Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Re: Sól morska, sól kamienna.
Date: Wed, 07 Jun 2006 02:31:19 GMT
Organization: Dariusz K. Ladziak@Home
Lines: 23
Message-ID: <4...@n...tpi.pl>
References: <e63fva$4c8$2@news.onet.pl> <e63gmp$1qq$1@atena.e-wro.net>
<e63i9d$dpi$1@news.onet.pl> <4...@u...de>
<e63mjc$vdp$2@news.onet.pl>
Reply-To: l...@w...pdi.net
NNTP-Posting-Host: pl40.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1149647706 2822 213.76.107.40 (7 Jun 2006 02:35:06 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 7 Jun 2006 02:35:06 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Forte Free Agent 1.21/32.243
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:270431
Ukryj nagłówki
On Tue, 6 Jun 2006 12:47:39 +0200, "Wojtek H."
<s...@p...ciach.onet.pl> wrote:
>Fluor teraz też jest bardziej naturalny?
>A oceany co wtedy zawierały - mniej czy może bardziej "nienaturalną"
>zawartość?
Troche inna. Sol kopalna zawiera np. znacznie mniej chlorku magnezu co
wyraznie czuc w smaku - wspolczesnie odparowywana morska, zwlaszcza z
oceanu (z morz zamknietych na ogol malo oplacalne jest pozyskiwanie
soli chos z baseny morza Srodziemnego chyba sie cos odparowuje -
Baltyk jest zdecydowanie za malo slony...) ma wyraznie wyczuwalna
goryczke magnezowa ktorej brakuje np. soli kamiennej (niewarzonej!) z
Wieliczki. Jesli chodzi o wartosci zrowotne(mikroelementy) roznica
jest prawie zadna, sol morska nie moze byc zrodlem magnezu bo dla
spozycia wlasciwej ilosci magnezu trzeba by w niej zjesc tyle sodu ze
calkiem gospodarke elektrolitowa organizmu by to rozwalilo ale smakowo
ma to czasem znaczenie - taka np. tequilla z sola warzona w ogole nie
ma sensu, z kamienna smakuje tak sobie, najlepiej smak przed druga
flaszka lamie sie wlasnie sola morska.
--
darek
|