Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: a...@p...com.pl (Anna Pawłowska-Pojawa)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Roladki wieprzowe maklowicza
Date: 23 Apr 2002 15:03:07 +0200
Organization: PAP S.A.
Lines: 50
Message-ID: <056f01c1eac7$23572630$8d000a80@PAPNET1621>
Reply-To: Anna Pawłowska-Pojawa <A...@p...pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1019566987 1024 192.168.240.245 (23 Apr 2002 13:03:07 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 23 Apr 2002 13:03:07 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6700
X-Received: from PAPNET1621 ([10.10.8.4]) by mx.pap.com.pl (Netscape Messaging Server
4.15) with SMTP id GV0UW700.4DL for <p...@n...pl>; Tue, 23
Apr 2002 15:02:31 +0200
X-Received: from PAPNET1621 ([10.10.8.4]) by mx.pap.com.pl (Netscape Messaging Server
4.15) with SMTP id GV0UW700.4DL for <p...@n...pl>; Tue, 23
Apr 2002 15:02:31 +0200
X-Received: from PAPNET1621 ([10.10.8.4]) by mx.pap.com.pl (Netscape Messaging Server
4.15) with SMTP id GV0UW700.4DL for <p...@n...pl>; Tue, 23
Apr 2002 15:02:31 +0200
X-Received: from PAPNET1621 ([10.10.8.4]) by mx.pap.com.pl (Netscape Messaging Server
4.15) with SMTP id GV0UW700.4DL for <p...@n...pl>; Tue, 23
Apr 2002 15:02:31 +0200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:105289
Ukryj nagłówki
----- Original Message -----
From: "Tib" <c...@a...pl>
> Ogladalam rano jakies cos w TV (miedzy karmieniem chomika a karmieniem
> chomika;-))-taki bystrooki brunet(ja kojarze go jako Maklowicza,ale nie
> ogladam na ogol TV,wiec pewnosci nie mam:( ) podawal przepisy na potrawy
> ze Slaska,w tym na nadziewane boczkiem i czymstam roladki
> wieprzowe-wygladalo to bardzo sympatycznie i zastanawiam sie,czy
> potrafilabym to odtworzyc.Czy ktos moze ogladal i zapisal caly
> przepis?Mam jakies 2/3 tylko:(
>
> Pozdrawiam cieplutko
>
> --
>
> Tib
Maklowicza w te niedziele nie ogladalam, niestety. Ale roladki slaskie
robilam kiedys z przepisu podanego w Super Expresie. Tylko ze byly z
wolowiny. Jak dla mnie - lepiej, bo wole wolowine. Wklejam przepis:
Rolada slaska
60-70 dag foremnej, podluznej wolowiny
3 lyzki musztardy
wedzony boczek lub sloninka w plasterkach
1 starta na tarce cebulka
sól, pieprz
smalec lub olej do smazenia
1/2 pojemnika gestej smietany
Mieso kroimy w poprzek wlókien na plastry grubosci 1 cm. Rozbijamy dosyc
cienko tluczkiem zachowujac owalny ksztalt. Kazdy posypujemy sola i
pieprzem, smarujemy cienko musztarda, a nastepnie warstwa startej cebuli. Na
wierzchu ukladamy plasterek sloninki i boczku. Kazdy plaster zwijamy w
rulonik i zwiazujemy niteczka. Roladki smazymy na rumiano na mocno
rozgrzanym tluszczu, a nastepnie przekladamy do rondelka. Patelnie, na
której sie smazyly, podlewamy woda, a gdy zacznie wrzec, przelewamy do
rondelka z miesem. Roladki dusimy na malym ogniu do miekkosci. Przed samym
podaniem sos doprawiamy smietana.
Bylo PYYYYCHA!!!!
Pozdarwiam,
AP
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|