Data: 2005-03-20 12:18:34
Temat: Re: Rodzaje kalorii.
Od: "Leszek Serdyński" <l...@o...org>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Marcin 'Cooler' Kuliński" <m...@p...gazeta.blah> napisał
w wiadomości news:d1jfsi$6hb$1@inews.gazeta.pl...
> >> Przytyjesz więcej. W soku masz cukry proste i najwyżej dwucukry. Po ich
> >> spożyciu szybko zostają strawione i wchłonięte do organizmu. Już 5 gram
> >> glukozy dostającej się do krwi podnosi jej poziom ze 100 na 200 mg/dl.
>
> Leszku, Ty dalej wierzysz w te bzdure, ktora kiedys sam wymysliles?
Spodziewałem się, że coś takiego napiszesz. Musisz dać upust swoim niskim
instynktom, dawno tego nie robiłeś.
> Dodatkowe 5 gram glukozy moze i podniesie jej poziom do 200 mg/dl, ale w
> pieciolitrowym akwarium z woda, w ktorej wczesniej rozpuszczono juz 5 gram
> glukozy.
I właśnie o to mi chodzi. Tylko 5 gram podnosi poziom o 100. Przykład ten
obrazuje jak dużą dynamiką neutralizacji cukrów musi dysponować organizm,
aby nie dopuszczać do zbyt dużego stężenia we krwi.
Czlowiek nie jest pieciolitrowym akwarium z woda. Jestes w stanie
> przytoczyc choc jeden udokumentowany przypadek medyczny, w ktorym po
> wstrzyknieciu do krwiobiegu pacjenta 5 gram glukozy odnotowano wzrost jej
> stezenia we krwi o 100%?
A z jaką szybkością następowało to wstrzykiwanie? Jeżeli z dużą, to
miejscowy poziom glukozy na pewno przekroczył wszelkie poziomy :)
Czekam, tymczasem przypomne, ze w tescie tolerancji
> glukozy podaje sie doustnie roztwor wodny zawierajacy 50 lub 75 gram
> glukozy, a krzywa cukrowa (stezenie glukozy we krwi rejestrowane w czasie)
u
> zdrowego czlowieka nigdy nie wznosi sie ponad poziom 180 mg/dl, zazwyczaj
> nie osiagajac wiecej jak 140-150 mg/dl. Jak ma sie twoja powyzsza teoria
do
> tego faktu?
Popiera moje twierdzenie, że im więcej w pożywieniu jest cukrów prostych,
tym więcej ich jest metabolizowanych do triglicerydów.
Pozdrawiam
Leszek
|