Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: Roladki wieprzowe maklowicza

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Roladki wieprzowe maklowicza

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-04-23 13:03:07

Temat: Re: Roladki wieprzowe maklowicza
Od: a...@p...com.pl (Anna Pawłowska-Pojawa) szukaj wiadomości tego autora

----- Original Message -----
From: "Tib" <c...@a...pl>


> Ogladalam rano jakies cos w TV (miedzy karmieniem chomika a karmieniem
> chomika;-))-taki bystrooki brunet(ja kojarze go jako Maklowicza,ale nie
> ogladam na ogol TV,wiec pewnosci nie mam:( ) podawal przepisy na potrawy
> ze Slaska,w tym na nadziewane boczkiem i czymstam roladki
> wieprzowe-wygladalo to bardzo sympatycznie i zastanawiam sie,czy
> potrafilabym to odtworzyc.Czy ktos moze ogladal i zapisal caly
> przepis?Mam jakies 2/3 tylko:(
>
> Pozdrawiam cieplutko
>
> --
>
> Tib

Maklowicza w te niedziele nie ogladalam, niestety. Ale roladki slaskie
robilam kiedys z przepisu podanego w Super Expresie. Tylko ze byly z
wolowiny. Jak dla mnie - lepiej, bo wole wolowine. Wklejam przepis:
Rolada slaska
60-70 dag foremnej, podluznej wolowiny
3 lyzki musztardy
wedzony boczek lub sloninka w plasterkach
1 starta na tarce cebulka
sól, pieprz
smalec lub olej do smazenia
1/2 pojemnika gestej smietany

Mieso kroimy w poprzek wlókien na plastry grubosci 1 cm. Rozbijamy dosyc
cienko tluczkiem zachowujac owalny ksztalt. Kazdy posypujemy sola i
pieprzem, smarujemy cienko musztarda, a nastepnie warstwa startej cebuli. Na
wierzchu ukladamy plasterek sloninki i boczku. Kazdy plaster zwijamy w
rulonik i zwiazujemy niteczka. Roladki smazymy na rumiano na mocno
rozgrzanym tluszczu, a nastepnie przekladamy do rondelka. Patelnie, na
której sie smazyly, podlewamy woda, a gdy zacznie wrzec, przelewamy do
rondelka z miesem. Roladki dusimy na malym ogniu do miekkosci. Przed samym
podaniem sos doprawiamy smietana.

Bylo PYYYYCHA!!!!
Pozdarwiam,
AP




--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-04-23 13:10:53

Temat: Re: Roladki wieprzowe maklowicza
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora


> Maklowicza w te niedziele nie ogladalam, niestety. Ale roladki slaskie
> robilam kiedys z przepisu podanego w Super Expresie. Tylko ze byly z
> wolowiny. Jak dla mnie - lepiej, bo wole wolowine. Wklejam przepis:
> Rolada slaska
> 60-70 dag foremnej, podluznej wolowiny
> 3 lyzki musztardy
> wedzony boczek lub sloninka w plasterkach
> 1 starta na tarce cebulka
> sól, pieprz
> smalec lub olej do smazenia
> 1/2 pojemnika gestej smietany
>
> Mieso kroimy w poprzek wlókien na plastry grubosci 1 cm. Rozbijamy dosyc
> cienko tluczkiem zachowujac owalny ksztalt. Kazdy posypujemy sola i
> pieprzem, smarujemy cienko musztarda, a nastepnie warstwa startej cebuli. Na
> wierzchu ukladamy plasterek sloninki i boczku. Kazdy plaster zwijamy w
> rulonik i zwiazujemy niteczka. Roladki smazymy na rumiano na mocno
> rozgrzanym tluszczu, a nastepnie przekladamy do rondelka. Patelnie, na
> której sie smazyly, podlewamy woda, a gdy zacznie wrzec, przelewamy do
> rondelka z miesem. Roladki dusimy na malym ogniu do miekkosci. Przed samym
> podaniem sos doprawiamy smietana.

a gdzie ogórek kiszony? Aha, cebulę można zetrzeć, ale ja daję w
kawałkach. No i można spiąć igłami do rolad, zamiast nitki.
Jak patelnia taka jak moja, to można dusić dalej w patelni.
Psia rolada, zrobiliście mi apetyt, błeee

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-23 13:17:34

Temat: Re: Roladki wieprzowe maklowicza
Od: a...@p...com.pl (Anna Pawłowska-Pojawa) szukaj wiadomości tego autora


----- Original Message -----
From: "Waldemar Krzok"

a gdzie ogórek kiszony?
Faktycznie, w przepisie nie widze...Ja to wsadzialm miedzy te boczki i
sloninki.....

Aha, cebulę można zetrzeć, ale ja daję w
kawałkach. No i można spiąć igłami do rolad, zamiast nitki.
Jak patelnia taka jak moja, to można dusić dalej w patelni.
Psia rolada, zrobiliście mi apetyt, błeee

Waldek

Sobie tez....
AP



--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-23 13:30:23

Temat: Re: Roladki wieprzowe maklowicza
Od: Tib <c...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora


> > Mieso kroimy w poprzek wlókien na plastry grubosci 1 cm. Rozbijamy dosyc
> > cienko tluczkiem zachowujac owalny ksztalt. Kazdy posypujemy sola i
> > pieprzem, smarujemy cienko musztarda, a nastepnie warstwa startej cebuli. Na
> > wierzchu ukladamy plasterek sloninki i boczku. Kazdy plaster zwijamy w
> > rulonik i zwiazujemy niteczka. Roladki smazymy na rumiano na mocno
> > rozgrzanym tluszczu, a nastepnie przekladamy do rondelka. Patelnie, na
> > której sie smazyly, podlewamy woda, a gdy zacznie wrzec, przelewamy do
> > rondelka z miesem. Roladki dusimy na malym ogniu do miekkosci. Przed samym
> > podaniem sos doprawiamy smietana.
>
> a gdzie ogórek kiszony?

On konserwowy tam dodawal,a cebule w kosteczke.a spinac nie wiem jeszcze
czym bede,moze nabede droga kupna te jakies szpilki faktycznie ;-)

Aha, cebulę można zetrzeć, ale ja daję w
> kawałkach. No i można spiąć igłami do rolad, zamiast nitki.
> Jak patelnia taka jak moja, to można dusić dalej w patelni.
> Psia rolada, zrobiliście mi apetyt, błeee

Hyhy,ops ;-)

A za przepis bardzo dziekuje,wykorzystam i sie pozwierzam ;-)


Tib


=<Bozena Zasiadczuk>=|-mamo pomurz chomik uciekl-|
-:c...@a...pl : Icq 86181173 : GG 1287619 :-
=================================================

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-23 13:47:17

Temat: Re: Roladki wieprzowe maklowicza
Od: Gosia Zaleska-Gajc <z...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora

Anna Pawłowska-Pojawa wrote:
>
> [ciach - składniki]
>
> [ciach - opis przyrządzania]
>
> Bylo PYYYYCHA!!!!
> Pozdarwiam,
> AP

Zraziki mojej babci są niemal identyczne :-). Cebula tylko występowała w
nich w innej formie: tzn. była pokrojona i zawinięta razem z
boczkiem/słoninką. I przed smażeniem obtaczała je w mące. Ale reszta,
łącznie ze sposobem przyrządzenia - niemal taka sama :-). Przejmujemy
ten przepis pokoleniowo i wszystkim bardzo smakują :-).
--
Gosia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-23 14:14:56

Temat: Re: Roladki wieprzowe maklowicza
Od: "Tomasz Oleksa" <t...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Miesko koniecznie wolowina, smarujemy musztarda na to drobno posiekana
cebulka plasterek boczku ewentualnie sloninki, skorka od chleba kawalek
ogorka kiszonego w ostatecznosci konserwowego. Mozna dac tez paseczek paryki
swiezej lub konserwowej ale to odejscie od oryginalnego przepisu.
Nie ma potrzeby wiazania lub spinania, wystarczy mocno rozklepac koncowke i
zarzucic na zraza (zraz???). Obtaczamy w mace smazymy i potem dusimy sos
zaprawiamy smietana. Do tego kluski slaskie oczywiscie i modra kapusta.
pzdr
Użytkownik Anna Pawłowska-Pojawa <a...@p...com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:056f01c1eac7$23572630$8d000a80@PAPNET1621...
> ----- Original Message -----
> From: "Tib" <c...@a...pl>
>
>
> > Ogladalam rano jakies cos w TV (miedzy karmieniem chomika a karmieniem
> > chomika;-))-taki bystrooki brunet(ja kojarze go jako Maklowicza,ale nie
> > ogladam na ogol TV,wiec pewnosci nie mam:( ) podawal przepisy na potrawy
> > ze Slaska,w tym na nadziewane boczkiem i czymstam roladki
> > wieprzowe-wygladalo to bardzo sympatycznie i zastanawiam sie,czy
> > potrafilabym to odtworzyc.Czy ktos moze ogladal i zapisal caly
> > przepis?Mam jakies 2/3 tylko:(
> >
> > Pozdrawiam cieplutko
> >
> > --
> >
> > Tib
>
> Maklowicza w te niedziele nie ogladalam, niestety. Ale roladki slaskie
> robilam kiedys z przepisu podanego w Super Expresie. Tylko ze byly z
> wolowiny. Jak dla mnie - lepiej, bo wole wolowine. Wklejam przepis:
> Rolada slaska
> 60-70 dag foremnej, podluznej wolowiny
> 3 lyzki musztardy
> wedzony boczek lub sloninka w plasterkach
> 1 starta na tarce cebulka
> sól, pieprz
> smalec lub olej do smazenia
> 1/2 pojemnika gestej smietany
>
> Mieso kroimy w poprzek wlókien na plastry grubosci 1 cm. Rozbijamy dosyc
> cienko tluczkiem zachowujac owalny ksztalt. Kazdy posypujemy sola i
> pieprzem, smarujemy cienko musztarda, a nastepnie warstwa startej cebuli.
Na
> wierzchu ukladamy plasterek sloninki i boczku. Kazdy plaster zwijamy w
> rulonik i zwiazujemy niteczka. Roladki smazymy na rumiano na mocno
> rozgrzanym tluszczu, a nastepnie przekladamy do rondelka. Patelnie, na
> której sie smazyly, podlewamy woda, a gdy zacznie wrzec, przelewamy do
> rondelka z miesem. Roladki dusimy na malym ogniu do miekkosci. Przed samym
> podaniem sos doprawiamy smietana.
>
> Bylo PYYYYCHA!!!!
> Pozdarwiam,
> AP
>
>
>
>
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
>



--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Olej sezamowy - do czego i jak? - pomorzecie???
Tak w temacie pizzy
Placki :)
syrop - o co chodzi
bylo dawno ciasteczka dl dzieci

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »