Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!lublin.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.task.gda.pl!f
u-berlin.de!uni-berlin.de!glubsche.ukbf.fu-berlin.DE!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Roladki wieprzowe maklowicza
Date: Tue, 23 Apr 2002 15:10:53 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 29
Message-ID: <3...@u...fu-berlin.de>
References: <056f01c1eac7$23572630$8d000a80@PAPNET1621>
NNTP-Posting-Host: glubsche.ukbf.fu-berlin.de (160.45.180.154)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: fu-berlin.de 1019567426 8031800 160.45.180.154 (16 17 19)
X-Mailer: Mozilla 4.75 [de] (Windows NT 5.0; U)
X-Accept-Language: de,en,be,pl,sk,cs
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:105292
Ukryj nagłówki
> Maklowicza w te niedziele nie ogladalam, niestety. Ale roladki slaskie
> robilam kiedys z przepisu podanego w Super Expresie. Tylko ze byly z
> wolowiny. Jak dla mnie - lepiej, bo wole wolowine. Wklejam przepis:
> Rolada slaska
> 60-70 dag foremnej, podluznej wolowiny
> 3 lyzki musztardy
> wedzony boczek lub sloninka w plasterkach
> 1 starta na tarce cebulka
> sól, pieprz
> smalec lub olej do smazenia
> 1/2 pojemnika gestej smietany
>
> Mieso kroimy w poprzek wlókien na plastry grubosci 1 cm. Rozbijamy dosyc
> cienko tluczkiem zachowujac owalny ksztalt. Kazdy posypujemy sola i
> pieprzem, smarujemy cienko musztarda, a nastepnie warstwa startej cebuli. Na
> wierzchu ukladamy plasterek sloninki i boczku. Kazdy plaster zwijamy w
> rulonik i zwiazujemy niteczka. Roladki smazymy na rumiano na mocno
> rozgrzanym tluszczu, a nastepnie przekladamy do rondelka. Patelnie, na
> której sie smazyly, podlewamy woda, a gdy zacznie wrzec, przelewamy do
> rondelka z miesem. Roladki dusimy na malym ogniu do miekkosci. Przed samym
> podaniem sos doprawiamy smietana.
a gdzie ogórek kiszony? Aha, cebulę można zetrzeć, ale ja daję w
kawałkach. No i można spiąć igłami do rolad, zamiast nitki.
Jak patelnia taka jak moja, to można dusić dalej w patelni.
Psia rolada, zrobiliście mi apetyt, błeee
Waldek
|