Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!howland
.erols.net!newsfeed.cwix.com!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en,pl
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ricotta
References: <Dvpk4.17613$Hi2.397146@news.tpnet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 34
Date: Sat, 29 Jan 2000 15:02:23 -0800
NNTP-Posting-Host: 207.71.218.78
X-Complaints-To: a...@a...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 949187235 207.71.218.78 (Sat, 29 Jan 2000 15:07:15 PST)
NNTP-Posting-Date: Sat, 29 Jan 2000 15:07:15 PST
X-Received-Date: Sat, 29 Jan 2000 15:07:15 PST (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:21961
Ukryj nagłówki
Artur Swadzba wrote:
> Hej!
>
> Wlasnie kupilem serek Ricotta i mam pytanie - co mozna z tym zrobic
> ciekawego?
>
> Pozdrawiam
>
> Artur
>
> PS.
> We Wloszech jadlem pirerozki Ravioli (?) z serem i czyms zielonym, czy to
> moglbyc ser ricotta ze szpinakiem? Jesli tak to porsze o przepis
Ser ricotta jest najlepszy do nadziewania. Swietna jest czerwona papryka
nadziewana tym serem.
Robi sie to tak :
Czerwona papryke przypalic po obu stronach pod opiekaczem, az bedzie pokryta
czarnymi bablami (ba,blami), wyjac, przykryc plastikiem na 20 min., sciagnac
skore, ktora latwo zejdzie. W miedzyczasie przygotowac nadzienie: ser
ricotta, jajko, sol, pieprz, posiekana pietruszke lub bazylie, duzo startego
parmezanu, garsc podpalonych orzeszkow piniowych. Wymieszac, nadziac
papryke, zapiekac pod przykryciem w plaskim naczyniu posmarowanym oliwa w
pojedynczej warstwie. Podac posypane odrobina swiezej pietruszki czy bazylii
dla koloru. Mozna tez piec pojedyncze porcje w malych podluznych naczyniach
do zapiekania - te podajemy na stol na plaskich talerzach. Do nadzienia
mozna dodac kawaleczki podsmazonej szynki czy boczku, a najlepiej pancetta,
wloski boczek zwijany w rolade, pokrojony i wysmazony. Mniam...i duza salate
Cezara.
Magdalena
|