyna*Opty*" <K...@o...pl> napisał >
>> Kwaśniewski w odróżnieniu od Atkinsa bierze pod uwagę fakt, że organizm
>> każdy nadmiar białka przetwarza na węglowodany, a te na zapasowy
>> tłuszcz.
Tylko biedak chyba nie mial czasu doczytac o tym, ze nie kazdy aminokwas
jest glukogenny, a wiec nie kazde bialko da sie zamienic w glukoze.
--
Wiesz, mój smalczyk nie jest taki bezwartościowy, pokrojoną słoninkę, a jeszcze
lepiej podgardle, wytapiam tylko częściowo, czyli krótko właśnie po to, żeby nie
stracić całego wodoru ze słoninki - Krystyna Tomczak [KrystynaOpty]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2004-10-18 20:22:34
Temat: Re: "Re: Piekarnie bankrutują, 44 tysiącom ludzi grozi be"zrobocie...
Użytkownik "arek" <a...@a...pl> napisał w wiadomości
news:cl0m4g$2fb$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "Krystyna*Opty*" <K...@o...pl> napisał >
> Kwaśniewski w odróżnieniu od Atkinsa bierze pod uwagę fakt, że
organizm
> > każdy nadmiar białka przetwarza na węglowodany, a te na zapasowy
> > tłuszcz.
> A ktory z nich pierwszy opracowal swoja diete, bo mi wmawiaja że
Kwasniewski
> zgapil całą idee od Atkinsa.
Nie znam szczegółów chronologicznych, ale raczej wątpliwe aby obaj
znali swoje pomysły na dietę w czasach naszego głębokiego socjalizmu,
czyli w latach 70.
Natomiast możesz przeczytać szczegóły na temat obu diet, o jakich pisał
autor diety optymalnej J.Kwaśniewski: http://glinki.com/?l=ocvikh
Krystyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2004-10-19 11:18:13
Temat: Re: "Re: Piekarnie bankrutują, 44 tysiącom ludzi grozi be"zrobocie...
Użytkownik "Marcin 'Cooler' Kuliński" <m...@p...gazeta.blah> napisał
> Tylko biedak chyba nie mial czasu doczytac o tym, ze nie kazdy aminokwas
> jest glukogenny, a wiec nie kazde bialko da sie zamienic w glukoze.
A co sie dzieje w organizmie z nadmiarem białka nie glukogennego?
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2004-10-19 12:03:05
Temat: Re: "Re: Piekarnie bankrutują, 44 tysiącom ludzi grozi be"zrobocie...
Użytkownik "arek" <a...@a...pl> napisał w wiadomości
news:cl2t50$l1p$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "Marcin 'Cooler' Kuliński" <m...@p...gazeta.blah>
napisał
> > Tylko biedak chyba nie mial czasu doczytac o tym, ze nie kazdy
aminokwas
> > jest glukogenny, a wiec nie kazde bialko da sie zamienic w glukoze.
>
> A co sie dzieje w organizmie z nadmiarem białka nie glukogennego?
> >
>
>
Jeżeli nie jest potrzebne do innych syntez to jest zamieniane na "amoniak"
i wydalane
Slawek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2004-10-20 14:23:22
Temat: Re: "Re: Piekarnie bankrutują, 44 tysiącom ludzi grozi be"zrobocie...arek w wiadomości news:cl2t50$l1p$1@news.onet.pl pisze:
> A co sie dzieje w organizmie z nadmiarem białka nie glukogennego?
Jesli aminokwasy nie zostana w ciagu kilku-kilkunastu godzin wykorzystane,
to nastepuje ich degradacja, w przypadku aminokwasow ketogennych z
wytworzeniem prekursorow cial ketonowych, a azot pod postacia mocznika
zostaje wydalony z moczem.
--
Jedząc pokarmy roślinne, mało wartościowe, powodujesz, że Twój organizm traci wiele
sił na ich trawienie, a niewiele ma z nich korzyści. Tym samym nie ma już nadmiaru
energii do działania na zewnątrz. Przestajesz być człowiekiem, a stajesz się
zwierzęciem, co to tylko przeżuwa, wydala i od czasu do czasu rozmnoży się. - Leszek
Serdyński
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |