Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!newsfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Tomasz Oleksa" <t...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Roladki wieprzowe maklowicza
Date: Tue, 23 Apr 2002 16:14:56 +0200
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 66
Message-ID: <aa3q6q$p6e$1@news.gazeta.pl>
References: <056f01c1eac7$23572630$8d000a80@PAPNET1621>
NNTP-Posting-Host: pc137.lublin.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.gazeta.pl 1019571227 25806 213.25.224.137 (23 Apr 2002 14:13:47 GMT)
X-Complaints-To: u...@g...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 23 Apr 2002 14:13:47 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Priority: 3
X-User: tomolek
X-MSMail-Priority: Normal
X-Subject-Notice: Subject line has been filtered
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Original-Subject: Odp: Roladki wieprzowe maklowicza
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:105305
Ukryj nagłówki
Miesko koniecznie wolowina, smarujemy musztarda na to drobno posiekana
cebulka plasterek boczku ewentualnie sloninki, skorka od chleba kawalek
ogorka kiszonego w ostatecznosci konserwowego. Mozna dac tez paseczek paryki
swiezej lub konserwowej ale to odejscie od oryginalnego przepisu.
Nie ma potrzeby wiazania lub spinania, wystarczy mocno rozklepac koncowke i
zarzucic na zraza (zraz???). Obtaczamy w mace smazymy i potem dusimy sos
zaprawiamy smietana. Do tego kluski slaskie oczywiscie i modra kapusta.
pzdr
Użytkownik Anna Pawłowska-Pojawa <a...@p...com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:056f01c1eac7$23572630$8d000a80@PAPNET1621...
> ----- Original Message -----
> From: "Tib" <c...@a...pl>
>
>
> > Ogladalam rano jakies cos w TV (miedzy karmieniem chomika a karmieniem
> > chomika;-))-taki bystrooki brunet(ja kojarze go jako Maklowicza,ale nie
> > ogladam na ogol TV,wiec pewnosci nie mam:( ) podawal przepisy na potrawy
> > ze Slaska,w tym na nadziewane boczkiem i czymstam roladki
> > wieprzowe-wygladalo to bardzo sympatycznie i zastanawiam sie,czy
> > potrafilabym to odtworzyc.Czy ktos moze ogladal i zapisal caly
> > przepis?Mam jakies 2/3 tylko:(
> >
> > Pozdrawiam cieplutko
> >
> > --
> >
> > Tib
>
> Maklowicza w te niedziele nie ogladalam, niestety. Ale roladki slaskie
> robilam kiedys z przepisu podanego w Super Expresie. Tylko ze byly z
> wolowiny. Jak dla mnie - lepiej, bo wole wolowine. Wklejam przepis:
> Rolada slaska
> 60-70 dag foremnej, podluznej wolowiny
> 3 lyzki musztardy
> wedzony boczek lub sloninka w plasterkach
> 1 starta na tarce cebulka
> sól, pieprz
> smalec lub olej do smazenia
> 1/2 pojemnika gestej smietany
>
> Mieso kroimy w poprzek wlókien na plastry grubosci 1 cm. Rozbijamy dosyc
> cienko tluczkiem zachowujac owalny ksztalt. Kazdy posypujemy sola i
> pieprzem, smarujemy cienko musztarda, a nastepnie warstwa startej cebuli.
Na
> wierzchu ukladamy plasterek sloninki i boczku. Kazdy plaster zwijamy w
> rulonik i zwiazujemy niteczka. Roladki smazymy na rumiano na mocno
> rozgrzanym tluszczu, a nastepnie przekladamy do rondelka. Patelnie, na
> której sie smazyly, podlewamy woda, a gdy zacznie wrzec, przelewamy do
> rondelka z miesem. Roladki dusimy na malym ogniu do miekkosci. Przed samym
> podaniem sos doprawiamy smietana.
>
> Bylo PYYYYCHA!!!!
> Pozdarwiam,
> AP
>
>
>
>
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
>
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|