Data: 2005-11-25 15:18:21
Temat: Re: Rożno?
Od: Waldemar Krzok <w...@c...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Robert wrote:
>>>A to ło na pałce, to nazywa się shish kebab lub döner kebap, w
>>>zależności od języka.
>>
>>A ja słyszałem, że doner to mięso pieczone na ruszcie pionowym, a shish to
>>mięso na ruszcie poziomym, ale może źle słyszałem.
no na pionowej pałce, którą się kręci.
> W sumie dobrze słyszałeś, ale...
> Mięso opiekane (w płatach) na ruszcie pionowym nazywa się shoarma lub
> shawerma (czyt. szałerma).
> Mięso mielone opiekane na ruszcie pionowym to jest donner kebab - ale jest
> to nazwa używana wyłącznie przez turków i powinna być stosowana tylko do
> mięsa mielonego.
dokładniej jest to mieszanka mielonego i płatów mięsa mniej więcej 50/50.
Waldek
|