Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Restauracja / bar dietetyczny w W-wie - są takie?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Restauracja / bar dietetyczny w W-wie - są takie?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 153


« poprzedni wątek następny wątek »

141. Data: 2015-09-01 00:13:14

Temat: Re: Restauracja / bar dietetyczny w W-wie - są takie?
Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora

"Anai" <a...@a...pl> wrote in message
news:ms139g$lmi$1@mx1.internetia.pl...
> W dniu 30.08.2015 o 18:46, Pszemol pisze:
>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>> news:rxv2mh09lrlr.4x30o5uf53ao.dlg@40tude.net...
>>>> można w słojach pod tłuszczem trzymać to w lodówce podobno pół roku,
>>>> a po zawekowaniu i dłużej
>>>
>>> ...przy czym jeśli danie ma być wekowane, to inne są proporcje czasowe -
>>> konfitowanie w garnku ma trwać 5-6 h, po czym wekowanie 3 x 1h.
>>> PS. Między "sesjami" wekowania słoje powinny stygnąć samorzutnie, po
>>> czym do następnego wekowania pozostawać w temp. pokojowej.
>>
>> A to jaka myśl pikna znowu? Oszczędzanie energii, gazu?
>> Bo brzmi jak magia...
>
> Krócej w garze bo dodatkowo jeszcze trzykrotna pasteryzacja
> (tyndalizacja) - czego nie rozumisz?

Zmiana 7 godzin na 5-6 jeśli potem następuje wekowanie jest zrozumiałe.

Wątpliwości budziło we mne proces trzykrotnej pasteryzacji ze stygnięciem
do temperatury pokojowej. I o to jaka myśl pikna temu przyświeca pytałem.

Ale jak wspomniałaś termin "tyndalizacja", to teraz już wiem o co chodzi:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Tyndalizacja
Nie znałem tego procesu, wydawało mi się że wystarczy pasteryzować raz.
Dziękuję za wyjaśnienie, Anai :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


142. Data: 2015-09-01 00:13:54

Temat: Re: Restauracja / bar dietetyczny w W-wie - są takie?
Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora

"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:zmj5i33dj3t0.s1v6uwrjyx7j$.dlg@40tude.net...
> Chłopak ogólnie mało kumaty...

Tryskasz grzecznością i dobrym wychowaniem, aż miło.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


143. Data: 2015-09-01 08:00:07

Temat: Re: Restauracja / bar dietetyczny w W-wie - są takie?
Od: Anai <a...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 01.09.2015 o 00:13, Pszemol pisze:

>>> A to jaka myśl pikna znowu? Oszczędzanie energii, gazu?
>>> Bo brzmi jak magia...
>>
>> Krócej w garze bo dodatkowo jeszcze trzykrotna pasteryzacja
>> (tyndalizacja) - czego nie rozumisz?
>
> Zmiana 7 godzin na 5-6 jeśli potem następuje wekowanie jest zrozumiałe.
>
> Wątpliwości budziło we mne proces trzykrotnej pasteryzacji ze stygnięciem
> do temperatury pokojowej. I o to jaka myśl pikna temu przyświeca pytałem.
>
> Ale jak wspomniałaś termin "tyndalizacja", to teraz już wiem o co chodzi:
> https://pl.wikipedia.org/wiki/Tyndalizacja
> Nie znałem tego procesu, wydawało mi się że wystarczy pasteryzować raz.
> Dziękuję za wyjaśnienie, Anai :-)

Nie za ma co :D

--
Pozdrówki
Anai
*** MóJ SŁitAśNy TofFanY BloGasEk: http://kuchniaanai.blogspot.com/ ***
~*~ Moje słit focie: http://infobot.pl/r/26aE *
http://annamagdalenape.deviantart.com/gallery/ ~*~
*** moje aukcje: http://tiny.pl/qjgtx ***
"Jesteśmy tylko szczególnie zaawansowaną w rozwoju odmianą małp na
niezbyt ważnej planecie, krążącej wokół całkiem przeciętnego Słońca. (S.
Hawking)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


144. Data: 2015-09-01 10:52:22

Temat: Re: Restauracja / bar dietetyczny w W-wie - są takie?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 1 Sep 2015 08:00:07 +0200, Anai napisał(a):

> W dniu 01.09.2015 o 00:13, Pszemol pisze:
>
>>>> A to jaka myśl pikna znowu? Oszczędzanie energii, gazu?
>>>> Bo brzmi jak magia...
>>>
>>> Krócej w garze bo dodatkowo jeszcze trzykrotna pasteryzacja
>>> (tyndalizacja) - czego nie rozumisz?
>>
>> Zmiana 7 godzin na 5-6 jeśli potem następuje wekowanie jest zrozumiałe.
>>
>> Wątpliwości budziło we mne proces trzykrotnej pasteryzacji ze stygnięciem
>> do temperatury pokojowej. I o to jaka myśl pikna temu przyświeca pytałem.
>>
>> Ale jak wspomniałaś termin "tyndalizacja", to teraz już wiem o co chodzi:
>> https://pl.wikipedia.org/wiki/Tyndalizacja
>> Nie znałem tego procesu, wydawało mi się że wystarczy pasteryzować raz.
>> Dziękuję za wyjaśnienie, Anai :-)
>
> Nie za ma co :D

Pytanie - dlaczego chamstwo w odniesieniu do mojej osoby jest zawsze u tego
pana pierwsze przed pytaniem o wyjaśnienie.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


145. Data: 2015-09-01 13:18:59

Temat: Re: Restauracja / bar dietetyczny w W-wie - są takie?
Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora

"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:so0f14i7gw9o.j01i9554ff2x.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 1 Sep 2015 08:00:07 +0200, Anai napisał(a):
>
>> W dniu 01.09.2015 o 00:13, Pszemol pisze:
>>
>>>>> A to jaka myśl pikna znowu? Oszczędzanie energii, gazu?
>>>>> Bo brzmi jak magia...
>>>>
>>>> Krócej w garze bo dodatkowo jeszcze trzykrotna pasteryzacja
>>>> (tyndalizacja) - czego nie rozumisz?
>>>
>>> Zmiana 7 godzin na 5-6 jeśli potem następuje wekowanie jest zrozumiałe.
>>>
>>> Wątpliwości budziło we mne proces trzykrotnej pasteryzacji ze
>>> stygnięciem
>>> do temperatury pokojowej. I o to jaka myśl pikna temu przyświeca
>>> pytałem.
>>>
>>> Ale jak wspomniałaś termin "tyndalizacja", to teraz już wiem o co
>>> chodzi:
>>> https://pl.wikipedia.org/wiki/Tyndalizacja
>>> Nie znałem tego procesu, wydawało mi się że wystarczy pasteryzować raz.
>>> Dziękuję za wyjaśnienie, Anai :-)
>>
>> Nie za ma co :D
>
> Pytanie - dlaczego chamstwo w odniesieniu do mojej osoby jest zawsze
> u tego pana pierwsze przed pytaniem o wyjaśnienie.

Jakie chamstwo????

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


146. Data: 2015-09-01 16:08:25

Temat: Re: Restauracja / bar dietetyczny w W-wie - są takie?
Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka wrote:

> Dnia Tue, 1 Sep 2015 08:00:07 +0200, Anai napisał(a):
>
>> W dniu 01.09.2015 o 00:13, Pszemol pisze:
>>
>>>>> A to jaka myśl pikna znowu? Oszczędzanie energii, gazu?
>>>>> Bo brzmi jak magia...
>>>>
>>>> Krócej w garze bo dodatkowo jeszcze trzykrotna pasteryzacja
>>>> (tyndalizacja) - czego nie rozumisz?
>>>
>>> Zmiana 7 godzin na 5-6 jeśli potem następuje wekowanie jest zrozumiałe.
>>>
>>> Wątpliwości budziło we mne proces trzykrotnej pasteryzacji ze
>>> stygnięciem do temperatury pokojowej. I o to jaka myśl pikna temu
>>> przyświeca pytałem.
>>>
>>> Ale jak wspomniałaś termin "tyndalizacja", to teraz już wiem o co
>>> chodzi: https://pl.wikipedia.org/wiki/Tyndalizacja
>>> Nie znałem tego procesu, wydawało mi się że wystarczy pasteryzować raz.
>>> Dziękuję za wyjaśnienie, Anai :-)
>>
>> Nie za ma co :D
>
> Pytanie - dlaczego chamstwo w odniesieniu do mojej osoby jest zawsze u
> tego pana pierwsze przed pytaniem o wyjaśnienie.

Ludzie traktują nas tak, jak na to zapracujemy...

--
Pozdrawiam filozoficznie
J.

www.kontestacja.com

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


147. Data: 2015-09-01 16:45:46

Temat: Re: Restauracja / bar dietetyczny w W-wie - są takie?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 01 Sep 2015 16:08:25 +0200, krys napisał(a):

> Ikselka wrote:
>
>> Dnia Tue, 1 Sep 2015 08:00:07 +0200, Anai napisał(a):
>>
>>> W dniu 01.09.2015 o 00:13, Pszemol pisze:
>>>
>>>>>> A to jaka myśl pikna znowu? Oszczędzanie energii, gazu?
>>>>>> Bo brzmi jak magia...
>>>>>
>>>>> Krócej w garze bo dodatkowo jeszcze trzykrotna pasteryzacja
>>>>> (tyndalizacja) - czego nie rozumisz?
>>>>
>>>> Zmiana 7 godzin na 5-6 jeśli potem następuje wekowanie jest zrozumiałe.
>>>>
>>>> Wątpliwości budziło we mne proces trzykrotnej pasteryzacji ze
>>>> stygnięciem do temperatury pokojowej. I o to jaka myśl pikna temu
>>>> przyświeca pytałem.
>>>>
>>>> Ale jak wspomniałaś termin "tyndalizacja", to teraz już wiem o co
>>>> chodzi: https://pl.wikipedia.org/wiki/Tyndalizacja
>>>> Nie znałem tego procesu, wydawało mi się że wystarczy pasteryzować raz.
>>>> Dziękuję za wyjaśnienie, Anai :-)
>>>
>>> Nie za ma co :D
>>
>> Pytanie - dlaczego chamstwo w odniesieniu do mojej osoby jest zawsze u
>> tego pana pierwsze przed pytaniem o wyjaśnienie.
>
> Ludzie traktują nas tak, jak na to zapracujemy...

To RETORYCZNE pytanie, bo ja temu panu niczego nie zrobiłam, poza,
oczywiście, permanentnym wykazywaniem mu jego (jak się okazuje, o zgrozo
inżynierskiej) niewiedzy - w odpowiedzi na permanentne zaczepki 3-)

> Pozdrawiam filozoficznie

Ten "filozoficzny" nastrój ogranicza się jedynie do mego przypadku -
ciekawa ta filozofia 3-]

--
XL
"Dom, w którym każdą rzecz za gotowy grosz kupują, jest na podobieństwo
hotelu, gdzie nie ma nic własnego." L. Ćwierczakiewiczowa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


148. Data: 2015-09-01 17:45:27

Temat: Re: Restauracja / bar dietetyczny w W-wie - są takie?
Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka wrote:

>>> Pytanie - dlaczego chamstwo w odniesieniu do mojej osoby jest zawsze u
>>> tego pana pierwsze przed pytaniem o wyjaśnienie.
>>
>> Ludzie traktują nas tak, jak na to zapracujemy...
>
> To RETORYCZNE pytanie, bo ja temu panu niczego nie zrobiłam, poza,
> oczywiście, permanentnym wykazywaniem mu jego (jak się okazuje, o zgrozo
> inżynierskiej) niewiedzy - w odpowiedzi na permanentne zaczepki 3-)

Pan zalazł ci za skórę, ot co.
Chyba od kwaśnych soków się zaczęło.
Jak kot w supeł się zawiązał.
>
>> Pozdrawiam filozoficznie
>
> Ten "filozoficzny" nastrój ogranicza się jedynie do mego przypadku -
> ciekawa ta filozofia 3-]

Widzisz?
Ile ten twój przypadek zua uruchamia...

--
Pozdrawiam
J.

www.kontestacja.com

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


149. Data: 2015-09-01 17:57:16

Temat: Re: Restauracja / bar dietetyczny w W-wie - są takie?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 01 Sep 2015 17:45:27 +0200, krys napisał(a):

> Ikselka wrote:
>
>>>> Pytanie - dlaczego chamstwo w odniesieniu do mojej osoby jest zawsze u
>>>> tego pana pierwsze przed pytaniem o wyjaśnienie.
>>>
>>> Ludzie traktują nas tak, jak na to zapracujemy...
>>
>> To RETORYCZNE pytanie, bo ja temu panu niczego nie zrobiłam, poza,
>> oczywiście, permanentnym wykazywaniem mu jego (jak się okazuje, o zgrozo
>> inżynierskiej) niewiedzy - w odpowiedzi na permanentne zaczepki 3-)
>
> Pan zalazł ci za skórę, ot co.

:-)

> Chyba od kwaśnych soków się zaczęło.
> Jak kot w supeł się zawiązał.

Raczej w kozi róg uciekł.

>>
>>> Pozdrawiam filozoficznie
>>
>> Ten "filozoficzny" nastrój ogranicza się jedynie do mego przypadku -
>> ciekawa ta filozofia 3-]
>
> Widzisz?
> Ile ten twój przypadek zua uruchamia...
>

Tylko tam, gdzie ono z dawna siedzi...
3-|


--
XL
"Dom, w którym każdą rzecz za gotowy grosz kupują, jest na podobieństwo
hotelu, gdzie nie ma nic własnego." L. Ćwierczakiewiczowa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


150. Data: 2015-09-01 23:49:57

Temat: Re: Restauracja / bar dietetyczny w W-wie - są takie?
Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora

"krys" <k...@p...onet.pl> wrote in message
news:55e5c818$0$4773$65785112@news.neostrada.pl...
> Ikselka wrote:
>
>>>> Pytanie - dlaczego chamstwo w odniesieniu do mojej osoby jest zawsze u
>>>> tego pana pierwsze przed pytaniem o wyjaśnienie.
>>>
>>> Ludzie traktują nas tak, jak na to zapracujemy...
>>
>> To RETORYCZNE pytanie, bo ja temu panu niczego nie zrobiłam, poza,
>> oczywiście, permanentnym wykazywaniem mu jego (jak się okazuje, o zgrozo
>> inżynierskiej) niewiedzy - w odpowiedzi na permanentne zaczepki 3-)
>
> Pan zalazł ci za skórę, ot co.
> Chyba od kwaśnych soków się zaczęło.
> Jak kot w supeł się zawiązał.

peHa miała :-)
bo trafiła akurat na dziedzinę na której się znam lepiej niż na tyndalizacji
:-)
I został jej traz uraz... wdzędzie widzi kpiny, nawet tam gdzie tylko pytam.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 10 ... 14 . [ 15 ] . 16


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

żółty ser
Zmiękczanie mięsa - czym i jak?
Glon morski smakuje jak boczek :-)
PANSLAVISTO!
Krem do tarty

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »